Dether 1 Napisano 26 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2012 Witam Jako że moja wysłużona Nokia 5530 powoli zaczyna odmawiać posłuszeństwa, postanowiłem pomyśleć nad zmianą telefonu. Postanowiłem, że sprawię sobie smartfona ponieważ takie urządzenie będzie dla mnie świetnym uzupełnieniem dla tabletu. Chciałbym na ten cel przeznaczyć maksymalnie 2000zł, jednak tutaj pojawia się problem. W tej cenie można mieć w zasadzie każdy telefon jaki obecnie jest na rynku (z nielicznymi wyjątkami), a więc wybór jest ogromny. Ponieważ nie za bardzo przepadam za androidem, nie chcę mieć także iphona, chciałbym wypróbować WP8. Miałem okazję "bawić" się Nokią Lumia 800 oraz Lumia 920 i jestem pod wielkim wrażeniem prostoty i płynności interfejsu. Chciałbym zapytać użytkowników WP7 / WP8 i ich opinie na temat systemu oraz poradę czy warto wydawać ok 2000zł na Lumie 920 czy też może lepiej kupic HTC 8X? Zaznaczam, że lumia 820 raczej mnie nie interesuje ponieważ nie za bardzo podoba mi się jej wygląd (tak, miałem okazję mieć ją w rękach). Wiem, że 920 oraz 8X oferują mniej więcej to samo, różnice zaczynają się dopiero w ekskluzywnych aplikacjach dla telefonów Nokii. Czy warto więc dokładać ok 500zł (patrząc na ceny Allegro) do Lumii 920 i dostać za to kilka aplikacji, czy też kupić 8X a resztę przeznaczyć na inne cele? Chciałbym zaznaczyć, że nie interesują mnie telefony z androidem dlatego też proszę nie umieszczać postów typu: "Bierz Galaxy S3". Cytuj Link to post Share on other sites
aleksiejs 52 Napisano 26 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2012 To ja podepnę się pod ten temat żeby nie zakładać nowego i nie robić burdelu Mój problem jest bardzo podobny bo bardzo mi się podoba lumia 800 (na wyższe modele mnie nie stać) i ciężko zastanawiam się nad jej kupnem. Ogólnie telefon ma mi służyć do sprawdzania poczty, dzwonienia, smsów i słuchania muzyki w drodze. Nie będę instalować miliona zbędnych aplikacji bo mam od tego PC i laptopa. Dlatego nie musi być nie wiadomo jak wydajna, ale nie wiem jak z baterią i jej awaryjnością. Jak myślicie wystarczy do moich potrzeb? Cytuj Link to post Share on other sites
Tycha 4794 Napisano 26 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2012 Lumia 800 jest fajnym telefonem ale nie dostanie Windowsa 8, gdyż bazuje on na innym jądrze. Jeśli komuś to nie przeszkadza to może śmiało brać. Ale jeśli wolelibyście mieć Windows 8 to do 2000 zł spokojnie kupicie Lumię 820. Cytuj Link to post Share on other sites
baker 41 Napisano 26 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2012 Chyba 920. 820 jest tańsza: http://allegro.pl/nowa-nokia-lumia-820-bez-simlocka-polska-24mgw-i2868059882.html 920: http://allegro.pl/nokia-lumia-920-biala-b-l-24m-gw-leszno-gostyn-i2882599041.html Cytuj Link to post Share on other sites
dodo 20732 Napisano 26 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2012 jak masz jakies pytania odnosnie 920 napisz mam ten telefon juz od jakiegos czasu moge pomoc Cytuj Link to post Share on other sites
Dether 1 Napisano 26 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2012 Jaki telefon posiadałeś wcześniej i jak możesz go porównać do Lumii 920? Głównie chodzi mi o system. Nie przeszkadza mi rzekomy brak aplikacji w market place ponieważ mam tablet z androidem, na którym w razie czego mogę daną aplikację zainstalować. No i czy gdybyś dziś miał kupić smartfon to czy jeszcze raz byłaby to Lumia 920? Cytuj Link to post Share on other sites
dodo 20732 Napisano 27 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 Mialem Iphona 4s 16GB, Blackberry (BB nadal mam jako telefon B) System dziala bardziej jak IOS niz Android, nie ma tu miliona ustawien czy setek tysiecy aplikacji. Na co warto zwrocic uwage to szubkosc dzialania, niezawodnosc, czytelnosc. Gdybym mial wybrac ponownie... mialbym Lumie 920 ze wzgledu na specyfikacje telefonu (kamera, NFC, wireless charging, ekran, jakosc wykonania) jak i W8 (mapy offline, Nokia Music) Kupujac ten telefon chcialem cos innego, ciagle tylko Samsung S3 i IPhone 5... Cytuj Link to post Share on other sites
Dether 1 Napisano 27 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 Czyli jeśli dobrze rozumiem to nie wybrałbyś 8X między innymi za brak aplikacji Nokii? Cytuj Link to post Share on other sites
aleksiejs 52 Napisano 27 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 Lumia 800 jest fajnym telefonem ale nie dostanie Windowsa 8, gdyż bazuje on na innym jądrze. Jeśli komuś to nie przeszkadza to może śmiało brać. Ale jeśli wolelibyście mieć Windows 8 to do 2000 zł spokojnie kupicie Lumię 820. Co ma jedno z drugim wspólnego? Lumia 820 i 920 niestety po za moim zasięgiem ;( Cytuj Link to post Share on other sites
dodo 20732 Napisano 27 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 (edytowane) Czyli jeśli dobrze rozumiem to nie wybrałbyś 8X między innymi za brak aplikacji Nokii? Jak i ze wzgledu na aparat ktory w 920 jest naprawde dobry (zdjecia w nocy czy nagrywanie filmow, ciagly autofocus w filmach itp) P.S. Nokia Drive rowniez jest dla mnie baardzo wazne Edytowane 27 Grudnia 2012 przez dodo24x Cytuj Link to post Share on other sites
Dether 1 Napisano 27 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 Zobaczę jak ukształtują się ceny 920 w nadchodzących dniach. Jest już po świętach więc może zaczną pojawiać się aukcję nieudanych prezentów i ceny spadną jeszcze trochę. Cytuj Link to post Share on other sites
Thorin49 12 Napisano 27 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 Mnie też kusi WP8 (w szczególności w wydaniu z Lumią 920). Aczkolwiek zastanawia mnie jedna rzecz. Jak wygląda kwestia zarządzania zasobami smartfona z WP8 z poziomu Windows (coś jak iTunes w przypadku iOS). WP7.x wykorzystywał Zune, a WP8 używa chyba już czegoś innego. I teraz mam zagwostkę - czy ta nowa aplikacja działa tylko na Windows 8 czy też można ją zainstalować na Windows 7? A jeśli nie to czy Zune (bo on na W7 działa) wspiera smartfony z WP8? Cytuj Link to post Share on other sites
dodo 20732 Napisano 27 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 Podlaczasz do PC instalujesz sterownik, pozniej wystarczy kopiuj+wklej (tak dziala z W7, W8 nie sprawdzalem) Dla Windows Phone 8 nie ma Zune http://www.windowsphone.com/en-us/how-to/wp8/windows-phone-app-for-desktop Cytuj Link to post Share on other sites
DjStar 25 Napisano 28 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 A wie ktoś coś na temat Nokii Lumii 620? Cytuj Link to post Share on other sites
Thorin49 12 Napisano 28 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 http://www.windowsph...app-for-desktopCzy ta aplikacja działa podobnie do iTunes - tzn. czy jest dostęp do WP Store czy jak to się tam nazywa i czy jest w niej możliwość odtwarzania muzyki? Cytuj Link to post Share on other sites
Jurij 169 Napisano 28 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 WP7.x wykorzystywał Zune, a WP8 używa chyba już czegoś innego. W w8 można zarządzać zasobami poprzez Eksplorator Windows, (Tryb masowy), czyli nie trzeba już instalować dodatkowych programów, no chyba że ktoś bardzo chce W ogóle W8 eliminuje większość niedociągnięć na które narzekały androidowe masy. Zastanawiam się do czego teraz się przyczepią, bo w moim odczuciu W8 mocno zamiesza na rynku. Tu masz reckę phona htc 8s na w8:http://www.dobreprogramy.pl/Recenzja-Windows-Phone-S-by-HTC-oraz-Windows-Phone,Blog,37761.html Jest tam sporo informacji o zmianach. Cytuj Link to post Share on other sites
dodo 20732 Napisano 28 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 Zgadzam sie nie trzeba instalowac oprogramowania, ja to zrobilem aby imprtowac muzyke z iTunes na Lumie Cytuj Link to post Share on other sites
