piotrek357 0 Napisano 16 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 Cześć! Zastanawiam się nad jakimś tabletem i chciałbym poznać wasze zdanie ta temat: - iPad 3 lub iPad 4 - Samsung Galaxy Note 10.1 - Tabletów z Windows 8 Szczerze mówiąc, najwięcej myślałem o Note 10.1 ze względu na dużą funkcjonalność, rysik S Pen i możliwość podpięcia klawiatury. Niestety rozdzielczość jest trochę niska jak na tablet za taką cenę.... Z kolei iPad ma ogromną rozdzielczość (dużo czytam i rozdzielczość jest jednak ważna) i wydajność, masę aplikacji w App Store i jednak jest to Apple. A może Windows 8? Bawiłem się przez chwilę jakimś tabletem z Win 8 i muszę przyznać, że podoba mi się interfejs i płynność działania. Pytanie tylko jaki tablet wybrać? Jaki jest waszym zdaniem najlepszy/najrozsądniejszy? Cytuj Link to post Share on other sites
housebee 4 Napisano 16 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 Cześć! Najlepszy jest Microsoft Surface Pro z Windows 8. Niestety w sprzedaży będzie dopiero na początku 2013. Cytuj Link to post Share on other sites
petekolakowski 17 Napisano 16 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 Bzdura! Wcale Surface nie jest najlepszym tabletem. iPad 4 jest zdecydowanie najlepszy. Ma najlepszą rozdzielczość i szybkość działania. Cytuj Link to post Share on other sites
Mikor16 2 Napisano 16 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 Ja posiadam Ipad-a troche starszego niż 4ka ale stanowczo Ci polecę ipad-a, płynność działania i ogrom aplikacji w app store są przytłaczające, chociaż cena troszkę wyższa niż u konkurencji. Note jest również ciekawą propozycją ma androida otwartość systemu nie wiem jak Note ale bateria w iPadzie bardzo długo mi wytrzymuje, średnio 7-8h oglądania filmów przeglądania internetu. Na temat windows 8 nie mogę się wypowiedzieć, ale te tablety są też chwalone. Cytuj Link to post Share on other sites
piotrek357 0 Napisano 16 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 A czy ktoś ma Note 10.1? Jak z rozdzielczością? Czy rzeczywiście przeszkadza? Cytuj Link to post Share on other sites
Mixtape 1765 Napisano 16 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 W żadnym wypadku !. Może to nie rozdzielczość iPad'a ale jakością obrazu nie ustępuje konkurencji. Ja od siebie polecam właśnie Tab'a 10.1. 4 Rdzenie, 2GB RAM'u, Android 4.1, kapitalny wręcz multitasking, o którym iOS może jedynie pomarzyć no i S-Pen . A jak chcesz mega rozdzielczości to sobie kup Nexus'a 10 w którym ekran zjada Retinę na śniadanie(2560x1600 300ppi vs 2048x1536 263 ppi) Cytuj Link to post Share on other sites
Salem 363 Napisano 16 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 Kupuje sie tablet zeby mial duzo aplikacji pisanych specjalnie pod takie urzadzenie. Ode mnie + na ipada 4 za optymalizacje i aplikacje. Cytuj Link to post Share on other sites
piotrek357 0 Napisano 16 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 (edytowane) A co byłoby lepsze? Tablet czy Laptop? Wiadomo, internet, filmy, muzyka, od czasu do czasu jakaś gierka, ale bardziej mnie interesuje notowanie, robienie jakichś prostych (albo ciut bardziej skomplikowanych) dokumentów, prezentacji, CZYTANIE i wszystko co może się przydać dla osoby raczej kreatywnej, trochę niezorganizowanej. No i dla kogoś kto wciąż się uczy. Bardziej skłaniam się w stronę tabletu. Edytowane 16 Grudnia 2012 przez piotrek357 Cytuj Link to post Share on other sites
Salem 363 Napisano 16 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 Odeślę do google: https://www.google.pl/#hl=pl&gs_nf=3&gs_rn=1&gs_ri=hp&tok=qy6faecZ8EVVKMAfZzKIVA&cp=9&gs_id=7l&xhr=t&q=tablet+czy+laptop&pf=p&tbo=d&sclient=psy-ab&oq=tablet+cz&gs_l=&pbx=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_cp.r_qf.&bvm=bv.1355325884,d.Yms&fp=bc8cec34dde38c92&bpcl=39967673&biw=1187&bih=802 Tablet i laptop to zupełnie dwa różne urządzenia. Laptop może być na windowsie, a tablet wiadomo. itd itd itd Cytuj Link to post Share on other sites
housebee 4 Napisano 16 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 Wstrzymaj się z kupnem i poczekaj na pierwsze testy Surface Pro - wtedy podejmij decyzję. Microsoft chce teraz wyznaczać trendy, więc jeśli faktycznie sprzęt będzie wydajny to razem z pełnoprawnym Windows 8 będziesz miał normalnego laptopa tyle, że bez świstu wentylatorów, lżejszego i bardziej mobilnego. Zainstalujesz sobie office'a i problem z dokumentami będziesz miał z głowy. Oglądanie filmów to także większa przyjemność, bo ekran jest panoramiczny. Głupio by było za kilka miesięcy pluć sobie w brodę, że się pospieszyłeś. Jeżeli musisz coś kupić teraz to popatrz na inne tablety z Windows 8. Cytuj Link to post Share on other sites
Salem 363 Napisano 16 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 (edytowane) Zacznijmy od tego, że tablety z Windowsem nie mają pełnoprawnego systemu jak na PC, więc proszę nie wprowadzać w błąd. Ten tablet nie obsługuje plików .exe. Zwracam honor, w wersji z Win8 Pro można włączyć pliki .exe. The Surface comes in two versions: one with Windows RT and another with Windows 8 Pro. The Windows RT model uses an ARM CPU, while the Windows 8 Pro model will use an Intel CPU.[8][9] Both models are able to install new applications via the Windows Store, however only the Windows 8 Pro model allows the installation of traditional third-party desktop programs Edytowane 16 Grudnia 2012 przez Shaco Cytuj Link to post Share on other sites
housebee 4 Napisano 16 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 To może sprostujmy: 1. Od początku mówię o Microsoft Surface Pro, który będzie w sprzedaży dopiero po nowym roku. 2. Obecnie w sprzedaży są MS Surface z systemem Windows RT, który jest krótko mówiąc kiepsko dopasowany do zastosowanego w nim sprzętu - nie polecam. Zresztą i tak ciężko go dostać (w zeszłym tygodniu zaczęły się pojawiać pierwsze sztuki na allegro). Cytuj Link to post Share on other sites
piotrek357 0 Napisano 16 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 Tylko, że wiecie, cena jest niestety dosyć ważna, a przypuszczam że w Polsce Surface będzie drogi... (podobnie jak większości produktów elektronicznych) Dlatego skłaniam się w stronę Note 10.1, Ale rzeczywiście poczekam jeszcze chwilę. Cytuj Link to post Share on other sites
piotrek357 0 Napisano 8 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 Po dłuższym namyśle zakupiłem note 10.1 Przez chwilę miałem obawy co do niego, ale po 2 tygodniach użytkowania stwierdzam, że tablet jest wart swoich pieniędzy. Ekran wcale tak bardzo nie przeszkadza (chyba, że jest się przyzwyczajonym do wysokich rozdzielczości), interfejs jest plynny, wymagające gry chodzą wyśmienicie, rysik spen działa bardzo dobrze. Być może napiszę mini-recenzję, gdy będę miał więcej czasu. A sam tablet polecam! Cytuj Link to post Share on other sites
Salem 363 Napisano 8 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 Pisz recke, z checia poczytam Podpinam sie pod temat, tylko brak ograniczen w kasie. Czekac na Surface? Kupic ipada 4? Czy moze wlasnie Note 10.1? Jakie jest wasze zdanie? Cytuj Link to post Share on other sites
