Skocz do zawartości

wysoka temperatura

Recommended Posts

Witam,

Na początku chciałem napisać że nie robiłem żadnego OC.

sprawdzałem temperatury i zostałem zaskoczony kiedy Everest pokazał 81 stopni na CPU. Zainstalowałem kilka programów i tu jest screen z pomiarów: http://i.imgur.com/LQPpP.jpg

Więc czy to naprawdę jest temperatura CPU ?

Ostatnio nakładałem nową pastę + nowe chłodzenie, możliwe że coś źle zrobiłem. Chociaż wątpię. Moim zdaniem to mostek północny bo przy montowaniu płyty głównej go naruszyłem. Więc zdjąłem radiator i nałożyłem trochę pasty, niestety ten radiator jest beznadziejny, a raczej jego montaż. Jest przymocowany na dwa plastikowe piny ze sprężynką które się wciska. Te piny są po przekątnej jak coś. I musiałem jakoś zepsuć, bo wciskałem piny po kolei zamiast dwa naraz. albo za mało pasty, dałem tylko "mały groszek" a wcześniej był ładny gruby kwadracik zrobiony.

Jakie są wasze opinie na ten temat ? Może to coś innego ? Może to normalne ?

mój sprzęt : CPU: amd x4 955 + fera PRO

MOBO: GA-870-USB3

Pozdrawiam

Normalne to na pewno nie jest. Sprawdź temperatury w biosie, jeśli są w normie (30-40c) to czujnik jest sprawny, jeśli możesz zrób reset biosu (poprzez zworkę CMOS),czasami to pomaga i temperatury odczytywane w programach są w miarę poprawne.

Edytowane przez siwers90

Sprawdź czy radiator się styka z mostkiem, wymień w razie potrzeby taśmę termo-przewodzącą, lub zapodaj pastę.

Dodam tylko od siebie, że niektóre chipsety też mogą się bardziej grzać, przykładem może być moje stare mobo sprzed 4 lat( gigabyte GA-MA78G-DS3H ) chodzi do dzisiaj, lecz po nieudanych próbach schłodzenia go (termopad, pasta, dopiero po założeniu nowego radiatora, temperatura spadła do z 95c do 85c), i to nie wina czujnika bo faktycznie może tyle mieć, ale co-najważniejsze chodzi i ma się dobrze ;)

Btw. zrobiłeś reset biosu? Pytam się, bo chce wiedzieć czy temperatury procka wróciły do normy :)

Edytowane przez siwers90

ehhh, wymieniłem pastę na bardziej gęstą i tym razem dosyć dużo jej dałem ale mimo to temperatura spadła o 2 stopnie, teraz pokazuję 79 stopni. Czy możliwe że się spalił ? chociaż nic nie było widać. Aaaa to może być chyba normalne. Piszę o mostku bo prawdopodobnie to jego temperatura jest najwyższa. W biosie na cpu mam 35 stopnie więc ... Pewnie macie rację że to akceptowalna sytuacja, po prostu spanikowałem trochę, chociaż ostrożności nigdy za wiele. Tak nawiasem to głupie to że jest tak gorąco tam i cały radiator parzy przy dotyku.

W razie czego czekam na dalsze opinie.

dodam że jeszczę nie resetowałem biosu

EDIT: napięcie jest normalne

Edytowane przez Paw3l

mostek północny nie posiada czujnika temp. 80 stopni jest błędne w Google jest masa podobnych postów "speedfan wysoka temp" Wygląda na to ze masz słaba wentylowana budę.

Sensory temp G1 Sniper To jest przykład powyższa płyta pewnie ma tylko jeden.

Ja mając easytune5 zauważyłem że są problemy z amd cool&quiet, nie działał. wiec prawdo podobnie twój chodzi na pełnych obrotach

Edytowane przez csMKJP

Na pewno nie mam słabo wentylowanej budy bo wyjąłem wszystko i to leży sobie swobodnie na biurku od dłuższego czasu i nic się nie zmieniło. Mimo że możliwe że czujnika tam niema nie zaprzecza to faktowi że radiator jest gorący. Co do cool&quiet to co mają wysokie obroty wentylatora do temp. mostka ? zresztą chyba im większe obroty tym lepiej.

EDIT: na innym forum ktoś napisał że to jest sekcja zasilania obok CPU. Rzeczywiście jest tak gorąca. Czy ktoś wypowie się na ten temat ?

Edytowane przez Paw3l

Rozumiesz że autor już nie pisze o cpu.

I co z tego że narazie nie interesuje się cpu, chciałem się tylko dowiedzieć czy temperatury cpu były poprawne odczytywane po resecie biosu :)

na innym forum ktoś napisał że to jest sekcja zasilania obok CPU. Rzeczywiście jest tak gorąca. Czy ktoś wypowie się na ten temat ?

Tak naprawdę to różnie jest, ja np. obrałem tak (choć mogę się mylić):

tmpin2: Mostek lub sekcja zasilania ( w moim przypadku chłodzenie sekcji i mostka jest połączone rurką cieplną, więc temperatury będą być podobne)

tmpin1: Cpu

tmpin0: Mobo

Także ciężko cokolwiek stwierdzić (chyba że masz miernik :) ).

Edytowane przez siwers90

wymieniłem pastę (nawet 2 razy za każdym razem inną) ale nic to nie dało. Wentylatora nie mam jak dodać, pisałem to już. Nie chcę go przyklejać na klej czy tone taśmy

Zresztą na pewno pasta nie ma tu nic do tego bo radiator jest gorący więc działa

Edytowane przez Paw3l