Skocz do zawartości

670 GTX, tylko który ?

Recommended Posts

Witajcie !

Postanowiłem zrobić sobie mały prezent i chcę zakupić kartę 670 GTX, lecz którą ? Zotac ? Gigabyte ?

Jest tego sporo i zaczynam się gubić. Czy moglibyście mi polecić którąś z wersji tejże karty bądź zapronować inną w tym przedziale cenowym ?

Chciałbym kupić kartę i mieć z rok/dwa spokój.

Mój sprzęt :

CPU - i5 3570k

MOBO - MSi z77a-g43

Ps - Xfx core 550w

Pozdrawiam serdeczenie i życzę szczęśliwego nowego roku benchmarkowcom ! :)

Na około 30% niereferencyjnych kart Gigusia piszczą cewki pod obciążeniem, u innych producentów to zjawisko jest kilkunastokrotnie rzadsze. Na dobrą sprawe niewiadomo czym jest to spowodowane ale już parę razy klienci przynosili mi właśnie karty z serii Windforce i rządali wymiany na inny egzemplarz właśnie z powodu owych cewek.

A co do tematu to także bym ci radził coś ze stajni 7970, więcej VRamu mają od GTX, więc do gier wystarczy na dłuższy czas.

VRAM służy tylko do przechowywania tekstur, przy rozdzielczości 1920x1080 (~2mpix) rozmiar pojedyńczej tekstury musiałby być niebotycznie ogromny aby w ogóle dojść do wykorzystania 2GB. W najbliższym czasie nam to nie grozi. A jak wiemy w branży komputerowej kupowanie "na przyszłość" nie istnieje.

Osobiście i tak bym zdecydował się na HD 7970 jeśli oprócz grania wykorzystasz jakąkolwiek aplikację z wsparciem ze strony OpenCL wówczas Radosław deklasuje całą konkurencję. A programiści co raz chętniej odchodzą od standardu nVidia CUDA, na rzecz zunifikowanego OpenCL (patrz Adobe CS6).

Co do wersji Gigabyte w moim przypadku była kumulacja problemów przez które natychmiast musiałem wymienić kartę ( WF3 670 ).

Wbrew temu co ludzie piszą Gigabyte wcale nie jest taki cichy, albo może ja jestem zbyt wyczulony. 2GB pamięci potrafią wykorzystać już obecne tytuły, a co dopiero przyszłe ( 1680x1050 )

Poza piszczeniem cewek był problem z wadliwymi wentylatorami. Powyżej 55% prędkości obrotów łopatki zaczynały ocierać o obudowę lub kabel, który spod nich wychodził http://www.sendspace.com/file/k1xwkk Równie bardzo irytujące co piszczenie cewek.

Jedyna dobra strona tego modelu to to, że potrafi trzymać niską temperaturę.

BF3 zjada 2GB ( dosłownie paru mb brakuje do pełnych 2GB ). Poza tym na yt masz filmiki gdzie gry nawet 3.6GB wykorzystują przy wykorzystaniu 8x MSAA. Chcesz powiedzieć, że te wszystkie gry zwyczajnie przekłamują wyniki ?

3.6GB jak gra sie na kilku monitorach ,na modach i na maksymalnej rozdzielczości :rotfl: Edytowane przez PCLabspec