Thorin49 12 Napisano 28 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 (edytowane) Chodzi mi bardziej o to czy pod Windows 7 jest aplikacja, która tak jak iTunes umożliwia zarządzanie zawartością smartfona, korzystanie ze sklepu z aplikacjami oraz słuchaniem muzyki. Taki iTunes w wydaniu Microsoft. Edytowane 28 Grudnia 2012 przez Thorin49 Cytuj Link to post Share on other sites
dodo 20732 Napisano 28 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 http://gallery.dpcdn.pl/img/-/-x-/-/-/-/UGC/37761/20121214163949_0.jpg (Z linku podanego przez Jurij) Sam tego nie instalowalem Cytuj Link to post Share on other sites
Thorin49 12 Napisano 28 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 (edytowane) W odpowiedzi na jedno z pytań autor napisał, że za odtwarzanie muzyki odpowiada aplikacja Muzyka+Wideo - tyczy się to zarówno utworów znajdujących się w telefonie jak i w komputerze? Czy ta aplikacja jest częścią Windows Phone app for desktop czy oddzielnym programem (czy również działa pod Windows 7)? Chodzi mi o to czy przy przejściu na Windows Phone 8 i pozostaniu przy Windows 7 otrzymam aplikację (kombajn) pokroju iTunes? Edytowane 28 Grudnia 2012 przez Thorin49 Cytuj Link to post Share on other sites
Dether 1 Napisano 28 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 A czy ktoś może powiedzieć jak w WP8 wygląda sytuacja z korzystaniem z kilku kont pocztowych na raz? Czy da się synchronizować pocztę ze wszystkich kont? Czy w odtwarzaczu muzyki istnieje opcja wyboru konkretnego folderu z którego chcemy odtwarzać muzykę, czy też po wgraniu nowych utworów następuje zeskanowanie biblioteki i wtedy mamy dostęp do wszystkich utworów? Cytuj Link to post Share on other sites
dodo 20732 Napisano 28 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 W odpowiedzi na jedno z pytań autor napisał, że za odtwarzanie muzyki odpowiada aplikacja Muzyka+Wideo - tyczy się to zarówno utworów znajdujących się w telefonie jak i w komputerze? Czy ta aplikacja jest częścią Windows Phone app for desktop czy oddzielnym programem (czy również działa pod Windows 7)? Chodzi mi o to czy przy przejściu na Windows Phone 8 i pozostaniu przy Windows 7 otrzymam aplikację (kombajn) pokroju iTunes? Gdybyś przeczytał recenzje z linka który podał Jurij wiedziałbyś ze to osobna aplikacja do Windows 7/8 A czy ktoś może powiedzieć jak w WP8 wygląda sytuacja z korzystaniem z kilku kont pocztowych na raz? Możesz dodać parę kont i korzystać z jednej skrzynki przychodzącej. Czy w odtwarzaczu muzyki istnieje opcja wyboru konkretnego folderu z którego chcemy odtwarzać muzykę, czy też po wgraniu nowych utworów następuje zeskanowanie biblioteki i wtedy mamy dostęp do wszystkich utworów? Dodajesz muzykę jak leci a telefon robi kategorie; Artist, albums, song, playlist, generes. w kolejności alfabetycznej Prosze zdjecie mojej biblioteki; http://farm9.staticflickr.com/8495/8318184026_21653dd6a1_b.jpg Cytuj Link to post Share on other sites
Thorin49 12 Napisano 28 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 Gdybyś przeczytał recenzje z linka który podał Jurij wiedziałbyś ze to osobna aplikacja do Windows 7/8Recenzję przeczytałem - po prostu wolałem się upewnić bo gdzieś slyszalem, że ten soft jest dostępny tylko dla posiadaczy W8, a użytkownicy W7 bedą musieli obejść się smakiem. Cytuj Link to post Share on other sites
dodo 20732 Napisano 28 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 Teraz juz wiesz Jescze jakies pytania ? Cytuj Link to post Share on other sites
Thorin49 12 Napisano 28 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 Kiedy się pojawi aplikacja w WP Store do kupowania biletów ZTM w Warszawie? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts