Skocz do zawartości

Wszystko o OC I5 3570K

Recommended Posts

Właśnie pobieram SP1 / 4Gb /1 kość.

Nie wiem tylko dlaczego nie mogę ustawić napięcia takiego jakie chcę? W Click bioss II ustawiam 1.18V i 4.2 GHz, reseuje, puszczam IBT odpalam CPU-Z i widze 1.2 V :/

Edytowane przez Mikro

Masz najnowszy BIOS/UEFI?

Zmieniałeś jezyk menu?

Szukaj:

-kontrola Vdroop

ewentualnie

- CPU Core Vdroop Offset Control

Jak nie masz żadnej z tych funkcji to zaktualizuj BIOS do najnowszego, jak masz juz najnowszy i nie ma tych opcji to lipa :P

Bez przesady z tym pozbywaniem się proca. Wojtekunc przeszkadza CI to tak bardzo, że musisz mieć wyże napięcie.

Może to wina Twojej wspaniałej płyty Gigabyte ? Ja by jeszcze sprawdził u kogoś jak Twój proc śmiga na innej płycie.

Poza tym co to za różnica. Ja mam przy 4,5 (1,205-1,215V w biosie) pod obciążeniem to jest 1,17-1,18v) i jakoś szczególnie podjarany tym nie jestem. I tak proca trzymam na 3,4-3,8GHz przy vcore na auto co realnie po obciążeniem jest 1,080V) To samo napięcie jest po OC GENIE II przy 4,2GHz. 

Sprawdź swojego proca na innej płycie głównej a potem zastanów się co robić. Ja tam na 4,5 nie zamierzam w ogóle używać swojego procesora (tylko dla testów) Stwierdzenie "Ja bym takiej padaki dawno się pozbył" jest dla mnie nie na miejscu. i5 3570K kolegi Wojtekunc nie jest żadną padaką. Jeśli już miałbym na Twoim miejscu na siłę coś zmieniać to pisząc słowami piterrrxd zmieniłbym tą padakę od Gigabyte :-). Sam mam  Radeona od Gigusia i jestem bardzo zadowolony, jednak te płyty średnio im się udały. Płyty pod AM3 od gigabyte, z którym na codzień mam styczność dla mnie są także pomyłką. To tak przy okazji. 

Edytowane przez omar2033

Płyta moim zdaniem raczej nie ma tu nic do rzeczy i na każdej innej procesor dochodziłby do tych samych wartości. Vdropów kosmicznych nie ma, a skoro cep przy takim napięciu robi taki słaby wynik, to widać od razu winnego :P Choć dla 100% pewności (i z ciekawości :wariat:) załatwiłbym drugiego mobasa/procka do sprawdzenia  %-)

Bez przesady z tym pozbywaniem się proca. Wojtekunc przeszkadza CI to tak bardzo, że musisz mieć wyże napięcie.

Może to wina Twojej wspaniałej płyty Gigabyte ? Ja by jeszcze sprawdził u kogoś jak Twój proc śmiga na innej płycie.

Poza tym co to za różnica. Ja mam przy 4,5 (1,205-1,215V w biosie) pod obciążeniem to jest 1,17-1,18v) i jakoś szczególnie podjarany tym nie jestem. I tak proca trzymam na 3,4-3,8GHz przy vcore na auto co realnie po obciążeniem jest 1,080V) To samo napięcie jest po OC GENIE II przy 4,2GHz. 

Sprawdź swojego proca na innej płycie głównej a potem zastanów się co robić. Ja tam na 4,5 nie zamierzam w ogóle używać swojego procesora (tylko dla testów) Stwierdzenie "Ja bym takiej padaki dawno się pozbył" jest dla mnie nie na miejscu. i5 3570K kolegi Wojtekunc nie jest żadną padaką. Jeśli już miałbym na Twoim miejscu na siłę coś zmieniać to pisząc słowami piterrrxd zmieniłbym tą padakę od Gigabyte :-). Sam mam  Radeona od Gigusia i jestem bardzo zadowolony, jednak te płyty średnio im się udały. Płyty pod AM3 od gigabyte, z którym na codzień mam styczność dla mnie są także pomyłką. To tak przy okazji. 

Myśle  omar2033 Ze masz racje,mam teraz 4.4Ghz przy 1.344v temperatury mam czasami mniejsze niz co nie którzy na napieciu 1.200v :D  i tak zjade na 4.2ghz i 1.27v bo to mi sie wydaje optymalne pod moją karte itd.

Jesli chodzi o mobo ,cóż nie jest to model pod jakieś extreme OC.Płyta jest ok ale jak na Gigabyte to miałem wieksze oczekiwania... :/

Dorabiam sobie na składaniu zestawów komputerowych i często swoje podzespoły wciskam klientom,bardziej to dla mnie hobby niz zrodło dochodów(dzieki temu w miare wydajną mam platforme)bedzie okazja to odsprzedam..Bede miał możliwośc to również sprawdze tego proca na innym mobo i chetnie podziele się informacjami z kolegami tu na forum.Moze nie kazdy sie ze mna zgodzi ale plyta tez ma duze znaczenie dla wydajnosci procka a ja  do końca nie mam przekonania co do tego gigusia :D

Edytowane przez wojtekunc

Tak zrób - cierpliwość i rozsądek. Dasz płytę klientowi, który nie robi OC lub kupi proca bez literki K. Sam wybierzesz coś ciekawszego dla siebie. Jeśli temperatury masz ok to co cię obchodzi napięcie. Ja mam niskie vcore a temperatury średnio ciekawe - przynajmniej te w IBT przy 4,5GHz.

Czasem żałuję, że nie kupiłem i5 2500K. Byłoby chyba lepsze OC a już na bank byłoby chłodniej. Oczywiście przy wyższych napięciach.

Edytowane przez omar2033

Mało który z moich klientów kręci ,większości włącze BF3 na full detalach u siebie i chcą podobny zestaw do mojego.Zresztą anglikom łatwo jest co kolwiek wcisnąć :D Ja sam krece bo to dla mnie fajne doświadczenie na równi przyjemne co dobra gra.. :P

Zreszta jesli sprzedam to pewnie znowu kupie 3570k no chyba ze intel czymś nowym miło zaskoczy :menda:

Ale napiecie zbiłem do 1.336v 4.4ghz tak ze postepy są  :]

Zmieniłem taktyke teraz nie bawie sie offsetem tylko napiecie na sztywno.

Nie którzy zmieniają mnoznik w turbo ktoś się orientuje czy ma to jakieś większe znaczenie?

Edytowane przez wojtekunc