Skocz do zawartości

Płyta m-ATX jaka pod 1155?

Recommended Posts

Witam!

Przeleciałem kilka stron do tyłu i nie znalazłem bliźniaczego tematu więc zakładam swój.

A więc potrzebuję kompa do działania w tym samym momencie w:

- platformie pokerowej 12 stolików +

- programie tracukjącym rozegrane ręce (często z wielomilionowymi rękoma)

- nagrywaniu tego jak gram te ręce w Camtasi 7

- otwartej Operze z 6+ zakładek

- słuchaniu jednocześnie muzyki poprzez radio internetowe

a także do

- podkręcenia procesora (raczej dla sportu niż dla chłodzenia ciekłym azotem)

- szybkiego, bardzo szybkiego dostępu do bazy rąk rozegranych (wielomilionowych)

- konwertowania w Camtasii plików 2GB do mp4 w mniej niż 2h

To są założenia, a to co już ustaliłem to:

- i5 - 3570k

- buda m-ATX

- zintegrowana grafika wystarczy w zupełności więc i taka płyta by się przydała co by obsługiwała HD 4k

- Ramy starczą pewnie 1600MHz bo płyty m-ATX w rozsądnych pieniądzach z szybszymi Ramami się nie znajdzie

- dysk SSD 256GB (tutaj będzie baza rąk i system)

Brakuje płyty...

nie potrzebuję płyty z 18 sekcjami zasilania z mega wyposażeniem oraz nie wiem czym tam jeszcze

Potrzebuje jedynie, żeby mi SSD działał, HDMI podstawa, no i żeby choć trochę była przyszłościowa tzn. żeby się za 2-3 lata z ręką w nocniku nie obudzić :) No i żeby cały zestaw nie pochłaniał 200W :D

Pozdrawiam i proszę o pomoc!

Edytowane przez Jivoha

I powiem wam, że dalej jestem w ciemnej...

Bo zastanawiam się cały czas czy by nie wziąć AMD jednak...

Kryteria to:

- przyszłościowość (podstawka, żeby jej nie wymieniać co roku tylko zmieniać procesory na lepsze z tej samej rodziny)

- MUSI mieć iGPU

- ogarniać szybko kodowanie z Camtasii na .mp4

- wiele operacji na raz <--- jak w pierwszym poście

- pobawić się w podkręcanie

Czy wziąć jakiegoś APU 5800k czy może jednak tego i5 - 3570k? a może G2120 mi starczy w zupełności?

i5 do gier i potem w zasadzie zostaje tylko i7,

amd do obliczeń? + taniej + 2013r możliwość kupienia nowszego procka pod AM3+,

G2120 mega tanio no i możliwość rozwoju na kolejne i5 albo odrazu na i7 jakby było kiedyś mało

Pomóżcie bo beton straszny :)

Pomożecie? :cry:

Edytowane przez Jivoha

To na 1155 nie poszalejesz, bo w przyszłym roku 1150. Am3+ też pewnie długo nie pociągnie, poza tym jak tak dalej pójdzie to kto wie co z AMD. Obecnie najgorszy okres. Lepiej chyba do kwietnia na Haswelle poczekać.

Właśnie myślałem nad Haswelle, ale znając Intela zrobią podstawkę na "raz". Mam na myśli tutaj 1156 ;/

@wujashek

Teraz mam laptopa Asus K70IC-TY009V 3 letni dziadek z T6600/GT220M/4GB Ram więc w zasadzie co bym nie wziął to i tak będzie miotać jak szatan!

A co do gier to już nie ta bajka, nie te lata i w zasadzie iGPU wystarczy w zupełności.

Właśnie myślałem nad Haswelle, ale znając Intela zrobią podstawkę na "raz". Mam na myśli tutaj 1156 ;/

@wujashek

Teraz mam laptopa Asus K70IC-TY009V 3 letni dziadek z T6600/GT220M/4GB Ram więc w zasadzie co bym nie wziął to i tak będzie miotać jak szatan!

A co do gier to już nie ta bajka, nie te lata i w zasadzie iGPU wystarczy w zupełności.

iGPU

Dlatego.

Edytowane przez 06radcho

@wujashek

Dzięki wielkie za zestawik... szczerze nawet nie wiedziałem, że płyty mogą mieć iGPU :) Oczywiście nie przewiduje tam szału i spokojnie obsłuży windowsa + przeglądarkę - mam nadzieję oczywiście...

Co więcej siadam do czytania testów procka i płyty i nie powiem, żeby to nie było jedno z rozwiązań z jakich skorzystam...

A jakbym mógł Cię prosić jeszcze o jakąś konfigurację z tym, że bez dysku twardego bo taki to ja mam, ale na usb zewnętrzy i myślę, że powininen wystarczyć do otwarzania z niego muzyki :)

Pozdrawiam wszystkich i dziękuję za pomoc!