Skocz do zawartości

Popsuty procesor ?

Idź do rozwiązania Problem ogarnięty przez dawids101,

Recommended Posts

Witam.Przypuszczam że mój procesor jest na skraju wyczerpania ponieważ co bym nie zrobil i tak wszystko sie zacina...Przykładowo grając w Street Legal Redline albo Metin2 wiem że to stare gry ale nic lepszego mi nie pójdzie...to wtedy wykorzystanie procesora w SLR wynosi 50%+ a w Metin2 75% do 100%...Wszystko mam powyłączane uslugi programy antywirusy doslownie nic nie mam wlaczone podczas gry co by moglo ewentualnie zwolnic procesor.W metinie musze sie po 4 razy logowac zeby sie dostac do gry... nawet takie glupie skanowanie systemu obciaza mi procesor do 75 okolo.Nie wiem co z tym zrobic ale podejrzewam ze procesor na wykonczeniu.Procesor posiadam takowy Intel Pentium D 820 Czekam na wasze porady co po kolei robic zeby wiedziec na 100% że to procesor a nie coś innego bo nie mam zamiaru wyrzucac pieniedzy w bloto w razie wymiany procka.Z góry dziekuję i pozdrawiam :) :)

Może zrób sobie na początek reinstalkę systemu + memtest i wtedy wyciągaj wnioski.Bardzo mało ramu. Co najmniej dodatkowo tyle samo (1GB)Co do wymiany jeśli uważasz że obecna konfiguracja nie wystarcza to podaj budżet i coś nowego się skleci.Powodzenia

Edytowane przez marko.s

jesli o procek chodzi to nawet jak sie przsiądzesz na normalnego dual core nie d ........ różnica będzie ogromna.

np cos takiego http://allegro.pl/intel-pentium-dual-core-e2200-2-2ghz-1mb-800-gwara-i2870282631.html

( nie jest to moja aukcja podaje jako przykład ) z tego co widze płyta go obsługuje, nie moge doczytac czy widzi c2d może ktoś wie

Temperatura w stresie do 67 C.Przez to że nie wiem od czego to pytam sie wam czy to wina procesora czy czego... ? Reinstalki systemu nie bede robil bo system swiezo postawiony.http://img846.imageshack.us/img846/8518/plllv.png

http://img38.imageshack.us/img38/2695/htdvd.png

temperatura (bez stresu)

Edytowane przez dawids101

http://img407.imageshack.us/img407/5062/taskmgr.png

Ramu można dokupić jeżeli bede pewien że to od ram... mam DDR2 i jakbym chcial postawic kompa na nowym procku i plycie to potrzeba DDR3 i znow wydatek.Także musze wiedzieć na 100% od czego to obciążenie.Osobiście wydaje mi się że może to być jakieś uszkodzenie procesora lub płyty ponieważ nawet przy Street Legal wykorzystanie wynosi 50% na obu rdzeniach a ta gra na prawde nie potrzebuje tyle ram....

Edytowane przez dawids101

A czy przed tym jak go podkręciłeś wszystko było normalnie? Przypomnij sobie kiedy to się zaczęło dziać i co wtedy robiłeś, czy zainstalowałeś jakiś program albo coś w tym stylu. Niby głupie ale może akurat sobie coś przypomnisz. Daj wszystko w BIOSie na automat i ustawienia fabryczne, co ci szkodzi. Podefragmentuj dyski, przeczyść wszystko ccleanerem, zdefragmentuj rejestr. Otwórz go, zajrzyj do środka czy radiator nie jest zbyt zapchany kurzem. Przypomina mi sie sytuacja u brata. Cały czas restartował mu się komp parę minut po włączeniu jakiejś gry. Okazało się że nie czyścił go i kurzu było tyle że zabił cały cooler (praktycznie nie odprowadzał ciepła) i oblazł całe gniazdo. Na dodatek niezbyt dobrze docisnął jedną z kości pamięci.