setoslavv 0 Napisano 15 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 Witam potrzebuje waszej pomocy i rady jak podkrecic tego procka. jestem totalnym laikiem w tej kwestii, wiem ze w necie jest pelno podobych tematow na ten temat ale potrzebuje wytlumaczenia jak krowie na rowie o co chodzi. Plyta glowna: Asrock 970 Pro3 Chlodzenie: Boxowe ale czekam rowniez na rady jakie chlodzenie moge wstawic. obecnie w spoczynku ~30 stopni w stresie ( podczas grania ~50*C ). W biosie mam mozliwosc jakiegos automatycznego podkrecania ale totalnie nie wiem jakei napiecie do tego ustawic itp. Wczytalem ze jest cos takiego jak Cool`n`Quite co powinno byc wlaczone jednak rowniez nie mam pojecia jak to sie uruchamia i do czego tak naprawde to sluzy:) czekam odpowiedzi i przede wszystkim wyrozumialosc. ps. jakim programem najlepiej diagnozowac temperature na karcie Graficznej Nvidi Cytuj Link to post Share on other sites
mrgibbass 226 Napisano 15 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 Przede wszystkim na początek potrzebne ci dobre chłodzenie. Następnie podnosisz mnożnik i np lynxem sprawdzasz czy wszystko jest stabilne. Napięcia na razie nie ruszasz. Jak Ci się zrobi niestabilny, podnosisz napięcie. W granicach rozsądku wystarczy że podkręcisz go do 4GHz, powinieneś wtedy odczuć wyraźną różnicę. Jeżeli chcesz żeby polecić Ci jakieś chłodzenie podaj kwotę jaką możesz przeznaczyć na to chłodzenie. Cytuj Link to post Share on other sites
Veeon 430 Napisano 15 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 (edytowane) Myślę ze najlepszym wyborem cena/jakość będzie SlientiumPC Fortis HE1225. Link: http://www.kurtmedia...tis-HE1225.html A tu moje uzasadnienie: http://www.benchmark...rona/11133.html Chciałem jeszcze dodać ze kolega setoslavv ma zasilacz Tagan 530W. Edytowane 15 Grudnia 2012 przez Veeon 1 Cytuj Link to post Share on other sites
mrgibbass 226 Napisano 15 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 Lub Macho 120. Cytuj Link to post Share on other sites
Siwersus 664 Napisano 15 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 (edytowane) Chłodzenie jak wyżej fortis albo macho, zaproponuj maksymalną kwotę na schładzacz cpu, + podaj model obudowy. Co do podkręcania ustaw podstawowe parametry w biosie: Cpu frequency: 200mhz Pcie frequency: 100mhz HT link: mnoznik 10x (2000mhz) CPu NB: jak wyżej (jak podkręcisz wystarczająco cpu, możesz podwyższyć taktowanie, zwiększy nieco wydajność ) Teraz samo oc. Ustawiasz napięcie 1,35V na procku i zaczynasz od taktowania 3,5-3,6 ghz, (mnożnik 17.5X-18X) następnie uruchamiasz prime95 lub occt na 10-20 minut, jeśli nie wywali bs lub nie wyskoczy błąd w programach to ponownie podbijasz mnożnik o oczko w górę, jeśli jednak błąd by wystąpił podbij napięcie(o 0.025V) i ponownie załącz stress test.(temperatury możesz monitorować przy pomocy (hwmonitor). Jeśli dojdziesz do oczekiwanego taktowania walnij stress test na 1 godzinkę. Zalecane jest nie przekraczanie 1,5V na cpu, w twoim przypadku gdzie sekcja zasilania nie jest chłodzona nie przekraczałbym 1,425V. A co do cool n quite, najprościej ujmując, ono automatycznie obniża taktowanie procesora w spoczynku, przez jest chłodniejszy i żre mniej prądu, jednakże po jego załączeniu możesz odczuć podczas grania delikatne ściny, przez co obniży komfort gry.(przynajmniej tak było w moim przypadku ) Edytowane 15 Grudnia 2012 przez siwers90 Cytuj Link to post Share on other sites
basteek112 0 Napisano 15 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 Mam fortisa i phenoma 955 podkręconego do 3,8 i max temperatura na procku to 48 stopni polecam Cytuj Link to post Share on other sites
setoslavv 0 Napisano 17 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 ok dziekuje za wszystkie odpowiedzi . juz mniej wiecej rozumiem o co w tym chodzi lecz jednak poczekam do momentu gdy kupie chlodzenie ktore mi podaliscie. mam jeszcze ostatnie pytania; podczas grania temperatura siega ok 50stopni a wentylator (boxowy) chodzi jak odkurzacz ok 6000 RMP, da sie cos z tym zrobc? i napiecie oryginalnie mam ustawione na 1.4 czy nie jest one za duze? zmniejszyc je? Cytuj Link to post Share on other sites
mrgibbass 226 Napisano 17 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 ok dziekuje za wszystkie odpowiedzi . juz mniej wiecej rozumiem o co w tym chodzi lecz jednak poczekam do momentu gdy kupie chlodzenie ktore mi podaliscie. mam jeszcze ostatnie pytania; podczas grania temperatura siega ok 50stopni a wentylator (boxowy) chodzi jak odkurzacz ok 6000 RMP, da sie cos z tym zrobc? i napiecie oryginalnie mam ustawione na 1.4 czy nie jest one za duze? zmniejszyc je? Zawsze możesz zmniejszyć obroty wentylatora w biosie, ale to wiąże się ze wzrostem temperatury. A jaką masz obudowę? Dobrze przewiewną? Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts