Skocz do zawartości

Wszystko o OC I5 3570K

Recommended Posts

Czy temp rzędu 67-71 stopni dla napięcia 1.1176 i 4,2 Ghz przy Noctua NH-C14 dla IBT z obciążeniem MAX są ok ?

Ja na 4,2Ghz przy ITB na BOXie mialem max 82 stopnie, ale to na rdzeniu, ktory zawsze jest o 4-5stopni cieplejszy (chyba zle pasta nalozona?), na reszcie max 77 stopni.

Napiecie 1.128V

poczytaj ten watek wstecz. Bylo tu naprawde sporo o tempach maxymalnych dla i5 3570k. 

Byl jakis spor do jakich temperatur intel obejmuje gwarancja, zaiskrzylo miedzy paroma uzytkowanikami.

Ja w ITB, czy prime95(tego trzeba zapuscic na godzinke, dwie to ladnie wygrzewa) staram sie nie przekraczac 75. efekt jest taki, ze w noralnym uzytkowaniu mam gora 60 stopni

Czyli moje temp są ok jednym słowem czy nie ?

Temp, jak juz pisali jak najbardziej ok, ale ciekawi mnie, czy spadek ok 6 stopni na Noctua NH-C14.

Ktos ma jakies lepsze/gorsze doswiadczenia?

6 stopni wzgledem chlodzenia BOXowego

i ciekawe jak duze znaczenie robie jakos(cena) pasty

@koowall, przypomniales mi, zeby troche pokrecic procka;P

postanowilem w koncu zaczac majstrowac cos z napieciami i efekt wydaje mi sie byc bardzo zadowalajacy jak na BOXowe chlodzenie

http://i.imgur.com/1bbfuy5.png

co o tym sadziecie? chyba niezla sztuka mi sie trafila

@koowall, zwroc uwgage, ze mam o okolo 0,05V nizsze napiecie (w BIOS'ie ustawione na 1,060V), a tempy zaczely mi schodzic dopiero od 1,1V. Rozumiem, ze to 1.1176V na 4.2Ghz, to najnizej co sie da.

Poda ktos link do dobrego poradnika OC na MSI? Mam na mysli taki, gdzie bedzie opisane, co za co jest odpowiedzialne, a nie tylko kilkinij tu i tu i schodz z napiec

Edytowane przez macio232

Dobrego poradnika, to ja również szukam.

Ogolnie wszystko co teraz wiem, to glownie czytajac fora, ten temat wiele mi rozjasnil

A tak poza tym to troche prob i bledow. Wiedzialem, ze obnizajac napiecie nic nie skopie, najwyzej windows nie wystartuje albo zalicze BSODa.

Ogolnie wszystkie tryby oszczedzania energii mam wlaczone i tylko CPU VOLTAGE na sztywno, a reszta auto.

Nie zbija mi niestety napiecia w IDLE (niektory do ok. 0.8V zbijaja), ale w sumie nie widze sensu, bo na standardowych ustawieniach pobiera ok.20W i przy stalym 1,06V, wiec nie bede sie z tym bawil.

Sporo tez mialem zabawy z RAMem, ale podobno na LGA1155 OC RAMu wiele nie daje, wiec odpuscilem sobie