Skocz do zawartości

Testowanie procesorów w grach

Recommended Posts

Witam,

chciałbym przeprowadzić kilka testów wydajności procesora w grach (m.in przed i po OC, z różną ilością rdzeni). Moje pytanie brzmi jakie gry Waszym zdaniem nadają się do testowania procesora w grze. Prosiłbym o podanie kilku gier, najlepiej z przykładowymi lokacjami, które nadadzą się do testu.

Moje propozycje to np.

Batman Arkham City (np. lot nad miastem)

Skyrim (np. bieg w mieście, bodajże Biała Grań, po schodach z zamku)

F1 2012 (start wyścigu z ostatniego miejsca, przy deszczowej pogodzie)

Hitman (przejście przez Chinatown lub inną zatłoczoną lokację)

Shogun 2 (benchmark CPU)

3dMark11 (wynik cząstkowy dla CPU)

Jeżeli macie jeszcze jakieś pomysły to proszę o radę.

Pozdrawiam, Taellih

Skyrim ,Bf3 i 2BC, Crysis 2

BF3 w singlu jest mało wymagający dla CPU (chodzi tylko o ilość rdzeni), w multi testy są niepowtarzalne.

BC2 - OK, dodam do listy

Crysis 2 - które konkretnie miejsce? Bo słabo grę pamiętam

Crysis 2 - które konkretnie miejsce? Bo słabo grę pamiętam

Wybież sobie.

testów wydajności procesora w grach (m.in przed i po OC, z różną ilością rdzeni)

BF3 w singlu jest mało wymagający dla CPU (chodzi tylko o ilość rdzeni)

Testuj na detale low rozdzielczość najniższa dostępna aa 0ff

I znowu ten BF3, gdzie go w singlu przetestować?

MP3 - pomyślę nad dodaniem go, jak będę przechodził to poszukam sceny.

Dirt - ten sam silnik co F1, więc nie będę zmieniał.

Mafia - w sumie jest OK, scena z benchmarka w realnym gameplayu powinna być dobra do testu CPU

Crysis 2 - proszę o miejsce testowe

Mafia ci pasuje a bf3 nie?

Mafię średnio pamiętam, ale wydaje mi się, że scena przedstawiona w benchmarku w czasie normalnej gry była dość wymagająca dla CPU, jeżeli jest inaczej to mnie popraw, albo wyjdzie mi to w czasie testów. W BF3 chwile grałem w singla i nie kojarzę żadnej sceny wymagającej czegoś od CPU, podaj jakąś misję, która Twoim zdaniem jedzie po procku i przetestuję. W multi testu nie zrobię, bo jest niepowtarzalny i koniec.

W crysisie proponuje ci misję Awaria Zasilania jest tam dość sporo efektów. Na starym komputerze ta misja mi zamulała jako jedyna.

OK, mogę sprawdzić. Kojarzysz w którym momencie gry jest ta misja? Chyba gdzieś z początku, chociaż nie jestem pewien.

Battlefield: Bad Company 2 - W samym środku nocy

Battlefield 3 - Thunder Run

Crysis 2 - Niebezpieczna przystań

Metro 2033 - Przeklęta (strzelanie z karabinu do mutantów)

W Crysis dawno nie grałem, muszę sobie dopiero przypomnieć ;). Natomiast do testów w Metro 2033 polecam włączyć PhysX, inaczej gra jest praktycznie niewrażliwa na CPU.

Edytowane przez tomcug

Tylko czy taki test ma jakikolwiek sens? Przecież to nie ma realnego odwzorowania w rozgrywce, tylko na siłę ubijanie CPU

to tak samo można powiedzieć o 3dmark vantage, czy jest sens porównywania wyników radeonów z gforcami - tam też żeby mieć miarodajny test i porównać z posiadaczami kart amd, należy wyłączyć physx w sterowniku