Skocz do zawartości

Jaki wentylator 120mm polecacie do Scythe Mugen

Recommended Posts

Ale wydajne są :P Podałem je bo godne polecenia i problemów nie było. :D

Cena/jakość na np.

Enermax UCTB12 TB Silence -120mm

https://www.cooling.pl/enermax-uctb12-tb-silence-120mm,produkt,552507.html

Tutaj test

http://www.frazpc.pl/artykuly/633101,Test_10_wentylatorow_120mm_-_Enermax_Fander_SilentiumPC_Silverstone.html

Witam,

Mam padnięty wentylator na scythe mugen, jaki 120mm polecacie? cicho i wydajnie :)

Ja polecam dodatkowo ... lekki (jak ma to mechanicznie obciążać zaczep chłodzenia na CPU itp.). Na wagę wentylatora można zupełnie nie patrzeć jak będzie przykręcany np. do obudowy.

Witam,

Jeszcze nie zakupiłem.

Narazie 2500k @ 4.2Ghz (oc genie) i bez wiatraka (pasywnie) max 55stopni podczas gamingu, więc nie ma ciśnienia na szybki zakup.

Z testów to enermax T.B. Silent wypada świetnie, przynajmniej jeżeli chodzi o cena/jakość, Magma czy Everest to wentylatory bardziej pod wydajność kosztem ciszy (w koncu szumu wysokiego CFM nie mozna do konca wyeliminowac).

Mam jeszcze pytanie, narazie rajstopa plus tasma sluzy za filr przeciwkurzowy, ale mysle nad czyms badziej "profesjonalnie wykonanym" w budżecie do przełknięcia.

Co myślicie o czymś takim?

http://allegro.pl/aluminiowy-grill-filtr-przeciwkurzowy-120mm-czarny-i2939028743.html

Druga sprawa mam budę Revoltec Seventy 2, nie pamietam modelów wiatraków jaki tam siedzą, ale jeden to 190mm, drugi 140mm, duży terkocze strasznie i przydałoby się coś z tym zrobic, niestety inna wymiarówka tam nie wejdzie, a 190mm na rynku jest jak na lekarstwo, dodatkowo oba podpina sie przez MOLEXA i niebardzo jest jak skontrolowac obroty np. poprzez podpiecie do plyty.

Jakies pomysly jak to ugryzc?

Narazie mam tak rozwiazanie chlodzenie ze:

wentylator 190mm (gora) wylaczony, wenlator 140mm z frontu zabralem i przenioslem na tyl zaraz za radiator CPU (w pasywnym modzie) zeby odprowadzal zgrabnie powietrze, no i zasilacz wydmuchuje na dole powietrze, narazie wszystko ladnie śmiga;]

Niestety ja montowałem ostatnio fajny cooler za 120zł Sythe Mine 2 (prawdziwy kolos) i pomimo montażu do backplate

widać gołym okiem, że całe chłodzenie trochę wisi i wygina płytę główną.

Oczywiście wszystko działa i temperatury są idealne ale płytę jednak wygina. Jak docisnę palcem miejsce z tyłu płyty to się prostuje ale gdy tylko odstawię palce płyta od strony backplate się wygina a widać to tak że chłodzenie pochyla się trochę w stronę boku obudowy.

Niestety ja montowałem ostatnio fajny cooler za 120zł Sythe Mine 2 (prawdziwy kolos) i pomimo montażu do backplate

widać gołym okiem, że całe chłodzenie trochę wisi i wygina płytę główną.

Widzę że jego rynkowa cena to tak 2x tyle. Tak czy inaczej kolos ... waga niemal 1,2 KG

T.luk. nie chce mi się pstrykać fotek i rozbierać teraz budy.

By było to dobrze widać musiałbym ściągnąc panel przedni i pstryknąć fotką od frontu budy (jak już by panelu nie było) tak by ująć bok scythe mine 2 i jedo małe pochylenie - opadanie.

Edytowane przez komodus