pustelnic 2 Napisano 1 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 Od około miesiąca pojawiły się dziwne pyknięcia w komputerze połączone z zatrzymanie obrazu.Pojawiają się nieregularnie ,czasem co godzinę ,czasem co pół.Wygląda to tak że obraz zatrzymuje się na 3-4 sekundy i trakcie słychać tak jakby jakiś wiatrak zwiększał obroty,na koniec jest takie ciche pyknięcie i wszystko wraca do normy.Dzieje sie tak niezależnie co robię na komputerze. Otworzyłem obudowę i próbuje zlokalizować źródło ale dzieje sie to tak szybko że zanim podejdę do obudowy to już jest po .Podejrzewałem kartę graficzną ale wygląda normalnie ,nie jest zabrudzona,wszystko podłączone normalnie.W tym czasie tez nie robiłem większych zmian w komputerze.Mógłby ktoś mi pomóc ? Cytuj Link to post Share on other sites
Gość rezerwuar Napisano 1 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 Jakbyś podał konfiguracje sprzętową to może będzie łatwiej. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
mrgibbass 226 Napisano 1 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 Ja bym proponował zacząć od sprawdzenia sprzętu na innym zasilaczu. Cytuj Link to post Share on other sites
pustelnic 2 Napisano 1 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 PhenomII X4 955(SILENTUM PC FORTIS HE 1225), MSI 970A G-45,GTX 460 EVGA FPB 1 GB , RAM DDR3 CORSAIR 4 GB ,COOLERMASTER 460 ELITE POWER, SEGATE SATA III 500 GB ,SAMSUNG HD 321KJ, Cytuj Link to post Share on other sites
mrgibbass 226 Napisano 1 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 Zacznij od sprawdzenia sprzętu na innym zasilaczu jak już wyżej pisałem. Cytuj Link to post Share on other sites
pustelnic 2 Napisano 1 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 niestety nie mam i nie bardzo mam od kogo pożyczyć Cytuj Link to post Share on other sites
domino241 0 Napisano 1 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 Witam. Znajomy miał podobny problem z monitorem della 24". Co jakiś czas było słychać ciche pyknięcie z monitora, nawet po wyłaczeniu kompa; ale z obrazem wsio był ok i tylko takie ciche pykanie. Jako elektronik obstawiałbym powymieniać kondensatory elektrolityczne ale że działało ok to nikt nie ruszał. Cytuj Link to post Share on other sites
mrgibbass 226 Napisano 1 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 A z innej beczki, czy resetowałeś może bios? Może to coś pomoże. Masz wgrany najnowszy? Chociaż ja bym nie ryzykował wgrywania z takimi objawami jak podałeś. Cytuj Link to post Share on other sites
pustelnic 2 Napisano 1 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 Nie,to nie monitor,no bo przecież stoi daleko od komputera.To z komputera na pewno.Bios wgrywałem jakiś czas temu najnowszy. Cytuj Link to post Share on other sites
mrgibbass 226 Napisano 1 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 Spróbuj jeszcze profilaktycznie zresetować Bios. Jeżeli nie pomoże, ja obstawiam zasilacz. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
pustelnic 2 Napisano 1 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 ok,spróbuję Cytuj Link to post Share on other sites
michalschulz1 210 Napisano 1 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 Skoro jakiś wiatrak przyśpiesza mogą to być temperatury. Sprawdź je. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
pustelnic 2 Napisano 2 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 (edytowane) http://img194.images...104/zrzuthm.jpg Temperatury chyba w porządku .Zrobiłem reset biosu i na razie jest ok.Zobaczymy. Po tym resecie biosu widzę że dysk na którym mam system przyśpieszył widocznie .Przedtem foldery w których miałem więcej plików otwierały się po załadowaniu takiego paska na górze ,a teraz otwiera momentalnie Edytowane 1 Stycznia 2013 przez pustelnic Cytuj Link to post Share on other sites
michalschulz1 210 Napisano 2 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 Hej, hej, sprawdź temperatury, ale pod obciążeniem Co do magicznego przyśpieszenia dysku - zrestartowałeś komputer, to nie czyszczenie biosu. Cytuj Link to post Share on other sites
pustelnic 2 Napisano 28 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Wracam do tematu bo problem nie ustąpił.Trochę pogooglowałem szukając podobnych problemów i znalazłem że problem może pochodzić z dysku twardego Taki dźwięk jakby talerze się rozpędzały przy jednoczesnym 2-3 sec zatrzymaniu obrazu a potem takie tyk jakby zaskoczenie głowicy.Zrobiłem w HD Tune error scan i wyszło na oby dyskach czysto,w Health też wszędzie jest ok tylko niektóre paski podświetlone są na żółto ,nie wiem co to znaczy. Wracam do tematu bo problem nie ustąpił.Trochę pogooglowałem szukając podobnych problemów i znalazłem że problem może pochodzić z dysku twardego Taki dźwięk jakby talerze się rozpędzały przy jednoczesnym 2-3 sec zatrzymaniu obrazu a potem takie tyk jakby zaskoczenie głowicy.Zrobiłem w HD Tune error scan i wyszło na oby dyskach czysto,w Health też wszędzie jest ok tylko niektóre paski podświetlone są na żółto ,nie wiem co to znaczy. Dodam jeszcze że te pyknięcia są takie same jak jedno pyknięcie przy uruchamianiu komputera.Taki dźwięk przy uruchamianiu pochodzi z głośniczka na płycie głównej więc to może problem z płytą? Cytuj Link to post Share on other sites
BARTOL48 818 Napisano 28 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 Po takim piknięciu sprawdz czy wyskakuje jakies zdarzenie. Prawy na 'moj komputer' --> zarządzaj. Podglad zdarzen --> aplikacja bądź system i spróbuj poszukac jakis błedów może cos znajdziesz. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Zwolas 81 Napisano 28 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2013 (edytowane) Daj screena z HDTune z zakładki health. Edytowane 28 Stycznia 2013 przez Zwolas Cytuj Link to post Share on other sites
pustelnic 2 Napisano 30 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 (edytowane) screens z dwóch dysków HDTune: http://imageshack.us/a/img819/8650/hdtunehealthsamsunghd32.png http://imageshack.us/a/img202/9429/hdtunehealthst500dm0021.png Wygląda na to że problem rozwiązany. Była to wina dysku i ustawienia opcji zasilania.Nieaktywny dysk przechodził w stan uśpienia i przy wybudzaniu talerze się rozkręcały a na koniec było te pik kiedy głowica zaskakiwała. Edytowane 28 Stycznia 2013 przez pustelnic Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts