Barsa 117 Napisano 10 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 skoro 7970 jest wydajniejszą kartą i tańszą? Tak "się nie opłaca"... lepiej kupić sobie za różnicę ssd. Cytuj Link to post Share on other sites
luke22 0 Napisano 10 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 Dziekuje Tobie Efendi, a takze tobie Barsa wezme 7970. Cytuj Link to post Share on other sites
mrgibbass 226 Napisano 10 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 GTX 670 również jest dobrą kartą. I również posiada spory potencjał do podkręcania. Przykładowo wcześniej wspomniany signature 2 albo MSI Power Edition. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość effendi360 Napisano 10 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 Po obecnej cenie, 670/7970 stawiam na równi. Minimalna punktacja w jedną lub drugą stronę, w zależności od gry, nie robi większej różnicy obejmując całokształt. Radeona bym brał od Sapphire; GTXa, MSI albo GB. Cytuj Link to post Share on other sites
mrgibbass 226 Napisano 10 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 No radeona od Sapphire najlepiej tego nowego Vapor-X. Cytuj Link to post Share on other sites
06radcho 1495 Napisano 10 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 Po obecnej cenie, 670/7970 stawiam na równi. Minimalna punktacja w jedną lub drugą stronę, w zależności od gry, nie robi większej różnicy obejmując całokształt. Radeona bym brał od Sapphire; GTXa, MSI albo GB. Lub Evga Cytuj Link to post Share on other sites
Gość effendi360 Napisano 10 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 Ale ból bo referent... Cytuj Link to post Share on other sites
Barsa 117 Napisano 10 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 Jednak uogólniając wszystkie wyniki to mamy kilkanaście procent na plus radeona(oczywiście ghz edition) http://www.techpowerup.com/reviews/AMD/Catalyst_12.11_Performance/23.html To nie jest już "minimalna różnica"... Cytuj Link to post Share on other sites
mrgibbass 226 Napisano 10 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 Ale ból bo referent... http://www.morele.net/karta-graficzna-evga-geforce-gtx-670-ftw-signature-2-02g-p4-3677-kr-assassins-creed-iii-pc-517086/ Cytuj Link to post Share on other sites
Gość effendi360 Napisano 10 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 (edytowane) @Barsa Tak tylko, to są testy - karta po OC plus te śmieszne stery VS karta na taktowaniach referencyjnych... Podkręćmy 670 do 1300MHz na rdzeniu plus najnowsze stery od NV, odpalmy Far Cry 3 i wtedy zobaczymy te wyniki... Powiedz mi, na logkę, jak wyszły 670 i 680 to biły lekko 7970 już w momencie startu i to bez OC więc jakim się pytam cudem nagle ma być odwrotnie ? Ja Ci powiem: brak RZETELNYCH testów. @mrgibass Faktycznie, a jak wypada VS GB/MSI/Asus ? Edytowane 10 Grudnia 2012 przez effendi360 Cytuj Link to post Share on other sites
mrgibbass 226 Napisano 10 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 Zgadza się. Cytuj Link to post Share on other sites
Barsa 117 Napisano 10 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 (edytowane) Tak tylko, to są testy - karta po OC plus te śmieszne stery VS karta na taktowaniach referencyjnych... Podkręćmy 670 do 1300MHz na rdzeniu plus najnowsze stery od NV, odpalmy Far Cry 3 i wtedy zobaczymy te wyniki... Powiedz mi, na logkę, jak wyszły 670 i 680 to biły lekko 7970 już w momencie startu i to bez OC więc jakim się pytam cudem nagle ma być odwrotnie ? Ja Ci powiem: brak RZETELNYCH testów. 1. Akurat nowe stery nv to nic ciekawego z tego co kojarze, więc za dużo Ci nie da... 2. Techpowerup to naprawdę świetny portal, ale akurat w tym wypadku nie wiadomo czy testowali na referentach czy nie, ale jednak wydaje mi się, że na referentach... 3. Na logikę?? Przespałeś ostatnie 2 miechy? Stery od AMD!! Po 12.11 beta te karty dostały mocnego kopa, w międzyczasie jak już pisałem NV nic nie wydała ciekawego... kwestia tylko skąd się wzięło te kilkanaście procent wzrostu, czy z dobrej optymalizacji czy z "sztuczek"... ale nie pisz, że nie ma rzetelnych testów, bo właśnie się już sporo pojawiło od jakiegoś czasu i jest tylko kwestia z jaką wielkością przyboru wydajności mamy do czynienia... ja wierze techpowerup, bo według mnie to obok guru3D najlepszy portal. aha i te OC... z tego co ostatnio możemy zaobserwować to na pewno na średniej półce to nv się słabiej podkręca od amd, a na wyższej to raczej nikt nie ma przewagi. Edytowane 10 Grudnia 2012 przez Barsa Cytuj Link to post Share on other sites
Gość effendi360 Napisano 10 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 Nie piszę, że przyrostu nie ma. Piszę, że jest ale gdyby podkręcić GTXa różnice nie byłyby takie duże jak na tych wykresach. Na pewno. Swego czasu gtxxor bodajże tu żyłował swoją pierwszą 7970 NA WODZIE i wyciskał ~9200 w smark11 a ja 'z wejścia' na 1137 na rdzeniu (plus boost) robię prawie 10k... Cytuj Link to post Share on other sites
Barsa 117 Napisano 10 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 (edytowane) Zobacz na nowych sterach wyniki tego pa*aca "amd team", to nie jest 9200.... My nie się rozumiemy, na techpowerup piszą, że same stery spowodowały 7-10% większej wydajności, a nie podkręcenie... więc nie pisz, "podkręcić GTXa", bo równie dobrze można dodać "podkręcić HDka" i nadal mamy 7-10%. Zresztą masz wszystko na wykresach, ile było przed sterami a ile jest po, bez podkręcania. Po prostu samymi sterami AMD lekko odskoczyło, a ceny ma fajne, zważywszy, że 7970 wypada lepiej od 680. Edytowane 10 Grudnia 2012 przez Barsa Cytuj Link to post Share on other sites
Gość effendi360 Napisano 10 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 Pożycz mi taką kartę jak masz to zobaczymy. Cytuj Link to post Share on other sites
Barsa 117 Napisano 10 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 (edytowane) widzisz, i tu jest też między nami różnica... ja bardziej wierze testom z techpowerup, guru3d czy purepc, niż temu czy owemu z forum, który posiada daną kartę. Nie uważam, że gtx 670 to zła karta, to jest świetna konstrukcja, ale na dzień dzisiejszy lepszym wyborem będzie hd7970, może NV za jakiś czas wypości jeszcze lepsze stery i sytuacja się odwróci, lecz teraz jest jak jest ps. ja mam 7870... i w 3dmarku jest różnica po instalacji nowych sterów, bardzo dużaaa, w grze tego nie zauważe, bo gram aktualnie w fife i crusaders kings 2, wiec tu wsio ryba dla tej karty Edytowane 10 Grudnia 2012 przez Barsa Cytuj Link to post Share on other sites
Gość effendi360 Napisano 10 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 Mi się po prostu nie chce wierzyć w CUD - bo inaczej tego nazwać nie można. To testów się czepiam, bo powinno się żyłować karty, i nie patrzyć na bity czy ropy czy pamięć tylko walnąć jednakowe ustawienia w grze, pocisnąć karty na MAX ich mocy i wtedy podać wynik. Co mi po takim teście, jak ktoś zrobi w domu na innym ustawieniu, innym procku, innych zegarach i wynik się nie pokryje. Nie twierdzę, że testy kłamią. Twierdzę, że nie podają istotnych informacji, które by mogły wpłynąć na końcowy wynik. Cytuj Link to post Share on other sites
mrgibbass 226 Napisano 10 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 Fakt faktem karty z 7 serii dostają kopa po instalacji nowych sterowników. Przykładowo moja 7870 dostała. Ale cóż z tego - skoro zaliczyłem kilka BSOD i doświadczyłem pewnej niestabilności. Dodatkowo na nowych sterownikach nie mogę podkręcić karty równie wysoko jak na starszych. Cytuj Link to post Share on other sites
Barsa 117 Napisano 10 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 7-10% na lepszych sterach to nie żaden cud. Każdy z szanujących się portali podaję też ile "max" mogli wycisnąć z danej karty... ale w testach z linku chodziło o sprawdzenie jakiego kopa dały stery AMD i z tego co widzę, to porównywali takie same karty na starych sterach i nowych, dla mnie metodyka jak najbardziej dobra i wyniki miarodajne. Nie każdy robi OC karty, pewnie większość kupujących tego nie robi. Po drugie, karta karcie nie równa, nawet ten sam model danego producenta, ale chyba tego nie muszę Ci pisać, że w jeden msi 670 podkręci się tak, a inny inaczej, wiec jaki sens miałoby mierzenie wszystkich gier na max oc karty.... to dopiero byłoby niemiarodajne. Karty testuję się na tyle mhz ile dał producent. mrgibbass, u mnie tak samo się kręci na 12.8 i 12.11... max jak na razie to 1250/1450. ps. Apropo ropów, bitów i szyn... to jakby pewnie zejść AA(tam w większości jest na4) to GF by tak nie odstawały, a jakby dać z 8 to zapewne odstawały by jeszcze bardziej. Cytuj Link to post Share on other sites
pawelek198 7 Napisano 10 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 Na czymś trzeba opierać porównania kart - testy. To chyba lepiej niż na czyiś widzimisiach, że zdaje mu się coś, choć nawet 2 karty nigdy nie używał, a pewnie nawet na oczy nie widział. Nowe stery AMD dały niezłego kopa 7970. Jak na ogromnej większości portali widać różnicę w testach to po co szukać spisku? Tutaj jakieś kolejne testy, których jest mnóstwo naprawdę w internecie. Patrząc na całość 7970 wypada lepiej. http://www.legitreviews.com/article/2065/3/ @mrgibbass Wpisz sobie w google gtx 660 crashing albo gtx 670 crashing albo gtx 670 bsod czy jakąkolwiek kartę. Zobaczysz jak to ludzie mają problemy. Tak to już jest z kartami graficznymi. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość effendi360 Napisano 10 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 bo równie dobrze można dodać "podkręcić HDka" Radeon w podanym przez Ciebie teście jest podkręcony... @pawelek198 Nie zaczynaj bo i Ty chyba nie rozumiesz o co mi chodzi. Ja idę oglądać Dextera. Dziękuję za polemikę. Cytuj Link to post Share on other sites
Barsa 117 Napisano 10 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2012 (edytowane) Radeon w podanym przez Ciebie teście jest podkręcony... Gdzie Ty to widzisz?? edit Pawełek podał Ci link do testów z podanymi zegarami.... to samo wychodzi, nie wiem czego Ty chcesz. ps. żeby było smieszej te asusy, szczególnie gtx670, słabo się podkręciły, ale to nie znaczy, że każdy gtx670 czy asus gtx670 słabo się kręci, może takie im się trafiły... Edytowane 10 Grudnia 2012 przez Barsa Cytuj Link to post Share on other sites
06radcho 1495 Napisano 11 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 Ale ból bo referent... Eff Signature 2 nie jest referent Wlasnie mam zamiar go zakupic w nastepnym tygodniu. Cytuj Link to post Share on other sites
Gość effendi360 Napisano 11 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 Wiem co to jest tylko sie zdziwiłem bo nie było go na stronie evga. @barsa Przecie to jest GHz edition to jaki on nie podkręcony? Cytuj Link to post Share on other sites
06radcho 1495 Napisano 11 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2012 Luz,nie bylo go na stronie wiec sam sie zdziwilem ze maja go w ofercie.....i dobrze. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts