boguss10 1 Napisano 31 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 Witam, poszukuje jakiegoś chłodzenia pod CPU oraz trzech wentylatorów 120mm. Może na początku napiszę specyfikację komputera, może się przyda. Płyta główna - Gigabyte P61-USB3-B3 Procek - i7 2600 (bez k) Grafika - Sapphire HD7970 Dual-X OC Ram - 8GB Zasilacz - Thermaltake Smart 650W Obudowa - SilentiumPC Gladius M40 Tutaj wstawię obraz mojej obudowy - poszukuję 3 wentylatorów 120mm, dwa na górę i jeden na dół obok zasilacza; dobre, ciche i jak najtańsze. No i ewentualnie czwarty jeśli się opłaca, ten jeden obok koszyków na dyski? http://www.silentiumpc.com/wp-content/uploads/2012/10/gladius-m40_wentylacja1.jpg No i teraz chłodzenie na CPU, co polecacie? Tutaj również chciałbym żeby było dobre i ciche, a przy tym jak najtańsze.. Chyba maksymalne jakie mogę wsadzić może mieć 157mm, aczkolwiek wolałbym mnieeejsze, żeby się bezpiecznie zmieścić. O ile pasta termoprzewodząca będzie w zestawie to nie ma potrzeby kupowania drugiej tubki? No i jeszcze takie pytanie, czy coś jeszcze ewentualnie będzie potrzebne? Żeby zrobić zakupy za jednym razem. Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
Barsa 117 Napisano 31 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 macho 120 chyba będzie optymalny dla tej obudowy... Cytuj Link to post Share on other sites
boguss10 1 Napisano 31 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 (edytowane) A jak z wentylatorami? Co polecasz i ile? Będę kręcił CPU i GPU. Wolałbym coś tańszego z chłodzenia. Edytowane 31 Grudnia 2012 przez boguss10 Cytuj Link to post Share on other sites
arkowski 17 Napisano 31 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 A jak z wentylatorami? Co polecasz i ile? Będę kręcił CPU i GPU. Płyta główna - Gigabyte P61-USB3-B3 Procek - i7 2600 (bez k)procesor nie nadający się do OC . Na tej płycie głównej bałbym się go puścić , nawet w trybie turbo . Cytuj Link to post Share on other sites
boguss10 1 Napisano 31 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 Tzn w jakim sensie nie nadający sie do OC? Do 3,9 ghz można podkrecic bez problemu. A to zawsze coś. A co z płyta nie tak?! Cytuj Link to post Share on other sites
bali111 0 Napisano 31 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 Witam. Mam podobny zestaw Może takie wentylatory Arctic Cooling 120 PWM (albo bez PWM), jade na nich już kilka lat. Jak się nie gra to chodzą powoli(400ob) i jest cisza, jak gram to zaczynają zapylać powyżej 1000-1300(do 1000 je akceptuje, a lubie cisze) i wtedy są wiadomo, lekko głośne:D Duży plus, że są tanie i żywotne. Na procku i7 2600-3,8Gh mam Arctic Freezer'a 13, pasta IC Diamond 7 Carat(pasty nie polecam ze względu na trudną/problemową aplikację). Temp na procku w tej chwili 37oC(1600obr,temp w pokoju 26oC), przy pełnym obciążeniu widziałem 60-65(kompresja filmu). Cena też jest do przyjęcia. To tyle. Aha, warto zainwestować w gumowe kołki do montażu wentylatorów zamiast śrób Narka Cytuj Link to post Share on other sites
arkowski 17 Napisano 31 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 Tzn w jakim sensie nie nadający sie do OC? Do 3,9 ghz można podkrecic bez problemu. A to zawsze coś. A co z płyta nie tak?!i tyle max. możesz z procesora i płyty wyciągnąć . Co do chłodzenia procesora wystarczy http://www.proline.pl/?p=SPC+FORTIS+HE1225 , http://www.proline.pl/?p=TR+HR-02+MACHO+120 - http://www.thermalright.com/html/products/cpu_cooler/macho120.html . Co do wentylatorów http://www.proline.pl/?p=AC+F12+120MM . Cytuj Link to post Share on other sites
boguss10 1 Napisano 31 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 (edytowane) Czyli robiłeś OC CPU prawd? Bo standardowo chyba 3,4 ghz. A jaka płyta główna? Bo nie rozumiem co z moja jest nie tak. Dzięki za info o wentylatorach widziałem ludzie wyciągają 4.1 ghz na tym procku. Jak wyglądają te kolki i czemu warto? @arkowski, no to już przecież pól ghz, to mało? Widziałem nawet do 4.1 sie da. Możesz powiedzieć co z płyta? Edytowane 31 Grudnia 2012 przez boguss10 Cytuj Link to post Share on other sites
bali111 0 Napisano 31 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 Kołki niwelują drgania, wibracje i o wiele lepiej sie wszystko montuje. Płyte mam asrock z77 pro4, w biosie przestawiłem tylko mnożnik proca na 38(ostatno wgrałem nowy bios i doszła opcja podkręcania procków no-k, ale nie patrzyłem czy to działa) Cytuj Link to post Share on other sites
arkowski 17 Napisano 31 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 Płyta którą posiadasz ma kiepską sekcję zasilania , nie szalał bym z oc . Cytuj Link to post Share on other sites
boguss10 1 Napisano 1 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 (edytowane) Z OC czy z OC proca? Pozwolę sobie wkleic: "2600 bez K można "podkręcić" do 3,9 GHz na 4 rdzeniach i 4,1/2 GHz na 1 rdzeniu Mnożnik maksymalny 39 i bclk na tyle ile umożliwia płyta dla 4 rdzeni, albo mnożnik 41/42(nie pamiętam, który dokładnie ) i bclk ma maks. wartość dla jednego rdzenia w Turbo Boost 2.0(chyba 2.0) " Edit: Który z tych chlodzen jest najlepszy; SilentiumPC Spartan Pro SilentiumPC Fortis Arctic Cooling Freezer 13 Osobiście wzialbym Arctica ze względu na cenę i to ze jest cichszy, aczkolwiek ma temperaturę większa o 4 stopnie względem Fortisa. Pytanie tylko czy przy tym chlodzeniu będzie można kręcić? Bo czytałem coś, ze na tym Arcticu nie da rady zrobić OC i5 2500k, aczkolwiek to jest chyba większy OC niż w moim przypadku..? (76 stopni przy podkreconym i5 750 @2,66 do @4,0 gdzie 63 stopnie przy @2,66) Natomiast jeśli chodzi o wentylatory to 3x Arctic Cooling Fan F12 bedą ok? Edytowane 1 Stycznia 2013 przez boguss10 Cytuj Link to post Share on other sites
arkowski 17 Napisano 1 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 A jakie masz teraz temperatury ? . Co do wentylatorów , to przy takiej ilości ( 7/8 szt 120mm) nie mogą być niesłyszalne . Co do płyty , to miałem na myśli nieosłoniętą sekcje zasilania i brak dodatkowego zasilania ATX/EPS 12V 4+4PIN (czy nie wpłynie to na stabilność zestawu) . Cytuj Link to post Share on other sites
boguss10 1 Napisano 1 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 (edytowane) Bez pracy procek około 36 stopni, natomiast przy maksymalnym użyciu wali do 90. Oczywiście musze wymienić paste, no ale to i tak raczej za duzo, tym bardziej ze bede krecil. Karta ma dobra temperaturę. Edytowane 1 Stycznia 2013 przez boguss10 Cytuj Link to post Share on other sites
arkowski 17 Napisano 1 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 W Twoim wypadku , wybierając chłodzenie procesora nie kierował bym się jego ciszą . http://www.thermalright.com/html/products/cpu_cooler/macho120.html byłby optymalny . Natomiast jeśli chodzi o wentylatory to 3x Arctic Cooling Fan F12 bedą ok? są przede wszystkim tanie . Cytuj Link to post Share on other sites
boguss10 1 Napisano 1 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 Chyba jednak zdecyduje się na SilentiumPC Spartan. Bo mi dużo nie potrzeba, OC nie będzie jakieś duże i myślę, że to chłodzenie sobie poradzi bez problemu. Cytuj Link to post Share on other sites
Wooojciech1983 854 Napisano 1 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 (edytowane) Wentylatory Enermax TB Silence są chwalone za kulturę pracy. Edytowane 1 Stycznia 2013 przez Wooojciech1983 Cytuj Link to post Share on other sites
Nowaj 61941 Napisano 2 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 A jaka płyta główna? Bo nie rozumiem co z moja jest nie tak. Do fajnego konfigu masz płytę, która z odrobiną dobrej woli nadawałaby się do jakiegoś Celeron'a. Nie pisałeś nic o SSD, więc brak obsługi SATA 3 pewnie nie robi Ci na razie różnicy, ale chipset H61 nie pozwala na jakiekolwiek OC. Sam mam procka bez "K", którego kupiłem okazyjnie wraz z płytą na chipsecie H67 i dopiero zmiana mobo na Z77 pozwoliła na podniesienie mnożnika. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Gość t.luk Napisano 2 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 Wentylatory Enermax TB Silence są chwalone za kulturę pracy.Przede wszystkim za kulturę pracy ale pamiętać trzeba, że one słabiutko wieją (test, test). Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts