Arthasan 2 Napisano 11 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 Witam, Chciałbym dowiedzieć się czym różnią się wersje tej obudowy Zalmana: zwykła i ta z "Plusem". Nie interesują mnie inne, ze względu na design (de gustibus non est disputandum ). Takie jak Fractal 3000 czy Regnum albo CoolerMaster Elite 431. Którą wersję obudowy byście polecili? Cytuj Link to post Share on other sites
Barsa 117 Napisano 11 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 były takie tematy.... z9 plus ma 4 wentyle, zwykły ma 2, chyba też w plusie mamy miernik temperatury i pokrętło regulacji 2 wentyli. Cytuj Link to post Share on other sites
06radcho 1495 Napisano 11 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 2 wentylatory więcej, regulator, czujnik temperatury i 2 kawałki plexi na boku.. Moim zdaniem jeśli różnica więcej niż 40zł nie warto dopłaca Cytuj Link to post Share on other sites
Gość t.luk Napisano 12 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 @ UP Dokładnie. Tym bardziej, że w cenie Z9 Plus jest już chyba Z11 / Z11 Plus... Cytuj Link to post Share on other sites
Barsa 117 Napisano 12 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 tylko kwestia w czym ten z11 jest lepszy od z9? 1 wentyl więcej? I tak trzeba dwa boczne odliczyć, bo de facto nic nie dają... jedyny większy plus to usb 3.0, ale jak ktoś nie używa to nic mu po tym. Zamknięty bok to dla jednych plus, dla innych minus... Cytuj Link to post Share on other sites
komodus 35 Napisano 12 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 (edytowane) Wiesz sam musze porobić dokładne testy w wolnej chwili. Nie chce mi sie wierzyc, że wentyl na lewym boku patrzac od fronu jak wieje na grafe nic to nie daje badz jak wywiewa powietrze. W starej budzie robilem takie testy i obniżało to sporo temp. pod obciążeniem szczególnie. Głownie obniżało temp. GPU i ta panującą w budzie. Edytowane 12 Grudnia 2012 przez komodus Cytuj Link to post Share on other sites
Barsa 117 Napisano 12 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 zobacz na recke t.luka na youtube lub chłodzenie.net.... w z9 wentyl na boku daje dużo, kilka stopni, jak go odłączyłem to zaczeło być trochę cieplej, a i tak chodzi na 800rpm, bo przy większych obrotach "świszczy", to chyba wina "kratki" przed nim. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość t.luk Napisano 12 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 @ UP Czy wy dwaj naprawdę nie widzicie oczywistych faktów? Zalman Z11 / Z11 Plus ma wadę konstrukcyjną bo boczne wentylatory nie mają gdzie oddawać powietrza... Cytuj Link to post Share on other sites
Barsa 117 Napisano 12 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2012 t.luk przeczytaj uważnie moje posty.... Cytuj Link to post Share on other sites
Gość t.luk Napisano 13 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 @ UP Ja nie sprawdzałem temperatur przy podłączeniu bocznych wentylatorów z racji wspomnianej wady konstrukcyjnej bo to bez sensu więc o co chodzi? Cytuj Link to post Share on other sites
Barsa 117 Napisano 13 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 (edytowane) o to chodzi, że już wcześniej w poście dużo wyżej napisałem, że ten wentyl nic nie daje.... nie wiem też po co polecasz zalmana z11 zamiast z9, żadnych korzyści tak naprawdę, no chyba, że wygląd. Edytowane 13 Grudnia 2012 przez Barsa Cytuj Link to post Share on other sites
komodus 35 Napisano 13 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 Dla mnie Z11 to ufo - jak komuś się podoba to ok Zdecydowanie bardziej wole Z5 lub Z9 Co do bocznych wentyli to moim zdaniem nie można napisać, że one nic nie dają Z moich skromnych doświadczeń wynika, że coś tam dają szczególnie jeśli chodzi o temp. GPU pod obciążeniem Nie chodziło mi wcale o Zalmana Z11 - w nim takich testów nie robiłem Cytuj Link to post Share on other sites
Barsa 117 Napisano 13 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 Nie chce mi sie wierzyc, że wentyl na lewym boku patrzac od fronu jak wieje na grafe nic to nie daje badz jak wywiewa powietrze. tu nie chodziło Ci o Z11..... aha. Cytuj Link to post Share on other sites
06radcho 1495 Napisano 13 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 wszystko zależy od specyfiki obudowy Cytuj Link to post Share on other sites
komodus 35 Napisano 13 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 tu nie chodziło Ci o Z11..... aha. Faktycznie może źle to wyszło Myślałem o Z11 ale stwierdziłem ogólnie, że dla mnie wentyl z boku cos tam daje bo sam w jakiejś starszej budzie się w to bawiłem Cytuj Link to post Share on other sites
Gość t.luk Napisano 13 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2012 Dobrze, że sprawa się wyjaśniła bo ja też troszkę zgubiłem wątek...Boczne wentylatory na wysokości karty graficznej przyczyniają się do spadku temperatury GPU i tutaj nie ma co tego ukrywać bo większość testów to potwierdza... Cytuj Link to post Share on other sites
gural23 46 Napisano 26 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2012 Cytuję jeden z tekstów z internetu: "I właśnie Zalman Z9 oraz Z9 Plus mają być takim złotym środkiem.Obydwie konstrukcje należą do klasy midi-tower i mierzą dokładnie 464 x 207 x 504" nastepnie filmik który prezentujeze buda mieści na styk MACHO : Cytuj Link to post Share on other sites
Gość t.luk Napisano 27 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 No tak, już nie raz było mówione, że Macho wchodzi tam na styk Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts