Skocz do zawartości

Wszystko o OC I5 3570K

Recommended Posts

U mnie zmniejszanie PLL nic nie dawało, 3d mark 11 nie chciał przejść przez benchamrki. Zostawiłem na 1,75v.

To screen z moich testów. Może się ktoś wypowiedzieć czy wszystko ok z temp, napięciami, itp ? :) Test przeszedł pomyślnie do końca :)

http://files.tinypic.pl/i/00396/5m1bgkqejns0.jpg

Mają LLC tylko nazywa się to "Vdroop control"

I daje się go na auto - bo jest najpewniej - 100% nie powoduje żadnych zmian.

Na AUTO dla napięcia i dla mnożnika już wyżej nie dam rady :) Mógłbym to zrobić, ale wtedy z ustawieniami na sztywno :)

W tym momencie przy obciążeniu zegar sam wchodzi na 4,4 i napięcie na 1,1176v, a przy idle spada automatem do 1,6ghz i 0,8v :)

Zrób normalny test OCCT bo IBT to se można proca podgrzewać. Mogę go przejść na niższym napięciu ale OCCT wywali błąd.

Także daj screena z OCCT

I daje się go na auto - bo jest najpewniej - 100% nie powoduje żadnych zmian.

U mnie jeśli jest na AUTO spadki są nawet o 0,05 V czasem więcej, co powoduje sporą niestabilność po OC, gdy jest ustawiony na 100% spadek nadal jest ale o zaledwie 0,01 V! 

No widzisz - pisałem. IBT to sobie można wsadzić wiadomo gdzie.

Zrób ten pierwszy test CPU CPU:OCCT - 15-20min.

Ten test tak Ci nie rozgrzeje proca ale przynajmniej stabilność lepiej sprawdzi. Jak będzie źle, wywali Ci błąd, wywali program lub zrobi BSOD.

Zrób ten test w OCCT i daj wyniki.

Ja 3,4-3,8 do 4,2 robię na standardowym ustawieniu AUTO czyli pod obciążeniem jest to coś koło 1,09V.

Tzn płyta sama tak ustawia po włączeniu OC Genie II. Powyżej już sam ustawiam napięcie.

Ja robię test w OCCT i potem min 30-60min BF3 w multi. Wtedy już coś więcej wiem czy proc jest stabilny.

IBT w zasadzie dochodzę do wniosku, że jest durnym podgrzewaczem proca. Na nim można sprawdzić chłodzenie chyba najlepiej ale nie stabilność.

Edytowane przez omar2033

Po pracy sprawdzę co i jak :) Ja z OC Genie II miałem 4,2 na 1,1176v. Wolę jednak sam poustawiać wsio :) Na początek dam 4,5 GHz i 1,25v :) Jak przejdzie bez problemów to stopniowo będę obniżać napięcie :) Jakie opcje jeszcze warto w biosie włączyć/wyłączyć ?

Edytowane przez koowall

Jak już kiedyś pisałem - do OC wyłączyłem wszystkie "energy savery" i lecę 24/7 na 4,5 GHz przy 1,18v (więcej prądu i tak mi zmywarka pobiera :P ) - przynajmniej jest stabilnie :)

C1E disabled, EIST disabled...

PLL overvoltage - disabled (to raczej do wysokich OC jest potrzebne a potrafi temperatury podnieść), digital compensation: high

Edytowane przez Mephic

No ja sobie kręcę wg tego tutoriala

http://forum.benchmark.pl/topic/70787-tutorial-oc-45ghz-i5i7-ivy-bridge-asrock-mobo/

i doszedłem do stabilnego 4,4GHz

napięcia to 1,184-1,192V a max temperatura jaka mi się pokazała to 79stopni

Wszystko robione oczywiście wg powyższego tutoriala.

Po kręceniu proca już na 4,5GHz dosłownie chwilę po starcie OCCT łapię BSODa i komputer się restartuje. Ma ktoś pomysł dlaczego?

Nie wiem czy to istotne ale zaczynałem kręcenie od 4,0GHz, potem 4,2GHz i przez przypadek w CPU-Z w zakładce [memory] zauważyłem że moje timingi to 11-11-11-28 podczas gdy fabryczne to 9-9-9-24. Ustawiłem te timingi na sztywno i podczas tej samej "sesji" w UEFI podniosłem mnożnik proca na x45. Czy BSOD mógł wyskoczyć przez timingi RAM?