Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć, chciałem się spytać jakiego producenta polecacie tejże karty, miałem kupować gigabyte ponieważ jest najtańszy (różnica 200 zł między np. asusem) a ma najwydajniejsze chłodzenie i jest dodatkowo w wersji OC, lecz trochę niepokoją mnie słabe możliwości overclockingu pamięci chyba, z gpu nie było tak tragicznie. Znalazłem w tej samej cenie asusa bez OC, a one mają najlepsze wartości overclockingu z tego co patrzyłem - nie opłaca się bardziej od tego producenta wziąć nie podkręconej karty i samemu podkręcić w domu, teoretycznie powinien pójść wyżej niż ten gigabyte podkręcony od producenta + minimalnie przez użytkownika? Powiedźcie co sądzicie, zastanawiałem się też nad msi power edition gdyż kozacko wygląda, ma dobre chłodzenie i dobrze się podkręca, ale msi podobno robiło jakies przekręty z napięciami by boost lepiej działał czy coś takiego by wygrywać w benchmarkach i wiele kart się szybko psuło / nie chciało współpracować z niektórymi zasilaczami, dlatego wolę nie ryzykować.

Drugie pytanie, obecnie posiadam Asus HD4870 1GB, bardzo wysłużone, gpu podkręcone na maksa (850), pamięć ledwo co gdyż karta pada jak jest za wysoko, chłodzenie zmieniłem gdyż na asusowym karta osiągała 90 stopni w grach i się wyłączała, teraz max 63 i nasuwa mi się pytanie - gtx 660 ti OGROMNIE zwiększy wydajność? Radeon sprzed 4 lat ale specyfikacji (1gb, 256bit, ddr5) nie ma kiepskich, jak uważacie?

Moje ustawienie:

i5-750 4,4ghz

Gigabyte p55-ud4

2x 4gb g.skill ares 1333mhz

ocz fatality 550w

1440x900

Pozdrawiam!

Dzięki, że polecasz, też się nad msi zastanawiałem, bo jest super chłodzenie a po radeonie z przeszłości strasznie na to patrzę no i się dobrze kręci, ale wolałbym wybrać pomiędzy asus/gigabyte.

Chłodzenie Noctua NH-D14: 1.36v - 45 w spoczynku 75 w grach 85 pod OCCT przez kilka godzin i nie idzie więcej. Więcej nie kręcę, bo to chyba szczyt możliwości, zresztą nie trzeba.

Radeona mam już 4 lata i co mnie czasem nie w****iał :P chciałbym GF pomimo tego, że wydajnością mogą być nieco gorsze i droższe i mało co obsługuje physx.

Jak z tymi wersjami OC droższymi od normalnych, jest jakaś różnica potem w podkręcaniu domowym, więcej wyciągają od zwykłych? Czy nie opłaca się płacić za to i wziąć to co najtańsze?

Jeszcze pytanie, ile taki HD4870 1GB z chłodzeniem za 150~ zł (AC accelero twin turbo II) jest wart, dostanę na allegro na aukcji bcm chociaż 350~ zł? Jeśli nie to nawet nie będę sprzedawał żeby mieć w razie czego jak z gtx będą problemy / trzeba będzie serwisować.

Ja widziałem porównanie tych gtx 660 ti. Porównywali bez podkręcań - MSI, gigabite OC, zotaca, galaxy, gainwarda, palita te karty mieli po około 1000 MHz. Testy wyszły niemal identyczne (pomijając ASUSA), różnica w klatkach w grach nawet mniejsza niż 1 FPS góra 2 FPS (zależało od gry czy rozdziałki testowanej) bez wskazania na któryś model. W markach też wyniki podobne. Jedynie MSI miało w 3D mark 2011 różnicę około 500 pkt. ponad innymi. Nie wiem jak w Polsce, ale za granicą ceny tych kart są prawie identyczne to i taka zgodność wyników.

Jeszcze w testach był asus wersja zwykłą tego director cuta II - 915 Mhz (bez włączonego boosta), ale miał okoł 100 Mhz mniej to i wyniki wyszły troche gorsze od pozostałych. Asus ma jeszcze wersję tą OC to tam jest jakiś ~1000 Mhz + boost no (to pewnie wyniki by wyszły takie jak u tamtych) i jest jeszcze ten director cut II top, to po włączeniu boosta jest jakoś koło 1140 Mhz, ale ta karta też droższa. To pewnie byłyby na niej trochę większe wyniki.

Edytowane przez pawelek198

Mojego Asusa OC podkręcałem do 1230 na rdzeniu i pewnie można było więcej. Jednak 2 miesiące temu nie miałem dodatkowych wentylatorów w obudowie i wszystko ładnie się grzało, zaś karta miała 80 stopni. Pamięci nie ruszałem. Sam działam na standardowym taktowaniu, gdyż na dzień dzisiejszy nie widzę potrzeby podkręcać. Ogólnie karta cicha i jak dotąd bezproblemowa. Chociaż początkowo oczywiście ponarzekałem na nią zanim się przyzwyczaiłem i zanim wydali ciut lepsze sterowniki. Karta ma Keplera i 192bit szynę, co w przyszłości pewnie zmusi kartę do korzystania z innowacji Nvidii typu TXAA, bo jednak MSAA powyżej 4 w wyższej rozdzielczości niż FHD może poważnie zamulić kartę.