Mixtape 1765 Napisano 8 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 Sam posiadam iPad'a 4 (chciałem czegoś nowego a nie tylko android) i muszę przyznać, że sprzęcik zacny ale jest niezwykle ciężki i to przeszkadza. Reszta daje rade. Kamerki git. Jedynie co mi bardzo brakuje w systemie to personalizacja interfejsu. Cytuj Link to post Share on other sites
Salem 363 Napisano 8 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 No właśnie tego się boję, ale oczekuję najwyższej jakości. Zabawka ma być do wszystkiego, internet, gry, aplikacje, może videorozmowa. Zależy mi też na długim czasie pracy na baterii. Cytuj Link to post Share on other sites
Mixtape 1765 Napisano 8 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 No to bierz iPad'a. Note 10.1 też fajny ale tak jak mówiłem. Androida mam w telefonie a chciałem czegoś nowego więc wybrałem iPad'a. Świetny tablet swoją drogą. Waży 660 g więc dużo i to bardzo i to czuć ale coś za coś bo w tym tablecie siedzi bateria, która jest trzykrotnie większa niż w większości konkurencji. Cytuj Link to post Share on other sites
Salem 363 Napisano 9 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Mógłbyś napisać jakąś mini recenzję? Nawiasem jb masz? Cytuj Link to post Share on other sites
Mixtape 1765 Napisano 9 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 (edytowane) Na iOS'a 6.0.1 nie ma Jailbreak'a i raczej nie będzie. Recka ? Hmm nie chce mi sie pisać aż tyle tekstu Zrób sobie listę pytań co chcesz wiedzieć to ci na nie odpowie. Edytowane 9 Stycznia 2013 przez Mixtape Cytuj Link to post Share on other sites
Ginterek 7 Napisano 9 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Witam serdecznie, Potrzebuję tabletu bądź w zasadzie urządzenia mobilnego na studia. Sprzęt będzie użytkowany po za domem na uczelni, w mieszkaniu, podróży do domowego zacisza. Będę na nim oglądał filmy, przeglądał neta czasem pograł w prostą gierkę no i tu pojawia się problem czasem bym chciał coś na nim napisać.O ile nowe Transformersy od Asusa mają dedykowane klawiatury z podstawką to jak wygląda sprawa programów do pisania typu Word jakieś prezentacje a'la PowerPoint no a w najgorszym wypadku praca w Exelu? Interesowały mnie do tej pory tablety z Androidem ze względu na większą swobodę działania oraz bezproblemowe korzystanie z torrentów iOS jest jednak bardziej ograniczony itp. Moje typu to: - Asus Transformer z dedykowaną klawiaturą (jak wygląda sprawa z aktualizacjami bo jak tak patrzę to nie zaciekawie) - Nexus 10, można próbować ściągnąć no i dokupić do niego jakąś klawiaturkę. - Microsoft Surface RT( pchać się w W8?) - iPad 3/4 (przekona mnie ktoś) Możliwe jest jeszcze inne rozwiązanie. Kupno Nexus'a 7 oraz jakiegoś laptopo/netbooka 13-14 cali za pozostałą kwotę i postawienie na nim pełnoprawnego Win7/8 Jednak Nexus 7 do mnie średnio przemawia bo jest niewiele większy niż mój SGSII. Liczę na jakieś porady konkretne przykłady i z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam Maciej Cytuj Link to post Share on other sites
Salem 363 Napisano 9 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 (edytowane) Na iOS'a 6.0.1 nie ma Jailbreak'a i raczej nie będzie. Recka ? Hmm nie chce mi sie pisać aż tyle tekstu Zrób sobie listę pytań co chcesz wiedzieć to ci na nie odpowie. No to hasłami: ekran? multimedia: filmy, muzyka, przeglądanie zdjęć? Internet - są przeglądarki z flashem? Na koniec, ile kosztuje korzystanie bez jb? Tak jakbyś miał podsumować lub uśrednić Twoje wydatki na appki (no chyba, że z sieci można?) @up - Microsoft Surface RT( pchać się w W8?) RT to nie jest pełnoprawny windows, poczytaj. Edytowane 9 Stycznia 2013 przez Shaco Cytuj Link to post Share on other sites
Mixtape 1765 Napisano 9 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 (edytowane) Ekran - Znakomity ! 2048x1536 dające 264 ppi na cal robi naprawdę świetne wrażenie. Może to nie AMOLED ale kolory jak i kąty widzenia są w porządku. Ekran chroniony podobno czymś w rodzaju Gorilla Glass Muzyka - Raczej nie słucham ale jakość jak w większości komórek z wyższej półki. Duży minus, że nie ma dołączonych słuchawek. Filmy - 1080p robi naprawdę świetne wrażenie ale sporym minusem jest brak obsługi wielu standardów jakie są np. w Androidzie. Przeglądanie zdjęć - Przyjemne. Multitouch działa jak w większości droższych smartfonach/tabletach Internet - Brak Flash'a nie powinien dziwić. MEGA szybkie działanie przeglądarki. Ogólna płynność interfejsu Safari na +. Koszta - To zależy. Ja np. płacę za pomocą kupionego bonu na daną kwotę i jest ta kwota przypisana do Twojego konta Appstore(niestety w sklepie iTunes musisz już płacić kartą) Jailbreak - N niego nie będę korzystał. Mam do tego Android'a Jak coś jeszcze cię interesuje to wal śmiało. Edytowane 9 Stycznia 2013 przez Mixtape Cytuj Link to post Share on other sites
Salem 363 Napisano 10 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 Filmy - 1080p robi naprawdę świetne wrażenie ale sporym minusem jest brak obsługi wielu standardów jakie są np. w Androidzie. Trzeba konwertować filmy? Internet - Brak Flash'a nie powinien dziwić. MEGA szybkie działanie przeglądarki. Ogólna płynność interfejsu Safari na +. Nie ma w ogóle flasha? Kiedyś słyszałem, że była Safari obsługująca flasha. Koszta - To zależy. Ja np. płacę za pomocą kupionego bonu na daną kwotę i jest ta kwota przypisana do Twojego konta Appstore(niestety w sklepie iTunes musisz już płacić kartą) Zarzuć jakimś przykładem, chciałbym wiedzieć coś więcej Ile trzyma bateria? Kupiłbyś jeszcze raz? Cytuj Link to post Share on other sites
Mixtape 1765 Napisano 10 Stycznia 2013 Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2013 Niektóre rodzaje filmów (mkv, wmv itp.) trzeba niestety konwertować. Reszta (mp4, h264) działa bez problemu Reprodukcja AirPlay i wyjście wideo do urządzenia Apple TV (2. lub 3. generacji) Reprodukcja wideo i wyjście wideo: maksymalnie 1080p przez przejściówkę ze złącza Lightning na cyfrowe AV lub przejściówkę ze złącza Lightning na VGA (przejściówki sprzedawane osobno) Obsługiwane formaty wideo: wideo H.264 do 1080p, 30 klatek na sekundę, High Profile, poziom 4.1, z dźwiękiem AAC-LC do 160 kb/s, dźwięk stereofoniczny 48 kHz w formatach .m4v, .mp4 i .mov; wideo MPEG-4 do 2,5 Mb/s, 640 na 480 pikseli, 30 klatek na sekundę, Simple Profile z dźwiękiem AAC-LC do 160 kb/s na kanał, 48 kHz, dźwięk stereofoniczny w formatach .m4v, .mp4 i .mov; Motion JPEG (M-JPEG) do 35 Mb/s, 1280x720 pikseli, 30 klatek na sekundę, dźwięk w formacie ulaw, dźwięk stereo PCM w formacie .avi Flash'a nie ma i nigdy nie było w produktach Apple. Są takie substytuty ale podobno działają beznadziejnie. Karta wygląda tak : http://www.iphone-blog.ch/wp-content/uploads/2012/08/itunes-karten-aktion-artikelbild.png I można nabyć takie karty w praktycznie każdym markecie itp. Bateria według producenta trzyma 10 godzin (net, filmy i gry) więc jest nieźle Czy bym kupił iPad'a 4 jeszcze raz ? Po co skoro już go mam Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts