Skocz do zawartości

Wszystko o OC I5 3570K

Recommended Posts

http://imageshack.us/a/img194/8295/53656989.jpgwitam

Ma  taką samo płyte jak 'asdf0st' i taki sam problem jak kolega .Napiecia jeszcze  przed OC bios pokazuje powyzej 1.200v.

Zastanawiam sie czy to rzeczywiscie cep taki kiepski sie trafił czy wina mobo.

http://imageshack.us/a/img716/4281/19500329.jpg

Edytowane przez wojtekunc

Piterrrxd ciężko mi uwierzyć w tej ich wysokie napięcia przy 4,3 GHZ

Mój proc do 4,2GHz na 1,1V leciał (Vcore w biosie auto) - pod obciążeniem pokazuje 1,090V

Praktycznie na 4,3GHz także byłby stabilny przy tym napięciu bądź minimalnie większym.

Wczoraj pomęczyłem go na 4,5GHz - w biosie ustawiłem 1,22V i wszystko przeszedł bez pudła. Pod obciążeniem pokazuje wtedy (1,190-1,200V)

Może u kolegów programy pomiarowe głupieją z tymi płytami. Sam takie mam doświadczenia z Phenomem i płytą Gigabyte.

Edytowane przez omar2033

Piterrrxd ciężko mi uwierzyć w tej ich wysokie napięcia przy 4,3 GHZ

Mój proc do 4,2GHz na 1,1V leciał (Vcore w biosie auto) - pod obciążeniem pokazuje 1,090V

Praktycznie na 4,3GHz także byłby stabilny przy tym napięciu bądź minimalnie większym.

Wczoraj pomęczyłem go na 4,5GHz - w biosie ustawiłem 1,22V i wszystko przeszedł bez pudła. Pod obciążeniem pokazuje wtedy (1,190-1,200V)

Może u kolegów programy pomiarowe głupieją z tymi płytami. Sam takie mam doświadczenia z Phenomem i płytą Gigabyte.

Przy napięciu 1.1V i 4.2Ghz nawet system mi nie wystartuje gdy napiecie jest ustawione na sztywno,na auto Vcore skacze powyzej 1.300V

Ustaw sztywne 1.25V i zobacz na ile ci poleci. Mi 4.2 na stocku śmigało. 

Na sztywnym 1.25V 4.2 Ghz smiga.Na Intel burn test tempy nie przekraczają 70 stopni ale nie troche mało GFlopsów pokazuje w granicach 97-98 przy wiekszym napieciu mialem powyzej 110 gflopsow.Ma to jakis wplyw na wydajnosc? 4.3Ghz przy tym napięciu kończy się blue screenem.

Przy napieciu 1.296V mam 4.3Ghz temperatury dochadzą do 77 stopni gflopsów jeszcze mniej w granicach 80-82..

http://imageshack.us/a/img197/5502/75627315.jpg

Wiesz to jest tylko program i nie zawsze wynik flopsów jaki pokaże jest miarodajny. Przed chwilą miałem 60gflops, wcześniej korzystając z Photoshopa i After Effects, które widać zaśmieciły trochę ram. Teraz po restarcie systemu mam już blisko 120 :P Słaba sztuka ci się trafiła, przy takim napięciu ponad 4.5GHz powinno lecieć ;)

Edytowane przez piterrrxd

Wiesz to jest tylko program i nie zawsze wynik flopsów jaki pokaże jest miarodajny. Przed chwilą miałem 60gflops, wcześniej korzystając z Photoshopa i After Effects, które widać zaśmieciły trochę ram. Teraz po restarcie systemu mam już blisko 120 :P Słaba sztuka ci się trafiła, przy takim napięciu ponad 4.5GHz powinno lecie

@up

zainstalowany masz SP1 ?

i jak dla mnie brak stabilnosci za duze roznice w gflopsach albo ukryte procesy

SP jest ,gdzies czytalem ze jak CPU jest niedovoltowany to spada gflopsy,Stabilnosc sprawdzałem tylko w IBT ,nie wiadomo jak w grach i innych aplikacjach

Być moze faktycznie słaba sztuka,ale zastanawia mnie podobny przypadek 'asdf0st'który ma takie samo mobo .Będę miał kiedyś możliwosć to sprawdze na innej płycie.Narazie to tylko domysły można snuć...

Najlepiej byłoby zmierzyć napięcie ręcznie o ile w tej płycie są punkty pomiarowe. Szczerze to wątpię by płyta miała duże vdropy czy coś podobnego, sekcja w tym modelu jest chyba identyczna jak w mocniejszym modelu, ale wiadomo - buble się zawsze mogą trafić. Jaką masz rewizję płyty? 1.0V ma 4-pinowe gniazdo zasilania przy sekcji, 1.1V jak u mnie ma już 8-pin.

Edytowane przez piterrrxd

Najlepiej byłoby zmierzyć napięcie ręcznie o ile w tej płycie są punkty pomiarowe. Szczerze to wątpię by płyta miała duże vdropy czy coś podobnego, sekcja w tym modelu jest chyba identyczna jak w mocniejszym modelu, ale wiadomo - buble się zawsze mogą trafić. Jaką masz rewizję płyty? 1.0V ma 6-pinowe gniazdo zasilania przy sekcji, 1.1V jak u mnie ma już 8-pin.

rewizja 1.0 i ma 4-pinowe gniazdo przy sekcji zasilania.

Po tym co przeczytałem tym bardziej mam ochote sprawdzić procka na innej płycie.

Irytuje mnie to napięcie,pokazuje vcore 1.230v offset -0.055 w biosie pokazuje 1.165v a programy w windosie 1.272v przy 4.2Ghz   :/

Mam w domu starą płyte asus P8P67 Pro ale chyba nie obslugue ivy bridge

Po tym co przeczytałem tym bardziej mam ochote sprawdzić procka na innej płycie.

Irytuje mnie to napięcie,pokazuje vcore 1.230v offset -0.055 w biosie pokazuje 1.165v a programy w windosie 1.272v przy 4.2Ghz   :/

Mam w domu starą płyte asus P8P67 Pro ale chyba nie obslugue ivy bridge

A jak offset masz na 0,00 o ile tak się da bądź na Auto to jakie masz napięcia ?

A jak offset masz na 0,00 o ile tak się da bądź na Auto to jakie masz napięcia ?

Jak offset dam na auto przy 4.2Ghz napiecie mam 1.308-1.320v podczas testu IBT dlatego offset daje na minus -0.055 i to daje mi stabilne 4.2Ghz przy vcore około 1.270v 

A dam rade zrobić update biosu bez procka?gdy kiedys wsadziłem  3570k to tylko wlączło wiatraki i wyłaczało ,nic nie dało się zrobić.to jakaś stara rewizja nie z tych nowszych B3.miała jakieś problemy z sata czy coś takiego.Mieszkam w Angli i czasami grzebie angolom w sprzecie i zostala mi  w spadku za darmo..ale nie bardzo do czego mam ja wykorzystac i tak leży rok albo dłużej

:D