Paw3l 0 Napisano 18 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 Witam, Na początku chciałem napisać że nie robiłem żadnego OC. sprawdzałem temperatury i zostałem zaskoczony kiedy Everest pokazał 81 stopni na CPU. Zainstalowałem kilka programów i tu jest screen z pomiarów: http://i.imgur.com/LQPpP.jpg Więc czy to naprawdę jest temperatura CPU ? Ostatnio nakładałem nową pastę + nowe chłodzenie, możliwe że coś źle zrobiłem. Chociaż wątpię. Moim zdaniem to mostek północny bo przy montowaniu płyty głównej go naruszyłem. Więc zdjąłem radiator i nałożyłem trochę pasty, niestety ten radiator jest beznadziejny, a raczej jego montaż. Jest przymocowany na dwa plastikowe piny ze sprężynką które się wciska. Te piny są po przekątnej jak coś. I musiałem jakoś zepsuć, bo wciskałem piny po kolei zamiast dwa naraz. albo za mało pasty, dałem tylko "mały groszek" a wcześniej był ładny gruby kwadracik zrobiony. Jakie są wasze opinie na ten temat ? Może to coś innego ? Może to normalne ? mój sprzęt : CPU: amd x4 955 + fera PRO MOBO: GA-870-USB3 Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
janek969 35 Napisano 18 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 Gdzie ty widzisz wysoką? Cytuj Link to post Share on other sites
Paw3l 0 Napisano 18 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 No te 81 stopni, dodam że czy gram czy nic nie robię ta temp. się nie zmienia Cytuj Link to post Share on other sites
janek969 35 Napisano 18 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 (edytowane) To dobrze że nie pisze 800000 Edytowane 18 Grudnia 2012 przez janek969 Cytuj Link to post Share on other sites
Corr 161 Napisano 18 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 Czujnik zepsuty.Pozdrawiam. Cytuj Link to post Share on other sites
Biafra 16739 Napisano 18 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 Czujnik jest ewidentnie walnięty. Dotknij palcem radiatora. Przy 80 stopniach powinien być bardzo gorący. Cytuj Link to post Share on other sites
Siwersus 664 Napisano 18 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 (edytowane) Normalne to na pewno nie jest. Sprawdź temperatury w biosie, jeśli są w normie (30-40c) to czujnik jest sprawny, jeśli możesz zrób reset biosu (poprzez zworkę CMOS),czasami to pomaga i temperatury odczytywane w programach są w miarę poprawne. Edytowane 18 Grudnia 2012 przez siwers90 Cytuj Link to post Share on other sites
janek969 35 Napisano 18 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 Tak na walnięty czujnik,.... Napewno. Cytuj Link to post Share on other sites
csMKJP 12 Napisano 18 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 Wszystko jest Ok. Proszę sobie wejść w BIOS i sprawdzić temperatury. Ja również mam płytę Gigabyte i mam temp 80 ale nie ma 3 czujnika na płycie wiec program podaje błędne dane. Cytuj Link to post Share on other sites
Paw3l 0 Napisano 18 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 w BIOSie na poczatku pokazuje 35 stopni. O fu*k to mostek północny bo jest bardzo gorący... no i czeka mnie znowu pełno roboty. Mam nadzieję że się do tej pory nie spalił... Cytuj Link to post Share on other sites
csMKJP 12 Napisano 18 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 (edytowane) Ważne jest aby był wiatrak z tyłu obudowy. Edytowane 18 Grudnia 2012 przez csMKJP Cytuj Link to post Share on other sites
Siwersus 664 Napisano 18 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 (edytowane) Sprawdź czy radiator się styka z mostkiem, wymień w razie potrzeby taśmę termo-przewodzącą, lub zapodaj pastę. Dodam tylko od siebie, że niektóre chipsety też mogą się bardziej grzać, przykładem może być moje stare mobo sprzed 4 lat( gigabyte GA-MA78G-DS3H ) chodzi do dzisiaj, lecz po nieudanych próbach schłodzenia go (termopad, pasta, dopiero po założeniu nowego radiatora, temperatura spadła do z 95c do 85c), i to nie wina czujnika bo faktycznie może tyle mieć, ale co-najważniejsze chodzi i ma się dobrze Btw. zrobiłeś reset biosu? Pytam się, bo chce wiedzieć czy temperatury procka wróciły do normy Edytowane 18 Grudnia 2012 przez siwers90 Cytuj Link to post Share on other sites
Gość t.luk Napisano 18 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 Najwyżej wymień pastę pod radiatorem mostka i tyle... Cytuj Link to post Share on other sites
janek969 35 Napisano 18 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 Btw. zrobiłeś reset biosu? Pytam się, bo chce wiedzieć czy temperatury procka wróciły do normy O fu*k to mostek północny bo jest bardzo gorący...Rozumiesz że autor już nie pisze o cpu. Jakie napiecie tego mostka? 80 stopni to wciąż akceptowalne. Cytuj Link to post Share on other sites
Paw3l 0 Napisano 18 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 (edytowane) ehhh, wymieniłem pastę na bardziej gęstą i tym razem dosyć dużo jej dałem ale mimo to temperatura spadła o 2 stopnie, teraz pokazuję 79 stopni. Czy możliwe że się spalił ? chociaż nic nie było widać. Aaaa to może być chyba normalne. Piszę o mostku bo prawdopodobnie to jego temperatura jest najwyższa. W biosie na cpu mam 35 stopnie więc ... Pewnie macie rację że to akceptowalna sytuacja, po prostu spanikowałem trochę, chociaż ostrożności nigdy za wiele. Tak nawiasem to głupie to że jest tak gorąco tam i cały radiator parzy przy dotyku. W razie czego czekam na dalsze opinie. dodam że jeszczę nie resetowałem biosu EDIT: napięcie jest normalne Edytowane 18 Grudnia 2012 przez Paw3l Cytuj Link to post Share on other sites
csMKJP 12 Napisano 18 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 (edytowane) mostek północny nie posiada czujnika temp. 80 stopni jest błędne w Google jest masa podobnych postów "speedfan wysoka temp" Wygląda na to ze masz słaba wentylowana budę. Sensory temp G1 Sniper To jest przykład powyższa płyta pewnie ma tylko jeden. Ja mając easytune5 zauważyłem że są problemy z amd cool&quiet, nie działał. wiec prawdo podobnie twój chodzi na pełnych obrotach Edytowane 18 Grudnia 2012 przez csMKJP Cytuj Link to post Share on other sites
Paw3l 0 Napisano 18 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 (edytowane) Na pewno nie mam słabo wentylowanej budy bo wyjąłem wszystko i to leży sobie swobodnie na biurku od dłuższego czasu i nic się nie zmieniło. Mimo że możliwe że czujnika tam niema nie zaprzecza to faktowi że radiator jest gorący. Co do cool&quiet to co mają wysokie obroty wentylatora do temp. mostka ? zresztą chyba im większe obroty tym lepiej. EDIT: na innym forum ktoś napisał że to jest sekcja zasilania obok CPU. Rzeczywiście jest tak gorąca. Czy ktoś wypowie się na ten temat ? Edytowane 18 Grudnia 2012 przez Paw3l Cytuj Link to post Share on other sites
Siwersus 664 Napisano 18 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 (edytowane) Rozumiesz że autor już nie pisze o cpu. I co z tego że narazie nie interesuje się cpu, chciałem się tylko dowiedzieć czy temperatury cpu były poprawne odczytywane po resecie biosu na innym forum ktoś napisał że to jest sekcja zasilania obok CPU. Rzeczywiście jest tak gorąca. Czy ktoś wypowie się na ten temat ? Tak naprawdę to różnie jest, ja np. obrałem tak (choć mogę się mylić): tmpin2: Mostek lub sekcja zasilania ( w moim przypadku chłodzenie sekcji i mostka jest połączone rurką cieplną, więc temperatury będą być podobne) tmpin1: Cpu tmpin0: Mobo Także ciężko cokolwiek stwierdzić (chyba że masz miernik ). Edytowane 18 Grudnia 2012 przez siwers90 Cytuj Link to post Share on other sites
Paw3l 0 Napisano 18 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 nie mam miernika, ale na pewno to mostek bo jak przyłożyłem wiatraczek to temperatura spadła o 20. Cytuj Link to post Share on other sites
janek969 35 Napisano 18 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 (edytowane) nie mam miernika, ale na pewno to mostek bo jak przyłożyłem wiatraczek to temperatura spadła o 20. I może to jest rozwiązanie jak ci się nie podoba.... Edytowane 18 Grudnia 2012 przez janek969 Cytuj Link to post Share on other sites
Paw3l 0 Napisano 19 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2012 Dobra czy jest sens kupować nowe chłodzenie ? dodam że obecny radiator nie jest taki mały. Niestety nie da się na nim zamontować wentylatorka. Zdjęcia chipsetu i jego fabrycznego chłodzenia: http://imgur.com/NYUTH,53Luw#0 Jak widać mam mało miejsca na nowe chłodzenie. Help ! Cytuj Link to post Share on other sites
Gość t.luk Napisano 20 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 A o który radiator teraz pytasz, ten na chipsecie czy na CPU? Cytuj Link to post Share on other sites
Paw3l 0 Napisano 20 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 na chipsecie Cytuj Link to post Share on other sites
Gość t.luk Napisano 20 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 Ja bym tylko wymienił pastę i dodał jakiś wentylator 40 lub 50 mm. Cytuj Link to post Share on other sites
Paw3l 0 Napisano 20 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 (edytowane) wymieniłem pastę (nawet 2 razy za każdym razem inną) ale nic to nie dało. Wentylatora nie mam jak dodać, pisałem to już. Nie chcę go przyklejać na klej czy tone taśmy Zresztą na pewno pasta nie ma tu nic do tego bo radiator jest gorący więc działa Edytowane 20 Grudnia 2012 przez Paw3l Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts