Skocz do zawartości

Jakie chłodzenie pod i7 + 3 wentylatory 120mm?

Recommended Posts

Witam, poszukuje jakiegoś chłodzenia pod CPU oraz trzech wentylatorów 120mm.

Może na początku napiszę specyfikację komputera, może się przyda.

Płyta główna - Gigabyte P61-USB3-B3

Procek - i7 2600 (bez k)

Grafika - Sapphire HD7970 Dual-X OC

Ram - 8GB

Zasilacz - Thermaltake Smart 650W

Obudowa - SilentiumPC Gladius M40

Tutaj wstawię obraz mojej obudowy - poszukuję 3 wentylatorów 120mm, dwa na górę i jeden na dół obok zasilacza; dobre, ciche i jak najtańsze. No i ewentualnie czwarty jeśli się opłaca, ten jeden obok koszyków na dyski?

http://www.silentiumpc.com/wp-content/uploads/2012/10/gladius-m40_wentylacja1.jpg

No i teraz chłodzenie na CPU, co polecacie? Tutaj również chciałbym żeby było dobre i ciche, a przy tym jak najtańsze..

Chyba maksymalne jakie mogę wsadzić może mieć 157mm, aczkolwiek wolałbym mnieeejsze, żeby się bezpiecznie zmieścić. O ile pasta termoprzewodząca będzie w zestawie to nie ma potrzeby kupowania drugiej tubki?

No i jeszcze takie pytanie, czy coś jeszcze ewentualnie będzie potrzebne? Żeby zrobić zakupy za jednym razem.

Pozdrawiam

Witam.

Mam podobny zestaw

Może takie wentylatory Arctic Cooling 120 PWM (albo bez PWM), jade na nich już kilka lat. Jak się nie gra to chodzą powoli(400ob) i jest cisza, jak gram to zaczynają zapylać powyżej 1000-1300(do 1000 je akceptuje, a lubie cisze) i wtedy są wiadomo, lekko głośne:D Duży plus, że są tanie i żywotne.

Na procku i7 2600-3,8Gh mam Arctic Freezer'a 13, pasta IC Diamond 7 Carat(pasty nie polecam ze względu na trudną/problemową aplikację). Temp na procku w tej chwili 37oC(1600obr,temp w pokoju 26oC), przy pełnym obciążeniu widziałem 60-65(kompresja filmu).

Cena też jest do przyjęcia.

To tyle.

Aha, warto zainwestować w gumowe kołki do montażu wentylatorów zamiast śrób

Narka

Tzn w jakim sensie nie nadający sie do OC? Do 3,9 ghz można podkrecic bez problemu. A to zawsze coś. A co z płyta nie tak?!

i tyle max. możesz z procesora i płyty wyciągnąć .

Co do chłodzenia procesora wystarczy http://www.proline.pl/?p=SPC+FORTIS+HE1225 , http://www.proline.pl/?p=TR+HR-02+MACHO+120 - http://www.thermalright.com/html/products/cpu_cooler/macho120.html . Co do wentylatorów http://www.proline.pl/?p=AC+F12+120MM .

Czyli robiłeś OC CPU prawd? Bo standardowo chyba 3,4 ghz. A jaka płyta główna? Bo nie rozumiem co z moja jest nie tak. Dzięki za info o wentylatorach :D widziałem ludzie wyciągają 4.1 ghz na tym procku.

Jak wyglądają te kolki i czemu warto?

@arkowski, no to już przecież pól ghz, to mało? Widziałem nawet do 4.1 sie da. Możesz powiedzieć co z płyta?

Edytowane przez boguss10

Z OC czy z OC proca?

Pozwolę sobie wkleic:

"2600 bez K można "podkręcić" do 3,9 GHz na 4 rdzeniach i 4,1/2 GHz na 1 rdzeniu :] Mnożnik maksymalny 39 i bclk na tyle ile umożliwia płyta dla 4 rdzeni, albo mnożnik 41/42(nie pamiętam, który dokładnie :]) i bclk ma maks. wartość dla jednego rdzenia w Turbo Boost 2.0(chyba 2.0) :]"

Edit:

Który z tych chlodzen jest najlepszy;

SilentiumPC Spartan Pro

SilentiumPC Fortis

Arctic Cooling Freezer 13

Osobiście wzialbym Arctica ze względu na cenę i to ze jest cichszy, aczkolwiek ma temperaturę większa o 4 stopnie względem Fortisa. Pytanie tylko czy przy tym chlodzeniu będzie można kręcić? Bo czytałem coś, ze na tym Arcticu nie da rady zrobić OC i5 2500k, aczkolwiek to jest chyba większy OC niż w moim przypadku..? (76 stopni przy podkreconym i5 750 @2,66 do @4,0 gdzie 63 stopnie przy @2,66)

Natomiast jeśli chodzi o wentylatory to 3x Arctic Cooling Fan F12 bedą ok?

Edytowane przez boguss10

A jakie masz teraz temperatury ? . Co do wentylatorów , to przy takiej ilości ( 7/8 szt 120mm) nie mogą być niesłyszalne .

Co do płyty , to miałem na myśli nieosłoniętą sekcje zasilania i brak dodatkowego zasilania ATX/EPS 12V 4+4PIN

(czy nie wpłynie to na stabilność zestawu) .

A jaka płyta główna? Bo nie rozumiem co z moja jest nie tak.

Do fajnego konfigu masz płytę, która z odrobiną dobrej woli nadawałaby się do jakiegoś Celeron'a.

Nie pisałeś nic o SSD, więc brak obsługi SATA 3 pewnie nie robi Ci na razie różnicy, ale chipset H61 nie pozwala na jakiekolwiek OC.

Sam mam procka bez "K", którego kupiłem okazyjnie wraz z płytą na chipsecie H67 i dopiero zmiana mobo na Z77 pozwoliła na podniesienie mnożnika.

• Popieram 1