Skocz do zawartości

Wszystko o OC I5 3570K

Recommended Posts

widzę, że masz niskie napięcie a procek a test mimo to przechodzi. Mi przy dosłownie 0,016V niższym na 4,5GHz nie chce przejść.

Nie wiem czy to ma jakieś znaczenie ale patrząc na tutek wiwata w sekcji "Voltage Configuration" przy opcji DRAM VOLTAGE zostawiłem na [AUTO] (wiwat miał na sztywno 1,575V)

A ja myślałem, że za wysokie są :P Takie taktowanie zegara mi wystarczą, a i napięcia też całkiem ok są :)

W idlu spada sobie do 1,6HGz i 0,8v :) Już w grach BSOD'a nie uświadczyłem :) Wystarczyło, że Vdroop dałem na +100% i PLL Overvoltage na Enabled :) Te dwie zmiany ustabilizowały mi ładnie wsio :)

Edytowane przez koowall

Może mi ktoś pomóc z moim problemem? Na 4,5GHz dosłownie po starcie testu OCCT łapię BSODa. Napięcie to ~1,19V (przypuszczam, że to będzie przyczyna) ale wszystko ustawione wg tutoriala wiwata (i widać że u niego max V wyniosło ~1,3V)

No moje temp jakie są takie są :) Ale jednak spodziewałem się, że na takim chłodzeniu jakie mam z dual fanem będą jednak mniejsze :/

Jednak złe nie są, a i kręcić wyżej nie zamierzam :)

Manfred --> że w tutku przechodzi to nie znaczy, że u Ciebie będzie tak samo :) Każda sztuka procka inna, inne podzespoły itp :) Zwiększ napięcie i wtedy sprawdź :)

no dobra... powiedzcie mi która konkretnie opcja za to odpowiada? płyta to Asrock Z77 Extreme4.

W sekcji Voltage Configuration jak mniemam interesuje mnie opcja "CPU VOLTAGE OFFSET"?

Jeśli tak to mam ustawione to tak

CPU Voltage Offset     +0,010V     [Offset Mode]

Offset Voltage                        [+0,010V]

Jak mniemam mam tutaj ustawić coś na sztywno? Albo stopniowo zwiększać offset?

Na ustawieniu z tutoriala wiwata testowałem kilka taktowań i wyglądało to tak:

@4,0GHz napięcia to 1,168-1,176V maksymalna temperatura wyniosła 76 stopni w stresie.

@4,2GHz napięcia to 1,176-1,184V maksymalna temperatura wyniosła 79 stopni w stresie.

@4,4GHz napięcia to 1,184-1,192V maksymalna temperatura wyniosła jak wyżej 79 stopni.

Wszystkie testy to 30 min OCCT gdzie pierwsza i ostatnia minuta były bezstresowe.

@4,5GHz już test się nie powiódł.

Witam, wczoraj zamontowalem u siebie i5 i po paru ustawieniach jak na razie idzie bezproblemowo 4.7GHz na max 1.23V - tak pokazuje CPU-Z (w biosie ustawione na 1.21V). 

Test w IBT Max ustawienia - temperatura max na jednym rdzeniu wyniosla 82C a dokladniej 73 82 79 73

Mysle ze nawet nawet temperatury sa, jakby nie bylo 20C wiecej w porownaniu do bylego i5 2500K ale i tak jestem zadowolony, poza tym wydajniejszy jest ten proc od 2500K.

ja właśnie puściłem 1 test IBT na obecnym konfigu :) Max temp to 98stopni czyli w ci*l za dużo :)

Chyba, będę musiał zejść z taktami do 4,4GHz i offset ustawić na +0,010V (w OCCT było 79 stopni więc w IBT pewnie dobije w okolice 90)

Pojawia się problem. Czy znowu nie nałożyłem za dużo pasty... No ale. Entuzjastą OC nie jestem :) Bawiłem się w sumie w celach czysto edukacyjnych :)

Takie pytanko. Czy fakt korzystania ze zintegrowanej GPU wpływa jakoś na wyniki?

zszedłem z taktowaniem do 4,4GHz i offset ustawiłem na +0,025V i już chyba tak zostanie. Temperatura w IBT względem 4,5GHz i offsetu +0,050V spadła o 7 stopni. A jak wiadomo procesor mało kiedy pracuje pod pełnym obciążeniem. W sumie nawet jak gram to nie słychać żeby cooler przyśpieszał.

http://img198.imageshack.us/img198/2073/ibt.png

Gość vtruck754

Oczywiście, że nie fixed. Pomyśl czy lepsze dla procesora jest żeby cały czas 24/h dostawał np 1.4v czy tylko pod obciążeniem (pomijam rachunki za prąd bo to są małe kwoty). Fixed jest dla amatorów, sztuką jest podkręcać z offsetem.

Oczywiście, że nie fixed. Pomyśl czy lepsze dla procesora jest żeby cały czas 24/h dostawał np 1.4v czy tylko pod obciążeniem (pomijam rachunki za prąd bo to są małe kwoty). Fixed jest dla amatorów, sztuką jest podkręcać z offsetem.

Czyli zostaje na Auto z Offsetem +100% :)

Fixed jest dla amatorów, sztuką jest podkręcać z offsetem.

Bzdura bzdur :)

Mój cep z offsetem ze względu na ograniczenia płyty nie idzie dalej niż 4,2 GHz. Efekt? Na fixed mogę zrobić nawet 4,7. Dalej uważasz, że to jest amatorszczyzna? Czyli jeśli zostawię z obniżającym się napięciem na 4,2 to jestem pro a tak to zwykły amator? :) Ciekawa teoria ale niech w sferze teorii pozostanie.

Mam na fixed 1,18v 4,5 GHz i jeśli powiesz mi, że wpływa to na żywotność cepa to umrę ze śmiechu. :) Będziesz mnie miał na sumieniu!