yelch 0 Napisano 28 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 Witam, Coś mnie trafiło i bez chwili zastanowienia kupiłem LG W2253V-PF (wolałem nie fundować sobie miesięcy rozterek i nocy na forach). Ech. Siedzę teraz przed tym monitorem i szczerze muszę przyznać, że 21.5' full hd i inne takie to nie był dobry pomysł (zdaje się, że ktoś już o tym pisał na tym forum nie raz). No ale stało się. Monitor jest na razie na ustawieniach fabrycznych. Nic nie ruszałem, nic nie zmieniałem w parametrach obrazu. Oczy mam więc jak królik czerwone a szarość na moim pulpicie mruga do mnie jak dawne Rubiny produkowane w Sowietach. Szukam dobrej rady (a jestem w tym kompletnie zielony - no teraz zielono-czerwony) Jakie parametry proponujecie? Jakie warto zmienić i na jakim poziomie ustawić? W jakich zakresach się poruszać? Jakie macie ustawione Wy sami? Są jakies programy, strony etc., na które warto zajrzeć przy ustawianiu monitora? Będę wdzięczny na pomoc. Cytuj Link to post Share on other sites
lech13133 0 Napisano 28 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 zainstaluj sterowniki do karty graficznej i monitora. Rozdzielczość ustaw na max wtedy dostaniesz najlepszą jakość obrazu. Jak mruga to zmień częstotliwość odświeżania. Cytuj Link to post Share on other sites
STALKER__PL__ 4 Napisano 28 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 zmniejsz kontrast i jasnosc a przedewszystkim wylacz gamme polepszy sie jakosc obrazu szary ekran jest przez gamme Cytuj Link to post Share on other sites
yelch 0 Napisano 28 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 sterowniki poinstalowałem natychmiast rozdzielczość i częstotliwość odświeżania mam zgodnie z optymalnymi dla monitora (1950x1080 i 60Hz). No właśnie te nieszczęsne 60Hz. Jedni piszą, że warto to zmieniać inni, że efekt nie jest tak bardzo widoczny. Tak czy inaczej wymaga to jakoby stworzenia osobnego profilu dla własnych ustawień - takiej częstotliwości nie ma w ustawieniach (nie pojawia się nawet po odblokowaniu zgodnych z monitorem) a z tą szarością to jest tak, że mam akurat taki kolor pulpitu :oops: - i na nim właśnie widać, że obraz miga. na białym (spoza łez) nie widać już mrugania jakies propozycje zakresów zmniejszania kontrastu, jasności? prawdę mówiąc nie wiem do jakich wartości jest sens schodzić Cytuj Link to post Share on other sites
STALKER__PL__ 4 Napisano 28 Grudnia 2009 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2009 gamma -50 kontrast 28 i jasnosc 28 ja tak sobie ustawilem zero bolu oczu zero bolu glowy Cytuj Link to post Share on other sites
yelch 0 Napisano 10 Stycznia 2010 Autor Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 dzięki bardzo za parametry na marginesie dodam, że kilka przydatnych informacji i narzędzi do kalibracji znaleźć można na forum przy mva.pl jak sie okazało przede wszystkim w LG trzeba zmienić kabel z d-suba na dvi. rzecz, na którą wpadli moi znajomi informatycy jak tylko usłyszeli o migotaniu obrazu (proponowali w ogóle zacząć od sprawdzenia monitora na różnych kablach). dziwne ale prawdziwe jeszcze raz dzięki Cytuj Link to post Share on other sites
Sasori 0 Napisano 10 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 Ostatnio przymierzam się do kupna nowego monitora. Myślałem o czymś 21' lub 22" z ceną w okolicy 500 PLN. I teraz pytanie do Was: czym się kierować przy zakupie monitora? Na jakie parametry patrzeć? Cytuj Link to post Share on other sites
Qpers 8 Napisano 10 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2010 Moim zdaniem nie ma co kupować monitora Full HD mniejszego, niż 24" - szkoda męczy wzroku. 60 Hz to optymalna wartość. Co do kalibracji kolorów itp, warto użyć programu Nokia Monitor Test (czy jakoś tak). Cytuj Link to post Share on other sites
Scare 0 Napisano 12 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 Ostatnio przymierzam się do kupna nowego monitora. Myślałem o czymś 21' lub 22" z ceną w okolicy 500 PLN. I teraz pytanie do Was: czym się kierować przy zakupie monitora? Na jakie parametry patrzeć? na benchmarku całkiem niedawno ukazał się artykuł odnośnie monitorów - co i jak http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzj ... -2238.html warto przeczyac bo ciekawy Cytuj Link to post Share on other sites
Jules 9 Napisano 21 Stycznia 2010 Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 poszukaj też trochę w starszych wątkach i zobacz jakie modele były tam polecane przez użytkowników Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts