LeBsteR 12 Napisano 10 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 Witam. Być może to nic poważnego jednak po włączeniu dziś kompa przez chwile pojawiły mi się zielone artefakty na pulpicie po czym ekran mignął i pojawił się napis o odzyskaniu sprawności przez kartę. Kompa złożyłem 4 miesiące temu i do tej pory nie było problemów. Trochę mnie to zaniepokoiło Mam najnowsze beta stery od nvidii 310.70. W gry typu AC3 czy hitman gram na max detalach i nie miałem do tej pory problemów z niczym. Nie wiem czy to zapowiedź problemów i czy trzeba się tym martwić? Zegary procka miałem podniesione bez zmian napięcia na 3,7 ale zmieniłem ostatnio na 3,8 a ponieważ chodzą stabilnie to zostawiłem i nie wiem czy to może być przyczyna. Podkreślam że stało się to pierwszy raz i tylko na chwilkę a zegary podniosłem 2 tygodnie temu. Na grafice maksymalne temperatury w stresie to 70 a procek w idle 35 w stresie nie przekroczył do tej pory 61. CPU: AMD Phenom II X4 965 BE 3,4 GHz Płyta ASUS M5A78L-M LX V2 Pamięć 2x2GB DDR3 1600MHz Zasilacz OCZ ZS 550W Dysk twardy mam ze starego kompa i to z nim mam największe problemy. To stary samsung 120GB sata który strasznie muli. Zaczynam podejrzewać że to on mi problemów zaczyna przysparzać. Cytuj Link to post Share on other sites
malboro511 21 Napisano 10 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 A kupiles uzywkę? nie jest taka stara ta karta zeby sie przegrzala do takiego stopnia zeby powstaly zimne luty pod GPU, nie wiem czy to ten model ale slyszalem ze to wina napiecia i konieczna byla aktualizacja biosu karty Cytuj Link to post Share on other sites
mrgibbass 226 Napisano 10 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 Jeżeli to wersja od Gigabyte- to one tak mają niestety. Cytuj Link to post Share on other sites
Arto90 198 Napisano 10 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 Jeżeli to wersja od Gigabyte- to one tak mają niestety "Mały problem z gtx560ti twin frozr II" zacznijcie czytac tytuły tematów ... a potem piszcie . Cytuj Link to post Share on other sites
mrgibbass 226 Napisano 10 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 Czyli MSI. Jeżeli wywala ci artefakty to jeżeli masz gwarancję warto się zastanowić nad wysłaniem jej na gwarę. Spróbuj przetestować ją w OCCT w trybie error check. Cytuj Link to post Share on other sites
aleksander12 65 Napisano 10 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 To jest podkręcona fabrycznie karta ?? Cytuj Link to post Share on other sites
LeBsteR 12 Napisano 10 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 (edytowane) A kupiles uzywkę? nie jest taka stara ta karta zeby sie przegrzala do takiego stopnia zeby powstaly zimne luty pod GPU, nie wiem czy to ten model ale slyszalem ze to wina napiecia i konieczna byla aktualizacja biosu karty To nówka kupiona razem z kompem i tak ma fabryczne oc wiec juz nic nie podkręcałem a karta jest od MSI Czyli MSI. Jeżeli wywala ci artefakty to jeżeli masz gwarancję warto się zastanowić nad wysłaniem jej na gwarę. Spróbuj przetestować ją w OCCT w trybie error check. No właśnie nie wiem czy warto skoro stało sie tak raz na chwilke a zaraz po napisaniu posta grałem prawie 2 godziny w Skyrima na full detalach z odpalonym w tle msi afterburner i temperatury grafiki nie przekroczyły 55 stopni i nie było problemów z grą Edytowane 10 Grudnia 2012 przez LeBsteR Cytuj Link to post Share on other sites
davidoff 153 Napisano 10 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 (edytowane) Miałem tak kilka razy na 460 ale nie przejmowałem się tym karte sprzedałem rok później i dalej chodziła także nie przejmowałbym się tym może jakiś chwilowy bład. Nawet jak będziesz miał tak raz na 2-3 miesiące to bym się tym tak nie przjmował gorzej jakby było to coraz częstsze. Spróbuj postawić na nowo system ze sterownikami ale certfikowanymi WHQL czyli 306 jak 310 dostana certyfikacje to je zainstalujesz. Edytowane 10 Grudnia 2012 przez davidoff Cytuj Link to post Share on other sites
rap_r 650 Napisano 10 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 Masz zainstalowane sterowniki beta, więc to może być przyczyną problemu. Na Twoim miejscu zainstalował bym z certyfikatem i nie przejmował się sytuacją, która miała miejsce tylko raz. Cytuj Link to post Share on other sites
Lordonos 72 Napisano 10 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 Mi też te bety raz się wywaliły ale artefaktów nie miałem. Morze grzeje ci się ta karta?? Cytuj Link to post Share on other sites
LeBsteR 12 Napisano 10 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 Morze jest głębokie i szerokie a karta tak jak już pisałem ma normalne temperatury. Cytuj Link to post Share on other sites
pawelek198 7 Napisano 10 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 To bez różnicy czy będziesz się martwił czy nie bo i tak nic nie zrobisz z tą kartą teraz. Więc lepiej nie martwić się Poza tym masz gwarancję. Jak będzie się dziać częściej to trzeba będzie coś zastanowić się. Cytuj Link to post Share on other sites
Matizekt 46 Napisano 11 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 Ja miałem podobnie tyle, że z innymi sterami myślę że to ich wina Cytuj Link to post Share on other sites
aleksander12 65 Napisano 11 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 Ja nie widziałem jeszcze zeby sterowniki u nv powodowały takie artefakty, ake ja bym poprostu podnisół napiecie o 1/10 v Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts