komodus 35 Napisano 13 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 Chciałbym zapytać czy w przypadku 2 wentylatorów 120mm lub 140mm (2 dostepne na topie w budzie) które w większości przypadków mają wydmuchiwać powietrze z wnetrza obudowy daje się filtry przeciwkurzowe ? Wydaje mi się że nie, podobni jak z tyłu obudowy w przypadku wentylatora wydmu****ącego. Przeczytałem ten artykuł-poradnik http://chlodzenie.net/reviews/filtry-przeciwkurzowe-w-obudowach-komputerowych-mity-i-fakty/8/ ale tam odnoszą się do sytuacji jak na topie nie ma wentylatora wydmu****ącego - przynajmniej tak zrozumiałem. Cytuj Link to post Share on other sites
Biafra 16739 Napisano 13 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 Czy się "daje" czy się "nie daje" to już indywidualna sprawa. Logicznym jest że najważniejsze są filtry na wentylach zasysających chłodne powietrze do wnętrza budy. Większość dobrych bud ma jednak filtry na topie bo inaczej kurz opadający na komputer z góry (kiedy ten nie pracuje) może się jednak przecisnąć do obudowy. Nie zmienia to faktu że filtry w tym miejscu nie są niezbędne do życia. Z moich doświadczeń- filtry które mam na topie brudzą się- a to znaczy że działają Cytuj Link to post Share on other sites
Player1 1183 Napisano 13 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 Akurat na dachu budy takie filtry mają sens, nawet jeżeli posiadasz zamontowane wentyle wyciągające powietrze na zewnątrz, ponieważ kiedy komp nie pracuje, kurz dostaje się tymi otworami do środka. Z tyłu to co innego, tam otwory wykonane są w pionowej ściance tylnej i tamtędy nie dostaje się do wnętrza tyle kurzu. 1 Cytuj Link to post Share on other sites
Gość t.luk Napisano 13 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 Przykro mi komodus, że zaburzę Twój światopogląd ale takowe filtry są potrzebne (no chyba, że masz świetnie filtrowane popieszczenie lub nie wyłączasz komputera). Zbyt wiele obudów użytkowałem w domu prywatnie, żeby tego nie zauważyć... Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 13 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 bez szału z tym dostawaniem się kurzu, IMO take ilości są całkiem pomijalne Cytuj Link to post Share on other sites
komodus 35 Napisano 13 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 Pytam z czystej ciekawości bo będe montował 2 wentyle na TOPIE. Bardzo mi przykro t.luk ale kompletnie zlewam te filtry na TOPIE i nie będę ich montował. Te na froncie i pod zasilaczem uważam za wystarczające. Dziękuję za wyjaśnienia. Cytuj Link to post Share on other sites
Rexlu 170 Napisano 13 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 I tak wole od czasu do czasu porządnie przedmuchać i odkurzyć kompa niż męczyć filtrami , oczywiście do zasilacza musi być, ale gdzie indziej nie potrzebuje . Najważniejsze są na zasysaniu, reszta zazwyczaj niezbyt potrzebna, w zależności gdzie stoi komputer Cytuj Link to post Share on other sites
komodus 35 Napisano 13 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 I tak wole od czasu do czasu porządnie przedmuchać i odkurzyć kompa niż męczyć filtrami , oczywiście do zasilacza musi być, ale gdzie indziej nie potrzebuje . Najważniejsze są na zasysaniu, reszta zazwyczaj niezbyt potrzebna, w zależności gdzie stoi komputer Dokładnie takie same mam przemyślenia Jak coś mam do dyspozycji kompresor :-) Cytuj Link to post Share on other sites
Gość t.luk Napisano 14 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 I tak wole od czasu do czasu porządnie przedmuchać i odkurzyć kompa niż męczyć filtrami , oczywiście do zasilacza musi być, ale gdzie indziej nie potrzebuje .Wybacz ale chyba łatwiej i szybciej przejechać odkurzaczem po filtrach obudowy (nawet ich nie demontując!) niż potem otwierać kompa i czyścić cały sprzęt zasyfiony przez kurz? Odrobinę praktycznego poglądu na sprawę proszę Bardzo mi przykro t.luk ale kompletnie zlewam te filtry na TOPIE i nie będę ich montował.Z tego co widzę zlewasz po prostu wszystko co nie jest Ci na rękę ale spx, to Twoja sprawa. To Ty będziesz sprzątać swojego kompa Te na froncie i pod zasilaczem uważam za wystarczające. Dziękuję za wyjaśnienia. Po kilkudziesięciu testowanych prywatnie obudowach stwierdzam z całą stanowczością, że to za mało jeśli obudowa ma też otwory wentylacyjne na górze i z boku i też się tym przekonasz, że coś takiego nie bierze się od tego, że się w domu nie sprząta: http://chlodzenie.net/wp-content/uploads/2012/05/Bez-filtr%C3%B3w-po-2-tygodniach_1.jpg Cytuj Link to post Share on other sites
komodus 35 Napisano 14 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 T.luk. ja się z Tobą zgadzam co do tych filtrów Masz całkowitą rację tylko nie widze w tym wielkiego problemu co jakis czas dmuchnac pistoletem. A filtry na topie przy wyciagajacych wentylach na 100% maja dużo - dużo mniejsze znaczenie niż te na froncie i pod zasilaczem gdzie zasysane jest powietrze przez wentyle. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość t.luk Napisano 14 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 Kiedyś Ci już to wyjaśniłem ale widzę "zapomniałeś"...Na topie i boku obudowy filtry możesz sobie "darować" w dwóch przypadkach: 1. Jak masz super-dobrze filtrowane pomieszczenie (np. szpital, fabryka procesorów itp.) 2. Jak komp pracuje 24h/d I tyle w tym temacie. Żadne regularne sprzątanie w domu, żadne odkurzanie nie sprawi, że cały kurz nagle sobie magicznie zniknie a takie filtry na górze i z boku ochronią kompa przed tym co na co dzień unosi się w powietrzu w pomieszczeniu gdzie jest komputer. Bo chyba wiesz, czym jest kurz i że opada on grawitacyjnie jak nie ma ruchu powietrza? Cytuj Link to post Share on other sites
Barsa 117 Napisano 14 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 t.luk ale on ma rację z tym, że ważniejsze są filtry na wentylatorach zasysających niż tych wydmu****ących... oczywiście, że coś tam przez top obudowy wpadnie, ale nie tyle co poprzez wentyle wdmu****ące. Ja mam swoje zalmana z9 drugi miech, bok wentylator działa i nie ma żadnych filtrów, top podobnie... oczywiście widać ten kurz w obudowie ale nie jest to jakiś straszny temat co by mi wzrok wypalił, odkurzam w pokoju co dwa dni, co jakiś czas przelecę rurą po topie i boku.... raz tylko ściągałem cały bok, nie ma w obudowie żadnych "kotów" czy coś. Cytuj Link to post Share on other sites
d3ut3r 1 Napisano 14 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 Generalnie górny filtr to dobry pomysł, nie jest to wielki wydatek a zawsze zatrzyma drobiny kurzu które będą próbowały przedostać się do środka. Nie ma się co spierać filtry przy zasysających wentylatorach są o wiele bardziej potrzebne co nie oznacza, że należy ignorować pozostałe miejsca. Wszystko zależy od pomieszczenia w jakim komputer pracuje, warto też się zastanowić co prócz kurzu grozi tym górnym wentylatorom (sierść zwierząt, okazyjny popiół z papierosa, młodsza siostra wcinająca chipsy nad obudową ? ). Cytuj Link to post Share on other sites
Barsa 117 Napisano 14 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 długie włosy żony, które są wszędzie Cytuj Link to post Share on other sites
Gość t.luk Napisano 14 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 @ Barsa Oczywiście, że wpływ ma jeszcze samo otoczenie ale powiedz mi jedną rzecz: 1. Ile osób sprząta / odkurza co drugi dzień? 2. Co z osobami, które mają zwierzęta w domu? Cytuj Link to post Share on other sites
Barsa 117 Napisano 14 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 mają lipę Nie no wiadomo, że wszystko zależy od okoliczności.... moja żonka ma alergie na kurz stąd może nawet dobrze, że obudową go zbiera hehe Cytuj Link to post Share on other sites
komodus 35 Napisano 14 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2012 Zadałem pytanie - otrzymałem konkretną odpowiedź Znam za i przeciw Wybrałem - zlewam filtry na Topie A tu dalej widze demonziowanie, straszonko itp Cytuj Link to post Share on other sites
Gość t.luk Napisano 15 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 Twój wybór, Twój kurz w obudowie.... Cytuj Link to post Share on other sites
maczeta555 7 Napisano 15 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 ja jestem na etapie robienia filtru na top obudowy dla Obsidiana 650D 1 Cytuj Link to post Share on other sites
drachenfeles 5499 Napisano 15 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 całe to filtrowanie na dziesiątą stronę zalatuje trochę paranoją Cytuj Link to post Share on other sites
Gość t.luk Napisano 15 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 @ UP To nie paranoja. Po prostu użytkownik komodus za wszelką cenę próbuje podważyć cokolwiek co może świadczyć przeciwko obudowom Zalmana i bodajże Corsair Zbyt wiele bowiem wątków z jego udziałem jest, żeby stwierdzić że to tylko jego neutralna opinia...Taka prawda niestety a użytkownik komodus zapewne jak się tutaj odezwie to wszystkiemu zaprzeczy i kółko się niby zamyka... Cytuj Link to post Share on other sites
Barsa 117 Napisano 15 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 t.luk ale TY podobnie masz z SilentiumPC, hehe Cytuj Link to post Share on other sites
komodus 35 Napisano 15 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2012 (edytowane) Ja pytałem tylko o filtr w obudowie, której mają byc 2 wentyle wyciągające Nie wspomniałem słowem tutaj o zalmanie czy corsair. // Prowadź dalej bezsensowne dyskusje a będą kolejne "punkty"... Edytowane 16 Grudnia 2012 przez t.luk Cytuj Link to post Share on other sites
Gość t.luk Napisano 16 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 t.luk ale TY podobnie masz z SilentiumPC, hehe Tyle tylko, że obudowy Gladius M40 / X80 mają filtry wszędzie gdzie trzeba (w tym na górze). Tak samo mają takie filtry np. Cooler Master 690 II i Fractal Design Arc Midi / Mini. Ot, takie małe "ale". Ja pytałem tylko o filtr w obudowie, której mają byc 2 wentyle wyciągające Nie wspomniałem słowem tutaj o zalmanie czy corsair. I dostałeś odpowiedź już kilka razy a nadal drążysz temat tylko po to, żeby....? No właśnie tylko po to, żeby podważyć czyjeś zdanie poparte testami praktycznymi. Skończ wiec bo od dawna nic nie wnosisz do tematu... Cytuj Link to post Share on other sites
Barsa 117 Napisano 16 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 (edytowane) Tyle tylko, że obudowy Gladius M40 / X80 mają filtry wszędzie gdzie trzeba (w tym na górze). Tak samo mają takie filtry np. Cooler Master 690 II i Fractal Design Arc Midi / Mini. Ot, takie małe "ale". Tu nie chodzi o filtry i czy ich brak.... jeden chwali jedną markę, a drugi inną i jeden, i drugi nie widzą za bardzo grzechów w chwalonych przez siebie markach... Dodatkowo jeden jest modem, drugi nie, obaj prowadzą bezsensowną wojnę ale tylko mod może dawać karne punkty... coś tu nie tak. Edytowane 16 Grudnia 2012 przez Barsa Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts