osi22 0 Napisano 26 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Witam , mam problem z podkręceniem e2140 a w zasadzie problem pojawił się po otrzymaniu karty GF 9600gso z 1024 ddr2 z wymiany gwarancyjnej Wcześniej miałem GF 8600 gt 256 ddr3. Wystarczy, że zwiększę FSB o 1 mhz i już w momencie sprawdzania pamięci przez bios podczas uruchamiania kompa się resetuje.Na poprzedniej karcie miałem 3,04 ghz na procu, jak jest standardowe taktowanie 1,6 ghz to wszystko jest w porzadku. Zasilacz to pentagram 430w. Zasilacz to raczej też nie bo 1 mhz chyba nie robi dużej różnicy w poborze prądu, wszystko co niepotrzebne odłączone tj. cd-rom,2x dysk, i 3 gb pamięci (razem mam 4 gb). Zasilacz ma wtyczkę 6 pin do karty graf. i jest ona podłączona. Reset CMOS już robiłem. :? screeny z biosu screen 1 screen 2 screen 3 Ktoś ma jakiś pomysł??? Cytuj Link to post Share on other sites
Darodaredevil 1 Napisano 26 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 ja mialem podobny problem przy podkrecaniu gdy moja bateria od BIOSa zaczela dogorywac moze przez przypadek w jakis sposob uszkodziles polaczenie od baterii przy montazu nowej karty, ew po prostu bateria zakonczyla swoj zywot choc to raczej niemozliwe bo twoj sprzet raczej stary nie jest Cytuj Link to post Share on other sites
Joker910 0 Napisano 26 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Generalnie OC procesora z kartą graficzną nie ma nic wspólnego. Problem leży raczej po stronie płyty głównej. Cytuj Link to post Share on other sites
Joker910 0 Napisano 26 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Ew. problem może sprawiać dzielnik fsb:ram. Radzę ci poszukać jakiegoś dobrego poradnika OC i poczytać o tym więcej. Cytuj Link to post Share on other sites
procek 2 Napisano 27 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 Ja jeszcze dodam, że z wymiany gwarancyjnej dali ci gorszą kartę. 9600GSO na DDR2 jest gorsza niż 8600GT na DDR3 - możesz próbować iść do sklepu i spróbować wymienić - może się uda. Cytuj Link to post Share on other sites
osi22 0 Napisano 27 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 9600gso jest lepsza nawet z ddr2 bo daje ponad 8500 pkt a 8600 dawała 7000 przy taktach proc 890 mem 875 xD Sprawdze tą baterie ale to raczej resetowałby się cały bios a tu mi sie nic takiego nie dzieje. Wydaje mi sie ze sie znam troche na podkrecaniu skoro podkreciłem proca i poprzednia karte i o dzielniku pamieci nie zapominam ale tutaj wystarczy fsb 1mhz podniesc i juz jest problem To na bank jest problem na lini płyta główna ->karta graficzna bo jak wsadze stara s3 i ta 9600 to sie normalnie włacza nawet jak jest podkrecony lecz pci e przechodzi z 16x na 1x ale tylko przy oc. rozwiazałem to przez zmienienie opcji PCI Slot 1 Use IRQ z auto na 5 w biosie zakładka PNP/PCI CONFIGURATION teraz jest normalnie 16x ale nie chce tak siedziec z stara karta na pci dodam tylko ze moja płyta to gigabyte p965-ds3. Doradzcie coś jeszcze ... Cytuj Link to post Share on other sites
_nick_ 19 Napisano 27 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 Ja jeszcze dodam, że z wymiany gwarancyjnej dali ci gorszą kartę. 9600GSO na DDR2 jest gorsza niż 8600GT na DDR3 - możesz próbować iść do sklepu i spróbować wymienić - może się uda. a masz jakieś wyniki tego 9600gso DDR2? Bo niekoniecznie bedzie gorsza od 8600GT DDR3, zależy od gier i ile się te DDR2 podkręci, no i w końcu tam jest połowę szersza szyna, czyli 1GHz 192bit = 1,5GHz 128bit. A 8600 DDR3 ma ok. 1,5GHz właśnie. Dlatego też moim zdaniem 8600 będzie gorsza mimo wszystko. Cytuj Link to post Share on other sites
junkers78 0 Napisano 27 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 Zmień w biosie: pci express frequency (MHz) na auto i spróbuj czy pójdzie,a i dzielnik też przestaw na auto. Cytuj Link to post Share on other sites
procek 2 Napisano 27 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 a masz jakieś wyniki tego 9600gso DDR2? Bo niekoniecznie bedzie gorsza od 8600GT DDR3, zależy od gier i ile się te DDR2 podkręci, no i w końcu tam jest połowę szersza szyna, czyli 1GHz 192bit = 1,5GHz 128bit. A 8600 DDR3 ma ok. 1,5GHz właśnie. Dlatego też moim zdaniem 8600 będzie gorsza mimo wszystko. No pewnie tak, ale może dałoby radę w sklepie ponarzekać i wymienić? Bo tak ogólnie 9600GSO DDR2 1GB to raczej niezbyt udany twór.. No i wymiana karty mogłaby pomóc w OC i rozwiązaniu konfliktu z płytą - bo w sumie to o to mi właśnie chodzi Cytuj Link to post Share on other sites
_nick_ 19 Napisano 27 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 No możnaby pójść w tę stronę że karta ma konflikt z płytą, ale wtedy sklep może odpowiedzieć że to płyta ma konflikt z kartą , a nie na odwrót. Zresztą co im powie? że nie może podkręcić? nie uznają tego. Edit: spróbowałbym wsadzić tę kartę do innej płyty, albo podobną kartę do tej płyty. Cytuj Link to post Share on other sites
osi22 0 Napisano 28 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 Witam, wczoraj bylem u kumpla i u niego sprawdzałem tą kartę na podkręconym procu. Wynik był taki ze komp się normalnie włączył ale karta we wszystkich grach chodziła normalnie żeby po chwili się przyciąć i potem znowu normalnie plynnie chodziło. Co myślicie o zmianie biosu płyty albo karty? zaznaczam ze już to kiedyś robiłem na starej karcie i na tej płycie co teraz mam;) bios płyty to F13. Cytuj Link to post Share on other sites
procek 2 Napisano 28 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 No jak na tej karcie się gry przycinają, to już mogłaby być podstawa do próby zmiany karty na inną w ramach gwarancji. (może dostałbyś wtedy taką, która nie powoduje konfliktów z twoją płytą) Cytuj Link to post Share on other sites
_nick_ 19 Napisano 28 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 Ale przedewszystkim czy bez OC jest wszystko ok? bo jeśli tak to karty nie wymenią. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts