Skocz do zawartości

GIGABYTE GA-X48-DQ6 - problem

Recommended Posts

Witam. Kupiłem nie dawno tą płytę jako uszkodzoną, płyta miała "nie uruchamiać się". Po podłączeniu i włączeniu płyta zastartowała, wentylatory kręcą się, obraz jest, płyta wykrywa procesor, pamięć przechodzi test, zostają wykryte dysk i napęd. Jednak po tym gdzie powinno nastąpić wczytanie systemu następuje ponowne uruchomienie tj. płyta startuje od nowa, dochodzi do momentu gdzie powinien wczytywać się system i tak na okrągło. Po wrzuceniu płyty z systemem i wyborze z czego ma być uruchomiony system nie zaczyna się instalacja tylko płyta uruchamia się od nowa. W biosie daje się zmieniać opcje. I teraz pytanie do wszystkich zorientowanych- czy da się coś z tym zrobić?

Witam. Kupiłem nie dawno tą płytę jako uszkodzoną, płyta miała "nie uruchamiać się". Po podłączeniu i włączeniu płyta zastartowała, wentylatory kręcą się, obraz jest, płyta wykrywa procesor, pamięć przechodzi test, zostają wykryte dysk i napęd. Jednak po tym gdzie powinno nastąpić wczytanie systemu następuje ponowne uruchomienie tj. płyta startuje od nowa, dochodzi do momentu gdzie powinien wczytywać się system i tak na okrągło. Po wrzuceniu płyty z systemem i wyborze z czego ma być uruchomiony system nie zaczyna się instalacja tylko płyta uruchamia się od nowa. W biosie daje się zmieniać opcje. I teraz pytanie do wszystkich zorientowanych- czy da się coś z tym zrobić?

Być moze jest problem z podstawka, albo prockiem coś nie łaczy jak należy, też tak miałem, jak kupiłem Quada ale wyciagnełem pare razy i pare razy włozyłem i załapał jakoś i działa do dziś, obejrzyj dokładnie gniazdo procesora może jakieś piny są powykrzywiane lub ułamane.

Gniazdo procesora wygla ok. Wszystkie piny wydają się proste. Bootowania z pendrive jeszcze nie próbowałem, ale czemu nie. Trzeba wykorzystać wszystkie opcje. A czy moze to być wina biosu, bo mechanicznie płyta nie wygląda na uszkodzoną w jaki kolwiek sposób ?

No i nie miałem racji, znalazłem na płycie element wyglądający na podpalony czy też spalony. I teraz pytanie do osób orientujących się w temacie- czy to istotny element i czy warto bawić się w naprawę czy też daćsobie spokój?

http://www63.zippyshare.com/v/62302094/file.html

Gość rezerwuar

A czy płyta ma osobny kontroler dysków poza chipsetem ich9r?Jeśli tak to spróbuj do niego podłączyć dysk i reszte. Kombinuj z wyłączaniem w biosie różnych rzeczy:audio,lan,usb,ide,fire wire. Coś ją ,,trzyma'' i przy próbie loadingu jest restart-kombinuj.

Czy ma osobny kontroler to nie mam bladego pojęcia. Jutro się z tym pobawię. Dzięki za wsparcie.

Podłączyłem dysk do kontrolera gigabyte i ciągle bez zmian. Powyłączałem też w biosie chyba wszystko co się dało łącznie z kontrolerem usb przez co nie mogę teraz nic zrobić w biosie (klawiatura na usb :) ). Może wizyta w piekarniku by jej pomogła? :D

Gość rezerwuar

Czy ma osobny kontroler to nie mam bladego pojęcia. Jutro się z tym pobawię. Dzięki za wsparcie.

Podłączyłem dysk do kontrolera gigabyte i ciągle bez zmian. Powyłączałem też w biosie chyba wszystko co się dało łącznie z kontrolerem usb przez co nie mogę teraz nic zrobić w biosie (klawiatura na usb :) ). Może wizyta w piekarniku by jej pomogła? :D

A może jakiś elektronik by tam cos lutnął a nóż widelec pójdzie.