Niaghaman 0 Napisano 28 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 Witam. Potrzebuję w miarę wydajnego, na poziomie netbooka. Interesuje mnie jednak głównie długość pracy na baterii. Minimum te pewne 6 godzin przy normalnym poziomie wydajności. Niech ma minimum 2GB pamięci i dysk nie mniej niż 160GB. Interesują mnie Asusy, Samsungi, Acery, MSI. Proszę o pomoc. Kwota: oscylująca w granicach 1500 - 2000. Przeznaczenie: Notatki w Wordzie, internet, zdjęcia i muzyka. Cytuj Link to post Share on other sites
Bany_krk 200 Napisano 28 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 http://x-kom.pl/index.php?show_prod=49677 Cytuj Link to post Share on other sites
Niaghaman 0 Napisano 28 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 Też rozglądałem się za nim - wszędzie polecany. A może coś z lepszym trochę procesorem bądź mniejszymi gabarytami tj. waga? Cytuj Link to post Share on other sites
Bany_krk 200 Napisano 28 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 z lepszym prockiem czyli z CULV bedze musial miec integre intelowską zeby sie miescił w cenie, mnie sie wydaje ze styknał by ci, ew msi wind u100 zeby zaoszczedzic kasy i cos jeszcze sobie kupić Cytuj Link to post Share on other sites
Niaghaman 0 Napisano 28 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 Oszczędzać nie muszę. Jak mam kupić raz, to niech choćby te 3 lata posłuży. ;-) Cytuj Link to post Share on other sites
Bany_krk 200 Napisano 28 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 asus jako jedyny ma matryce 12,1" resza ma mniejsze ew jak chcesz szpan to hp2510p z allergo ze stanów ściągnięty, używany czy jakiś, za 1700 idzie kupic, w takim maluch core 2 duo ulv, obudowa z magnezu, nagrywarka DVD, 12" matowa matryca", kupe zabezpieczeń, bardzo długie trzymanie na baterii i takie tam, no i ta klawiatura, touchpad + stickpoint lub też 2710p Cytuj Link to post Share on other sites
Niaghaman 0 Napisano 28 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 Ten HP to zdecydowanie odległa bajka. Tym bardziej, że te 6 dni to mało jak na podjęcie dla mnie decyzji. Raczej planuję zakupu dokonać w połowie stycznia, jeżeli już. Ten Asus zaproponowany przez Ciebie w pierwszej odpowiedzi byłby świetny, gdyby nie te gabaryty jak choćby waga. Czy nie jest to aby za dużo, te 1.4? Czy nie sprawi to problemów w korzystaniu? Są jeszcze jakieś inne propozycje produktów, które mogłby konkurować z tym Asusem? Cytuj Link to post Share on other sites
y0ddh4 10 Napisano 28 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 IMO nie. Aby netbook był lżejszy musiałby mieć mniejszą matrycę (np. 9"), a wtedy pisanie dokumentów, czy sporządzanie arkuszy kalkulacyjnych staje się problematyczne. Możesz jeszcze rozejrzeć się za laptopami z matrycą w okolicach 10 cali np. http://x-kom.pl/index.php?show_prod=48546 Pozdrawiam, Y0ddh4 Cytuj Link to post Share on other sites
Bany_krk 200 Napisano 28 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 a tablet? Cytuj Link to post Share on other sites
Niaghaman 0 Napisano 29 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 y0ddh4 - i to się wydaje być rozwiązanie. Niestety martwi mnie ilość pamięci - 1 GB. Tutaj z Windowsem 7 może być problem. Musiałby wyrzucić obecną płytę i wrzucić 2gigową. Bany_krk - nie miałem z tym osobiście styczności i nurtuje mnie kwestia normalnego pisania bez klawiatury. Choć - byłbym gotów na takie coś jeżeli kwota nie byłaby zbyt wysoka. Ze względu na tą kwestią pisania wydaje mi się lepszym wyjściem kupno netbooka. Do tego chyba tablety są droższe niż przewiduje mój budżet. Panów za poświęcony czas symbolicznie nagordziłem. ;-) Cytuj Link to post Share on other sites
y0ddh4 10 Napisano 29 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 Zawsze możesz wymienić pamięć. Moduły DDR2 do laptopów nie są takie drogie, a 2 GB pamięci operacyjnej to już sporo Cytuj Link to post Share on other sites
_nick_ 19 Napisano 29 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 Zadam ci pytanie - czy to będzie twój jedyny komputer? Jeśli tak to weź tego 12", jeśli nie to bierz 10" Asus 1005HA(H), mi bardzo długo trzyma bateria (ok.9-9.5h programowania), co przydaje się na studiach (można na wykładzie np. dokończyć jakiś projekt ) Cytuj Link to post Share on other sites
