Lecytyn 0 Napisano 30 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Witam serdecznie, proszę Was, drodzy forumowicze, o sprawdzenie zestawu komputerowego do pracy w programach 3ds Max 2012, AutoCAD 2012 i photoshop CS5. Głównie chodzi mi o skrócenie czasu renderowania scen w 3ds i dobrą wydajność przy otwieraniu dużych rysunków w CAD'zie. Zestaw będzie zamawiany z morele.net bez bez napędu optycznego. LINK: http://www.morele.ne...ry/info/NYNvy1/ Jestem otwarty na wszelkie zastrzeżenia i z góry dziękuję za pomoc! Pozdrawiam, Lecytyn Cytuj Link to post Share on other sites
Arthasan 2 Napisano 30 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 Myślę, że do zestawu przydałby się dysk SSD. Dobrym wyborem byłby Samsung 830. Pojemność dowolna, zależna od potrzeb Cytuj Link to post Share on other sites
dziemit 0 Napisano 30 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2012 zależy jak często chce używać renderingu ? jak raz na jakiś czas to dysk SSD tak, ale jak bardzo często to dyski SSD strasznie szybko siadają przy takiej pracy, lepszym rozwiązaniem są dobre dyski talerzowe 10 000 obr/min np. wd velociraptor Cytuj Link to post Share on other sites
Lecytyn 0 Napisano 31 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 Dysk SSD to bardzo dobry pomysł, ale żebym mógł na nim swobodnie pracować musiałby mieć co najmniej 128GB. To niestety wiąże się (nadal) z wydatkiem rzędu 450 zł. Przyznam, że to dosyć sporo, a te pieniądze wolałbym, w ostateczności, dołożyć do procesora albo karty. Ale dzięki za podrzucenie pomysłu, mam na co zbierać w przyszłości. A co powiecie o reszcie komponentów? Cytuj Link to post Share on other sites
Dante41k 33 Napisano 31 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 Będziesz zadowolony. Na gorszym sprzęcie pracuje codziennie w 3dsmax i nie odczuwam dyskomfortu. Cytuj Link to post Share on other sites
wujashek 1204 Napisano 31 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2012 mozna smialo brac tansza plyte glowna, a kase przeznaczyc np. na wiekszy dysk. obudowa bym wzial tez inna. Cytuj Link to post Share on other sites
Lecytyn 0 Napisano 1 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 Odnośnie obudowy, to właśnie chyba muszę zmienić na coś z USB 3.0. Macie jakąś sprawdzoną? Cytuj Link to post Share on other sites
wujashek 1204 Napisano 1 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 z tanszych http://www.morele.net/obudowa-silentiumpc-brutus-430-pure-black-usb3-0-atx-ssd-ready-120-120mm-bez-zasilacza-bt-430-445568/ Cytuj Link to post Share on other sites
Lecytyn 0 Napisano 2 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 Ok, biorę tę obudowę. Jeszcze ostatnie pytanie. Mam starą nagrywarkę z interfejsem PATA, model LG GH22LP20. Czy nie będzie problemów z podłączeniem jej do tej płyty głównej? Cytuj Link to post Share on other sites
wujashek 1204 Napisano 2 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2013 beda problemy Kup na SATA nagrywarke a ta oddaj w sklepie do utylizacji lub komus komu sie przyda . Mozesz tez zrezygnowac z napedu optycznego Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts