Skocz do zawartości

Wszystko o OC I5 3570K

Recommended Posts

Znalazłem. Ale również coś takiego 

http://www.youtube.com/watch?v=UE2BUrQTxaE&feature=youtu.be    od 4:45 

Ustawienia trochę się różnią i teraz które są lepsze ? 

Zapomniał bym dodać że mam wersję bisu V1.6

Mam jeszcze jedno pytanko, chodzi o dram voltage, czy na tym filmiku jest w normie ? Posiadam 8GB 1600MHz, a " on " 16GB. Mamy podobne wartości. 

Edytowane przez 19mateo19

Witam,

mam podkręconego i5 3570k do 4,3Ghz z 1.250V. Wszystko śmiga cacy tylko GFlopsów mało ( ~80 ). Temperatury w stresie nie przekraczają 80C a w zwyczajnym korzystaniu jest ~50C. Mógłby mi ktoś pomóc z zwiększeniem ich? Moja płyta to 

Asus P8Z77-V LX2. 

Przepraszam za post pod postem ale nie mogę edytować swojej wiadomości. Tutaj reszta danych dot. mojego sprzętu http://valid.canardpc.com/2874860

Pierwsza sprawa zainstaluj SP2 w Win jak nie masz.
Jeśli masz,to dokup jedną kość ramu 4gb żeby działały w dualu,będziesz miał więcej GFlopsów.

Ale ja bym generalnie olał temat jak masz dobrą wydajność procka po podkręceniu,przetestój Markiem11.

Musisz znaleźć stabilne napięcie procesora.Ten offset procentowy to nie wiem co to generalnie jest,u mnie jak miałem gd55 to nawet procesor nie wstawał jak dałem 100%,musiałem ręcznie(na sztywno) ustawiać napięcie procka.Ale podobno dali prawdziwy offset na MSI. Zobacz na pozycję CPU Core Voltage jakie są opcje,bo na tym screnie jest na auto.

Panowie Moze mi ktos powiedzieć czy To normalne że Mam 63.8587 GFlops w LinX Przy 4,5Ghz i napieciach na Auto ? Dodam że posiadam 8GB Ramu w dual + X.M.P

Nie ogarniam Oc na Z77 i i5 3570k Na moim starym Pentium Dual Core Wystarczylo FBS jechac i Gotowe xD

Edytowane przez BlackCreep

Nic nie wygrzeje procka jak IBT,jednak stabilność lepiej sprawdzać w LinX,OCCT,a najlepiej w użytkowaniu codziennym,gry,itp.Na Twojej płycie nie ma offsetu(chyba że z nowym biosem dali) więc musisz ustawić na sztywno napięcie.A przeszedł Ci test w IBT?Ile GFlops-ów miałeś?Jak wyżej pisałem z tymi GFlopsami problem znikał po zainstalowaniu SP2. 

System To Windows 8 wiec to nie SP2 :D

Testu nie konczyłem ponieważ po wyswietleniu tych 92 stopni wolałem

dla bezpieczeństwa nie kontynuowac testu.

W Biosie jest opcja "Vdroop Offset Control - Auto (+12.5%/25%/37.5%/50% aż do 100%)"

Jeszcze jedno pytanie no w sumie dwa :D

Od jakiego napięcia zacząć i do jakiego mogę bezpiecznie dość

oraz Czyli mam rozumiec ze Taktowanie Bedzie sztywne Tzn Cały czas będę miał np

4,5Ghz nawet gdy procesor nie bedzie ociazony ?

I wracając do Vdroop Offset Control - Auto (+12.5%/25%/37.5%/50% aż do 100%) To na ile  % ustawic  ?

Jak kręciłem na gd55 to z tego co pamiętam to tego "offsetu" nawet nie ruszałem,bo po daniu na 100% z 4.5GHz mobo nawet nie jękło.A od jakiego napięcia,hm każdy procek jest inny,mój na ten przykład robił 4.5GHz na napięciu 1.280V,natomiast 4.7GHz potrzebował napięcia 1.380V.Generalnie nie przekraczaj tych wartości.Zacząć możesz spokojnie od 1.250V na 4.5GHz.Co do zrzucania taktowania w idle to miej EIST na enable(włączone) i będzie zrzucał,natomiast napięcia nie. http://imageshack.us/a/img842/7758/oc47ghz.jpghttp://imageshack.us/a/img842/7758/oc47ghz.jpg

Hmm trochę temperatury wysokie 1,280V (Na tym napieciu zaczynam od 4,1 i zobaczymy przy jakim taktowaniu będę musiał zwiekszyc )

4,3Ghz temperatura 72 stopnie. GFlops 63.1259 :/

Niektórzy na stocku mają wiecej GFlops xD

@edit

No i zaczyna sie 4,5GHz na 1.280V Nie wstaje 1.300V nie wsaje 1.310V udalo sie system sie urchomil zobaczymy

jak temperatury

@edit No i mamy wstepny Wynik 4.5Ghz na 1.320V Przy temperaturze 78 stopni w RealTemp Wynik jakis Mega

nie jest bo 99% sztuk osiaga 4,5Ghz ale lepisze 4.5GHz niz 3.8Ghz w Turbo :D (Probowalem 4,6Ghz przy 1,380V ale dziala bardzo niestabilnie wiec o wyzszym Taktowaniu niz 4,5GHz moge pomazyc :( )

Ale nadal niepokoi mnie Tak niska ilosc GFlops Obecnie 65,5395 ;/

• 2 tygodnie później...