Niaghaman 0 Napisano 29 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 Nie, nie będzie to mój jedyny. Mam zamiar wywlec z domu rodzinnego swoją budę, która póki co plasuje się w granicach "średnio-mocnej". ;-) 1005HA(H) - interesująca opcja ze względu na baterię. Jest możliwość, że udźwignęło by to siódemkę windowsa? y0ddh4 - ale jednak są to zawsze dodatkowe koszta, a można przecież kupic od razu gotowca. ;-) Cytuj Link to post Share on other sites
y0ddh4 10 Napisano 29 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 Można, ale trzeba przeliczyć, czy nie taniej i lepiej nie byłoby kupić taki z 1 GB RAM i dokupić 2 GB Cytuj Link to post Share on other sites
_nick_ 19 Napisano 29 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 Udźwignie spokojnie siódemkę, ale bateria będzie przy niej krócej trzymać. Do netbooków polecam tylko WinXP albo Linuksa. Asus daje od razu licencję na WinXP więc nie musisz się nawet przymierzać do siódemki, przy netbooku to nie ma sensu. Cytuj Link to post Share on other sites
Niaghaman 0 Napisano 29 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 No, to w sumie mogę zrezygnować z tej siódemki na rzecz dłuższej pracy. No i teraz zastanawiam się, czy kupić tańszego czy droższego, lepszego asusa z podanych tutaj propozycji. Droższy rzekomo krócej wytrzyma na baterii, ale będzie wydajniejszy. Nie wiem natomiast jak gabaryty - czy aby te 12 cali nie będzie już trochę kłopotliwe w szybkim, niezachwianym transporcie. Cytuj Link to post Share on other sites
Emiel Regis 0 Napisano 16 Marca 2010 Udostępnij Napisano 16 Marca 2010 Podłączę się do tematu. Również szukam niedużego, mobilnego i niedrogiego komputera. Najpierw myślałem o 13" ale zobaczyłem te 12" Asusy i bardzo przypadły mi do gustu. I tutaj pytanie do Was. Który z tych 3? Atmo Z520 + Intel GMA 500 + XP - 1399zł Atmo N270 + GeForce 9400M + XP - 1475zł Atmo Dual Core N330 + GeForce 9400M - 1549zł Wszystkie mają 2GB ramu, dodatkowo najdroższy ma większy dysk twardy. Zaznaczę jeszcze, że OS nie ma znaczenia, chodzi mi głównie o różnicę między procesorami oraz kartami graficznymi. Czy różnica między między Z520 + GMA 500 a N330 + 9400M będzie odczuwalna? Warto dopłacać? Na komputerze nie będę grał, zastosowania to przede wszystkim internet, edytory tekstu, arkusze itp. oraz może czasem jakiś film. A może jakaś alternatywa dla tych komputerów? Myślę, że 1500 to maksymalna kwota jaką chcę na ten cel wydać. Cytuj Link to post Share on other sites
Saiya-jin 190 Napisano 16 Marca 2010 Udostępnij Napisano 16 Marca 2010 Może jakiś Acer Aspire Timeline? Cytuj Link to post Share on other sites
radelgar 200 Napisano 16 Marca 2010 Udostępnij Napisano 16 Marca 2010 A nie bardziej ci sie opłaca kupić właśnie jakiegoś ultracienkiego notebooka. Cytuj Link to post Share on other sites
Emiel Regis 0 Napisano 18 Marca 2010 Udostępnij Napisano 18 Marca 2010 radelgar, ultracienki notebook za takie pieniądze? Myślisz, że uda mi się znaleźć coś takiego? Brałem pod uwagę tylko nowy sprzęt. Cytuj Link to post Share on other sites
niewiadowski 0 Napisano 18 Marca 2010 Udostępnij Napisano 18 Marca 2010 Coś takiego może? http://allegro.pl/item960965746_nowy_ac ... 250gb.html Cytuj Link to post Share on other sites
radelgar 200 Napisano 18 Marca 2010 Udostępnij Napisano 18 Marca 2010 http://notebooki.pl/notebook/pokaz/217202/ Jedyny mankament to matryca wielkości 15 cali. http://notebooki.pl/notebook/pokaz/217075/ Natomiast ten wykracza poza budżet. Ten co podaje niewiadowski też może być. Tylko że posiada jedno rdzeniowy procesor. Cytuj Link to post Share on other sites
Emiel Regis 0 Napisano 19 Marca 2010 Udostępnij Napisano 19 Marca 2010 Komputer podany przez niewiadomskiego wygląda dobrze szkoda, że to allegro, bo z zakupem chcę się jeszcze jakiś czas wstrzymać. @radlegar Komputer podany przez Ciebie w 1. linku też ma jeden rdzeń, w dodatku 15,6"... link drugi jest jednak za drogi i znów aż 14", szukam czegoś mniejszego: 12-13 cali. Dzięki Panowie za linki. Cytuj Link to post Share on other sites
szogun 0 Napisano 19 Marca 2010 Udostępnij Napisano 19 Marca 2010 A ile czasu musi wytrzymywać na baterii? Czy to dla ciebie ważne? Teraz jest sporo fajnego sprzętu ale zależy co komu potrzebne. Cytuj Link to post Share on other sites
Emiel Regis 0 Napisano 19 Marca 2010 Udostępnij Napisano 19 Marca 2010 Myślę, że minimum to 4-5h. Im dłużej, tym lepiej. Komputer będzie wykorzystywany głównie poza domem. Dlatego zależy mi na niewielkich gabarytach i dosyć długim czasie pracy baterii. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts