Skocz do zawartości

Blue Screen - wysle drobny upominek $ za pomoc w problemie.

Recommended Posts

Opis problemu:

Mam pc juz z 2.5 roku, na poczatku bylo wszystko ok, kiedy zaczalem swoja pierwsza zabawe z OC cpu/gpu/ram nastaly jakies problemy. Probowalem doslownie wszystkiego. Formaty, czyszczenie kompa, wyjmowanie baterii bios, uporzadkowanie na swoje miejsca pamieci RAM w plycie glownej, nowe stery do grafiki, nowe chlodzenie do grafiki. Testowalem memtestem. Testowalem cpu/gpu, nowe sterowniki do gpu, nowy bios, Wszystko ok. Temperatury itd wszystko jest ok. Wystepowanie Blue screena: Odpalam komputer o 8-00, po uruchomieniu w ciagu 1-3minut wyskakuje BS, przytrzymuje przycisk zasilania na obudowie wylaczam go i ponownie od razu uruchamiam. Po tym zajsciu moge siedziec i miesiac i nie bedzie resetu pc. Problem jest uciazliwy poniewaz przez takie wylaczanie pc nie moge ustawic stabilnie OC procka bo sie resetuje za ktoryms tam razem na defaultowe...Dodatkowo powiem ze jezeli po skonczonej sesji przed komputerem, wylacze go. Tak do 30min jezeli bede chcial go ponownie uruchomic to nie wyskoczy blue screen. Po dluzszym okresie czasu, dopiero wtedy.

Zdjecie z problemem: http://scr.hu/0ijg/04uhf (czas, daty, to o czym pisalem wyzej, odpowiedzialny za te BS moim zdaniem jest memory managemnt 0x0000001a ale moge sie mylic, przy starcie pc on wystepuje patrzac na godzine.)

Konfig: i5 750 +G.skill F3-12800CL9D-4GBNQ + radeon 4890 + Ocz500MXSP + P55-UD3 gigabyte

http://scr.hu/0ijg/i...0ijg http://scr.hu/0ijg/ip4hd

Dla osoby ktora mnie poprawnie nakieruje, a moze nawet pomoze rozwiazac problem wysle na konto upominkowe z 20pln za czas i checi. Strasznie zalezy mi na rozwiazaniu problemu bo sklejam, robie nowy upgrade i chce miec stabilnosc na w miare nowym kompie. Jezeli sa jakies pytanie, mam cos testowac, robic to smialo prosze pisac.

pozdrawiam

Edytowane przez wojewodzkiidol0

Miałem podobny problem kiedy obniżałem taktowanie i napięcie CPU. Na zimnym komputzerze był problem, musiałem uruchamiać na trochę większym napięciu i dopiero po osiągnięciu odpowiedniej temp.(to jest stary Athlon 64 3000, musiał się rozgrzać do przynajmniej 37C) ustawić jak chciałem i było stabilnie. U mnie po wielu próbach doszedłem w koncu do szczegółowych parametrów, minimalnych na jakich najbardziej zimny wstawał i potem na ciepło ile można było zmienić. Okazało się, że przy ok 800MHz wstawał zawsze ma 0,975mV, a jak osiągnął 37C to mogłem dać jeszcze na 0,950. Na 0,925mV działał ale po dłuższym czasie i wyższej jeszcze temp., ale często się zdarzało, że już prakowało mu prądu przy dużym i długim obciążeniu. W twoim przypadku rozumiem, że masz wszystko podkręcone, więc sytuacja może być odwrotna przy danych taktowaniach nie są stabilne na zimno napięcia z płyty. Może ten dosc szczegółowy opis cie naprowadzi, bo wydaje mi sie ze zapodałes parametry na których po prostu nie ruszy zawsze bezproblemowo jako zimny, choć jest stabilny po jakimś czasie robienia testów bo wszystko osiągnęło już swoją temp. Pozdrawiam.

Edytowane przez akonk
Gość effendi360

Ja bym, zresetował bios całkowicie i tak zostawił, następnie posiedział trochę na linuchu - można go odpalić bez instalacji z USB - i zobaczyć czy na linuchu też wyskoczy BS. Wtedy można by teoretycznie wyeliminować opcję, że jest to problem softu i zająć się HW.

• Popieram 1

Od 2 lat nie mam nic podkreconego przez ten je*** blue screen nie moge tego zrobic bo od wylaczania w zly sposob pc-ta resetuja sie ustawienia. Wyjmowalem baterie biosowa dzis. Mam wgrany najnowszy bios. Nie ogarniam linuxa. Dysk samsung f3 500giga kupiony 2-3lata temu w esc.pl, caly zestaw.

Edit: ogarne sie i zobacze z jedna koscia jak sprawa wyglada. Stawiam ze w jakis tam magiczny sposob jest to wina pamieci lub temp (no ale to dziwne bo po 2min od startu komp sie wylacza, a potem dziala normalnie? chore.)

W poniedzialek dodatkowo kupie 2x4Giga nowych ram.

EDIT: oto temp ze speed fana http://scr.hu/0ijg/fx3yd co to jest - 129* C? :o = http://scr.hu/0ijg/zyxtw

Edytowane przez wojewodzkiidol0

Bardzo często przyczyna podobnych problemów są spuchnięte kondensatorki. Wrzuć w google i pooglądaj zdjęcia, żebys wiedział które to elementy - takie małe walce wlutowane pionowo w płytę, jest ich sporo i jeśli któryś ma jakieś wybrzuszenie (górę lub boki) to jest uszkodzony i należy go wymienić, zrobi ci to za grosze każdy kto sie w miare dobrze posluguje lutownicą. pojemnośc ma byc co najmniej taka jak na wymienianym.

Jutro wstane i zaczne sie tym cos bawic, testowac, wyjmowac, wkladac. 3 minuty temu zamowilem http://www.morele.net/pamiec-corsair-vengeance-low-profile-2x4gb-1600mhz-ddr3-cl-9-9-9-24-xmp-cml8gx3m2a1600c9-404974/ te ramy, dla testow i uzytku...

Wrozac z krysztalowej kuli, jaki moze byc czarny scenariusz z tym blue screenem. Ile bedzie mnie kosztowac naprawa w najgorszym wypadku? (chyba nie moze byc nic powaznego skoro na full detalach we wszystko moge normalnie siekac...)

akonk moze mieć rację. Ostatnio podobny problem rozwiązywałem u kolegi. Komp się przegrzewał od jakiegoś czasu aż kondensatory napuchły. Przede wszystkim obejrzyj sekcję przy procesorze. Kondensatory powinny być płaskie - nie wypukłe. Co do naprawy to nie każdy podejmie się takiej naprawy - przy najmniej tak było w moim przypadku. Kupiliśmy płyte używkę i teraz wszystko gra i buczy ;)

PROBLEM ROZWIAZANY

Wsadzilem g.skille Ram w niebieski sloty (czyli zamienilem miejscami, a zeby to wykonac potrzebowalem jeszcze dwoch kosci). Zakupilem corsairy 2x4gb o takich samych parametrach wsadzilem w biale sloty, gdzie byly poptrzednio g.skille. Dodatkowo kupilem dysk SSD na ktorym zainstalowalem system. Uruchomilem funkcje AHCI. Ponadto nic nie majstrowalem poza zmiana na 2T (ktora jak wczesniej testowalem nic nie pomogla.)

Wniosek, to jest chore, problemy rozwiazany, a ja nadal nie wiem co byla przyczyna przez ostatnie lata :rotfl:

Jezeli ktos ubiega sie o jakis grosz, kto uwaza ze mi pomogl to prosze na prv.

pozdrawiam :)

Jednak nie, nadal jest to go**o, ja pie....................