Skocz do zawartości

I7 3770k + GTX 660 OC warto kupić ten procek ?

Recommended Posts

Tak jak wyżej, otóż składam kompa do ok. 3100zł-3200zł max.

Chciałem taki procesor z racji że nie mam zamiaru zmieniać procka za szybko i czy warto w niego inwestować 1200zł czy też poczekać z 2 miesiące żeby ceny po świętach opadły ? :D A może i5 2500k wystarczy na 1-2 lata (z OC do 4,5 GHz) ?

Udało mi się złożyć komputerek:

zasilacz: 550W XFX Core 550W,

płyta główna: MSI Z77A-G45 Intel Z77,

Grafika: GTX 660 OC GV-N660OC-2GD,

Suma: 3200zł (oczywiście z obudowa i resztą części)

Za jakieś 2 lata napewno ale jak narazie nie planuje (wiec o ile się domyslam mojego błędu nie warto go brac bo za 2 lata będa lepsze procesory ?) :D Mam racje ? Oczywiście w przystępniejszej cenie..

Edytowane przez gural23

bierz i5-3570k i lepszą MoBo. Procek jest dobry i stabilny (na MSI Z77A-G43 podkręciłem go do 4GHz i działa ok).

Ale jeśli chcesz się pakować w i7 to naprawdę wolałbym różnicę w cenie między 3570k a 3770k dołożyć do lepszej MoBo.

Własnie na i5 2500k zaoszczędzam 50 zł i inwestuje je w chłodzenie ponieważ ten IVY się strasznie grzeje i nie kreci tak dobrze jak 2500k a mają podobną wydajność. Z 660Ti tez rezygnuje ponieważ kupie HD R7870 hawk jest tańszy i dobrze się kręci.

jeszcze 3 sugestie ode mnie.

obudowę zmień na brutusa 430 (to samo co 410 ale ma na panelu USB 3.0 i jest niewiele droższa) - albo jak możesz do obudowy dołożyć to bierz Gladiusa (też od SilentiumPC)

zmień płytę główną... Te tańsze nie nadają się do OC (gorsze sekcje zasilania itp). To raczej budżetowe rozwiązania.

do dysku też warto dołożyć parę złotych żeby mieć 1TB.

Co prawda przekroczy to trochę Twój budżet ale widziałem że na morele.net 7850 od Sapphire można kupić już za 760zł (wersja 2GB OC na pamięciach hynix 11200-14-40G) i myślę, że warto wziąć pod uwagę również i to rozwiązanie.

Własnie na i5 2500k zaoszczędzam 50 zł i inwestuje je w chłodzenie ponieważ ten IVY się strasznie grzeje i nie kreci tak dobrze jak 2500k a mają podobną wydajność. Z 660Ti tez rezygnuje ponieważ kupie HD R7870 hawk jest tańszy i dobrze się kręci.

W morele na niewiele więcej niż 700 zł kupisz teraz w promocji 2550k. Będzie tańszy od 2500k i tego ivy

Ja jeszcze o temperaturach. Swojego i5 2500k (poprzednik) bez zmian napiec kręciłem na 4,0 Ghz. Fabryczny coller i pasta intelowska - nie przekraczał 70 stopni więc naprawdę dobrze jak na stock. Przy dobrej mobo i chłodzeniu możesz nawet kręcić na 4,6-5,0ghz. Ivy ogólnie sa gorące więc jeśli niskie temperatury to Sandy a jak Sandy to i5 2500k.

Własnie z trzech powodów zrezygnowałem z IVY: cena,temperatura i słabe OC. Dopiero jak uzbieram pieniążki na Z77 MPOWER zacznę prawdziwe OC :) a z i5 2550K zrezygnuje bo być może w razie awarii grafikii będę uziemiony a i5 2500k w budżecie się mieści :)

1) Co do sugestii zauważyłem że jest dostępne HD R7870 hawk(R nie oznacza jakiegoś osłabienia) które jest bardzo dobre ogółem i ma potencjał do kręcenia (program afterburner).

2) A co do budy rezygnuje z Brutusów ponieważ MACHO się do niej nie mieści. dlatego kupie ZALMANA Z9 który nie jest droższy ale chłodzenie się mieści na styk :)

A musisz mieć MACHO? :> Silentium PC Fortis HE1225 wchodzi z minimalnym luzem (radiator nie dotyka obudowy) a ma możliwość montażu dwóch wentylatorów :) No i też jest dość dobrym prockiem :) Na 2 wentach na stocku w IDLE miałem temp rzędu 30-32 stopnie. Obecnie mam 40-42stopnie na 4,0GHz ale komp załączony od rana. Mój procek to i5-3570k