Taellih 71 Napisano 25 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 Witam, chciałbym przeprowadzić kilka testów wydajności procesora w grach (m.in przed i po OC, z różną ilością rdzeni). Moje pytanie brzmi jakie gry Waszym zdaniem nadają się do testowania procesora w grze. Prosiłbym o podanie kilku gier, najlepiej z przykładowymi lokacjami, które nadadzą się do testu. Moje propozycje to np. Batman Arkham City (np. lot nad miastem) Skyrim (np. bieg w mieście, bodajże Biała Grań, po schodach z zamku) F1 2012 (start wyścigu z ostatniego miejsca, przy deszczowej pogodzie) Hitman (przejście przez Chinatown lub inną zatłoczoną lokację) Shogun 2 (benchmark CPU) 3dMark11 (wynik cząstkowy dla CPU) Jeżeli macie jeszcze jakieś pomysły to proszę o radę. Pozdrawiam, Taellih Cytuj Link to post Share on other sites
janek969 35 Napisano 25 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 Skyrim ,Bf3 i 2BC, Crysis 2 Cytuj Link to post Share on other sites
Taellih 71 Napisano 25 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 Skyrim ,Bf3 i 2BC, Crysis 2 BF3 w singlu jest mało wymagający dla CPU (chodzi tylko o ilość rdzeni), w multi testy są niepowtarzalne. BC2 - OK, dodam do listy Crysis 2 - które konkretnie miejsce? Bo słabo grę pamiętam Cytuj Link to post Share on other sites
janek969 35 Napisano 25 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 Crysis 2 - które konkretnie miejsce? Bo słabo grę pamiętamWybież sobie. testów wydajności procesora w grach (m.in przed i po OC, z różną ilością rdzeni) BF3 w singlu jest mało wymagający dla CPU (chodzi tylko o ilość rdzeni) Testuj na detale low rozdzielczość najniższa dostępna aa 0ff Cytuj Link to post Share on other sites
daniel 12 33 Napisano 25 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 Jak testować gry to na maksymalnych detalach . Cytuj Link to post Share on other sites
Taellih 71 Napisano 25 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 Ja wiem w jakich ustawieniach testować i w rozdzielczości. Pytam w tym temacie o propozycje gier w których testy byłyby sensowne i nie będzie problemu ze znalezieniem miejsca i powtarzalności Cytuj Link to post Share on other sites
daniel 12 33 Napisano 25 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 Jak testować gry to takie by się przydało bf3 ,max payne 3, ruse ,dirt3, mafia 2 , nfs run , nfs most wanted 2 , crysis 2. Cytuj Link to post Share on other sites
Taellih 71 Napisano 25 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 I znowu ten BF3, gdzie go w singlu przetestować? MP3 - pomyślę nad dodaniem go, jak będę przechodził to poszukam sceny. Dirt - ten sam silnik co F1, więc nie będę zmieniał. Mafia - w sumie jest OK, scena z benchmarka w realnym gameplayu powinna być dobra do testu CPU Crysis 2 - proszę o miejsce testowe Cytuj Link to post Share on other sites
janek969 35 Napisano 25 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 Mafia ci pasuje a bf3 nie? Cytuj Link to post Share on other sites
BMPlayer 29 Napisano 25 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 W crysisie proponuje ci misję Awaria Zasilania jest tam dość sporo efektów. Na starym komputerze ta misja mi zamulała jako jedyna. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Taellih 71 Napisano 25 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 Mafia ci pasuje a bf3 nie? Mafię średnio pamiętam, ale wydaje mi się, że scena przedstawiona w benchmarku w czasie normalnej gry była dość wymagająca dla CPU, jeżeli jest inaczej to mnie popraw, albo wyjdzie mi to w czasie testów. W BF3 chwile grałem w singla i nie kojarzę żadnej sceny wymagającej czegoś od CPU, podaj jakąś misję, która Twoim zdaniem jedzie po procku i przetestuję. W multi testu nie zrobię, bo jest niepowtarzalny i koniec. W crysisie proponuje ci misję Awaria Zasilania jest tam dość sporo efektów. Na starym komputerze ta misja mi zamulała jako jedyna. OK, mogę sprawdzić. Kojarzysz w którym momencie gry jest ta misja? Chyba gdzieś z początku, chociaż nie jestem pewien. Cytuj Link to post Share on other sites
janek969 35 Napisano 25 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 Mafię średnio pamiętam,Mafia 2 jest wymagająca co do cpu. Kto zagra wbf3 zagra w mafie 2 kto zagra w mafie 2 niekoniecznie zagra w bf3. Cytuj Link to post Share on other sites
Taellih 71 Napisano 25 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 Masz rację, ale w testach nadal widzimy pierwszego Crysisa, czasem Far Cy 1, WoW, Diablo III itp. więc po co te gry skoro starczy Metro, BF3 i Crysis2? Cytuj Link to post Share on other sites
janek969 35 Napisano 25 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 Masz rację, ale w testach nadal widzimy pierwszego CrysisaCrysis i crysis warhead testuje się gpu .Nie wiem kto testuje dzisiaj cpu w crysis ?Tym bardziej farcry 1. Cytuj Link to post Share on other sites
Taellih 71 Napisano 25 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 CPU w Crysisie akurat się zdarza, misja bodajże na pociągu. Bardziej chodziło mi o ogólną ideę testowania, w odniesieniu do Twojej wypowiedzi Cytuj Link to post Share on other sites
tomcug 154 Napisano 25 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 (edytowane) Battlefield: Bad Company 2 - W samym środku nocy Battlefield 3 - Thunder Run Crysis 2 - Niebezpieczna przystań Metro 2033 - Przeklęta (strzelanie z karabinu do mutantów) W Crysis dawno nie grałem, muszę sobie dopiero przypomnieć . Natomiast do testów w Metro 2033 polecam włączyć PhysX, inaczej gra jest praktycznie niewrażliwa na CPU. Edytowane 25 Grudnia 2012 przez tomcug Cytuj Link to post Share on other sites
Taellih 71 Napisano 25 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 Ale czy tam jest PhysX na CPU czy w przypadku nV na GPU? Cytuj Link to post Share on other sites
tomcug 154 Napisano 25 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 Jeśli masz kartę GeForce, to PhysX będzie liczony przez GPU. W takim przypadku polecam przełączenie odpowiedniej opcji w sterownikach. Cytuj Link to post Share on other sites
Taellih 71 Napisano 25 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 Tylko czy taki test ma jakikolwiek sens? Przecież to nie ma realnego odwzorowania w rozgrywce, tylko na siłę ubijanie CPU Cytuj Link to post Share on other sites
tomcug 154 Napisano 25 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 Tylko czy taki test ma jakikolwiek sens? Przecież to nie ma realnego odwzorowania w rozgrywce, tylko na siłę ubijanie CPU Niektórzy mają Radeony i też chcą grać z PhysX . Bardzo mocny procesor sobie z tym poradzi. Cytuj Link to post Share on other sites
janek969 35 Napisano 25 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 Niektórzy mają Radeony i też chcą grać z PhysX . Bardzo mocny procesor sobie z tym poradzi.Do tej pory na cpu pshyx tylko plynnie na metro odpalilem .Reszta 1fps , nie ważne jak mocny cpu Cytuj Link to post Share on other sites
tomcug 154 Napisano 25 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 Jest ciężko, ale jak widać 2700K @ 5 GHz sobie poradzi . http://www.overclock.pl/images/articles/content/artykuly/2012/03/cpu/wyniki/hd7970/metro_2033.png Cytuj Link to post Share on other sites
Taellih 71 Napisano 25 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 Na jakim napięciu ten Phenom II X4? Bo wynik pierwsza klasa, i co z oc mostka i ht? Cytuj Link to post Share on other sites
tomcug 154 Napisano 25 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 Tego procesora nie mam już dość dawno u siebie, ale z tego co pamiętam było to 1,55 V. Mostek NB pracował z częstotliwością 2800 MHz, chociaż w zasadzie można było dać nawet 3 GHz . Cytuj Link to post Share on other sites
k0chan 814 Napisano 25 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2012 Tylko czy taki test ma jakikolwiek sens? Przecież to nie ma realnego odwzorowania w rozgrywce, tylko na siłę ubijanie CPU to tak samo można powiedzieć o 3dmark vantage, czy jest sens porównywania wyników radeonów z gforcami - tam też żeby mieć miarodajny test i porównać z posiadaczami kart amd, należy wyłączyć physx w sterowniku Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts