Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam.

Potrzebuję w miarę wydajnego, na poziomie netbooka. Interesuje mnie jednak głównie długość pracy na baterii. Minimum te pewne 6 godzin przy normalnym poziomie wydajności. Niech ma minimum 2GB pamięci i dysk nie mniej niż 160GB. Interesują mnie Asusy, Samsungi, Acery, MSI. Proszę o pomoc.

Kwota: oscylująca w granicach 1500 - 2000.

Przeznaczenie: Notatki w Wordzie, internet, zdjęcia i muzyka.

asus jako jedyny ma matryce 12,1" resza ma mniejsze

ew jak chcesz szpan to hp2510p z allergo ze stanów ściągnięty, używany czy jakiś, za 1700 idzie kupic,

w takim maluch core 2 duo ulv, obudowa z magnezu, nagrywarka DVD, 12" matowa matryca", kupe zabezpieczeń, bardzo długie trzymanie na baterii i takie tam, no i ta klawiatura, touchpad + stickpoint

lub też 2710p

Ten HP to zdecydowanie odległa bajka. Tym bardziej, że te 6 dni to mało jak na podjęcie dla mnie decyzji. Raczej planuję zakupu dokonać w połowie stycznia, jeżeli już.

Ten Asus zaproponowany przez Ciebie w pierwszej odpowiedzi byłby świetny, gdyby nie te gabaryty jak choćby waga. Czy nie jest to aby za dużo, te 1.4? Czy nie sprawi to problemów w korzystaniu?

Są jeszcze jakieś inne propozycje produktów, które mogłby konkurować z tym Asusem?

y0ddh4 - i to się wydaje być rozwiązanie. Niestety martwi mnie ilość pamięci - 1 GB. Tutaj z Windowsem 7 może być problem. Musiałby wyrzucić obecną płytę i wrzucić 2gigową.

Bany_krk - nie miałem z tym osobiście styczności i nurtuje mnie kwestia normalnego pisania bez klawiatury. Choć - byłbym gotów na takie coś jeżeli kwota nie byłaby zbyt wysoka. Ze względu na tą kwestią pisania wydaje mi się lepszym wyjściem kupno netbooka. Do tego chyba tablety są droższe niż przewiduje mój budżet.

Panów za poświęcony czas symbolicznie nagordziłem. ;-)

Zadam ci pytanie - czy to będzie twój jedyny komputer? Jeśli tak to weź tego 12", jeśli nie to bierz 10" Asus 1005HA(H), mi bardzo długo trzyma bateria (ok.9-9.5h programowania), co przydaje się na studiach (można na wykładzie np. dokończyć jakiś projekt :D )

Nie, nie będzie to mój jedyny. Mam zamiar wywlec z domu rodzinnego swoją budę, która póki co plasuje się w granicach "średnio-mocnej". ;-)

1005HA(H) - interesująca opcja ze względu na baterię. Jest możliwość, że udźwignęło by to siódemkę windowsa?

y0ddh4 - ale jednak są to zawsze dodatkowe koszta, a można przecież kupic od razu gotowca. ;-)

Udźwignie spokojnie siódemkę, ale bateria będzie przy niej krócej trzymać. Do netbooków polecam tylko WinXP albo Linuksa. Asus daje od razu licencję na WinXP więc nie musisz się nawet przymierzać do siódemki, przy netbooku to nie ma sensu.

No, to w sumie mogę zrezygnować z tej siódemki na rzecz dłuższej pracy. No i teraz zastanawiam się, czy kupić tańszego czy droższego, lepszego asusa z podanych tutaj propozycji. Droższy rzekomo krócej wytrzyma na baterii, ale będzie wydajniejszy. Nie wiem natomiast jak gabaryty - czy aby te 12 cali nie będzie już trochę kłopotliwe w szybkim, niezachwianym transporcie.

• 2 miesiące temu...

Podłączę się do tematu. Również szukam niedużego, mobilnego i niedrogiego komputera. Najpierw myślałem o 13" ale zobaczyłem te 12" Asusy i bardzo przypadły mi do gustu. I tutaj pytanie do Was. Który z tych 3?

Atmo Z520 + Intel GMA 500 + XP - 1399zł

Atmo N270 + GeForce 9400M + XP - 1475zł

Atmo Dual Core N330 + GeForce 9400M - 1549zł

Wszystkie mają 2GB ramu, dodatkowo najdroższy ma większy dysk twardy.

Zaznaczę jeszcze, że OS nie ma znaczenia, chodzi mi głównie o różnicę między procesorami oraz kartami graficznymi.

Czy różnica między między Z520 + GMA 500 a N330 + 9400M będzie odczuwalna? Warto dopłacać? Na komputerze nie będę grał, zastosowania to przede wszystkim internet, edytory tekstu, arkusze itp. oraz może czasem jakiś film.

A może jakaś alternatywa dla tych komputerów? Myślę, że 1500 to maksymalna kwota jaką chcę na ten cel wydać.

Komputer podany przez niewiadomskiego wygląda dobrze ;) szkoda, że to allegro, bo z zakupem chcę się jeszcze jakiś czas wstrzymać.

@radlegar

Komputer podany przez Ciebie w 1. linku też ma jeden rdzeń, w dodatku 15,6"... link drugi jest jednak za drogi i znów aż 14", szukam czegoś mniejszego: 12-13 cali.

Dzięki Panowie za linki.