mati694330 7 Napisano 20 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 (edytowane) Witam. Od momentu kiedy rozłączyli prąd 3 razy pod rząd na dzielnicy, podczas pracy/grania na kompie, zaczęło się źle dziać. Mianowicie zaczął on mulić i strasznie chodzić, skończyło się na Bluescreen'ach. Wczoraj zainstalowałem nowego windowsa 7 Ultimate z nadzieją, że problem ustąpi. Lecz tak się nie stało . Jak zacznę w coś grać, to albo przestał działać, albo właśnie Bluescreen. Postanowiłem sprawdzić co jest tego powodem i tak: Na 3 bluescreeny są dwie takie same przyczyny i jedna inna. 1. Probably caused by : ntoskrnl.exe ( nt+19d0f3 ) 2. Probably caused by : dxgmms1.sys ( dxgmms1+20fe8 ) 3. Probably caused by : dxgmms1.sys ( dxgmms1+20fe8 ) Jak widać dwie ostatnie przyczyny są te same. Poczytałem trochę na ten temat i jedni mówią, że to może być wina sterowników karty graficznej, natomiast drudzy twierdzą że to ustawienia karty dźwiękowej. Ja już nie wiem co mam robić. Liczę na wypowiedź speca który mi pomoże. Każda przydatna informacja/ porada się tutaj przyda. Oto moje specyfikacje kompa: Procesor: AMD Phenom™ x4 955 Processor 3.20 Ghz Karta graficzna: GTS 450(NIVIDIA) Ram: 8 GB Płyta Główna: Gigabyte MA77OT- UD3 *** Dodam jeszcze, że to raczej nie jest wina sprzętu. Dokonałem skanu dysku oraz nawet memtest. i nic nie wykazywało. A temperatura procka podczas grania wynosi 67 C Edytowane 20 Grudnia 2012 przez mati694330 Cytuj Link to post Share on other sites
janek969 35 Napisano 20 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 Obniż taktowanie vram i gpu . Cytuj Link to post Share on other sites
mati694330 7 Napisano 20 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 Obniż taktowanie vram i gpu . Da się jaśniej ?. Sory ale trochę głupi jestem w tych sprawach. Lekka zmiana. Podczas memtest wywalilo bluescreena, no to chyba juz wiadomo. Mozna lock, ale jesli ktos by mial cos do dodania to pisac. Lekka zmiana. Podczas memtest wywalilo bluescreena, no to chyba juz wiadomo. Mozna lock, ale jesli ktos by mial cos do dodania to pisac. Cytuj Link to post Share on other sites
fantomaz 64 Napisano 21 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 (edytowane) a na ile masz ustawione ramy ? jakie ramy ? jakie napięcie ? spróbuj obniżyć taktowanie pamięci albo zmienić sloty Edytowane 21 Grudnia 2012 przez fantomaz Cytuj Link to post Share on other sites
marko.s 39 Napisano 21 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 Błędy raczej pochodzą od karty graficznej. Być może to któryś bank pamięci na karcie jest uwalony. Osobiście pożyczył bym nawet najprostszą kartę by stwierdzić czy komp stabilnie pracuje. Cytuj Link to post Share on other sites
mati694330 7 Napisano 21 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2012 (edytowane) a na ile masz ustawione ramy ? jakie ramy ? jakie napięcie ? spróbuj obniżyć taktowanie pamięci albo zmienić sloty DDR3 GoodRam 8192 Mb 4 kostki po 2 GB taktowanie 1333 NB Freguency 2009.1 MHz (Podczas Memtest) Nie wiem czy to wpływ ma jakiś. DRAM Frequency 803.8 MHz A napięcie gdzie sprawdzić ?. Przeczyściłem dokładnie sloty na ram, wiatraczek i pozamieniałem kostki. Robię memtest na 2000 mb, bo więcej się nie da. I jak na razie zaszło dalej i nie wykrywa errorów, ani nie robi bluescreenów. Błędy raczej pochodzą od karty graficznej. Być może to któryś bank pamięci na karcie jest uwalony. Osobiście pożyczył bym nawet najprostszą kartę by stwierdzić czy komp stabilnie pracuje. Właśnie w to wątpię, ponieważ porządnie ją przetestowałem programem, który tam generuje futro czy jakoś tak i rozgrzałem ją do 88 stopni. A bluescreen nie wyskoczył, błędu też nie pokazało. Już są ponad 92 % i bez bluescreena. Po wyczyszczeniu szyn, i po zamianie kostek. Jak memtest skończy pracę, to sprawdzę na bf3. Bo Memtest testuje tylko 2GB. Czy mogę zrobić tak, że wyłożę te 2GB które teraz testował i zostawię tamte dwie, i przetestuje znowu ?. Edytowane 21 Grudnia 2012 przez mati694330 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts