Bocelot 0 Napisano 15 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 Witam ! Trochę nietypowe pytanie zastanawiam się co wybrać: Zastosowanie - serwer domowy (4 os.) - dyski dla wszystkich (mogę zawsze dodatkowo podpiąć zewnętrzne do serwera) = firewall, backup , dlna (dużo filmów muzyki), VPN (dla mnie podstawa - dużo jeżdżę i muszę często ściągać pliki z domu). Może w przyszłości www / mail / - najprawdopodobniej postawię jakiegoś Linuxa (od 5 lat się nie bawiłem). A. Serwerek 1U do szafy - np. Dell R210 [CPU: Intel Xeon Quad Core X3330 X3330 Quad Core (4 x 2.4 GHz, 8M Cache) , 8 GB, 500GB SATA II] za ok 1800.- B. Postawić coś na starej płytce i procku (jakie ?) - nie musi to przecież być demon prędkości; zależy mi na niskiej prądożerności, i w miarę stabilnie) - kupić na allegro/giełdzie. Latwiejsza wymiana jak się coś zepsuje, no i taniej. Mam, szafkę 9U; 2U zajęte przez patch i switch - więc miejsce jest... Co byście wybrali ? Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
stelek 2845 Napisano 15 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 NAS http://www.synologic.pl/ Cytuj Link to post Share on other sites
Bocelot 0 Napisano 16 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 Dziękuję ! NAS już jest wpięty (używam synology w RAIDzie. od wielu lat) Tym niemniej serwer linuxowy będzie potrzebny - mój dylemat brzmi tak: 1) albo jakiś rackowy 1 U - hałas mnie nie przestrasza, ale prądożernosc bardziej 2) albo kupić obudowę rack i zlozyc samemu na niewypasionych podzespołach. Pytanie moje - czy ktoś widział / może polecić konfigurację pod to drugie: (MOBO + PROC) - muszę móc postawić dwa NIC-i gigabitowe... procesor nie musi być wysilony, ale pamięci co najmniej 8GB do pracy na dyskach 8) no i raid dla dyskow serwerowych. S. Cytuj Link to post Share on other sites
stelek 2845 Napisano 17 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 Coś czuję że ciężko będzie na tym forum z takim zapytaniem - prędzej wolno stojącą maszynkę się złoży niż coś pod 1U. Cytuj Link to post Share on other sites
Bocelot 0 Napisano 17 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2012 Coś czuję że ciężko będzie na tym forum z takim zapytaniem - prędzej wolno stojącą maszynkę się złoży niż coś pod 1U. Moze byc do 4 u - miejsce jest Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts