Ladros 70 Napisano 2 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 moderator się nudzi pewnie ile gra zużywa ramu? tak powiedzmy w 720p?? wie ktoś lub może sprawdzić? Link to post Share on other sites
arunia19 15 Napisano 2 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 (edytowane) Athlon II X4 @ 3.5ghz 4gb ram GF GTX 275 Rozdz. 1680x1050 Vsync OFF DX 9 niskie : http://naforum.zapodaj.net/e6ef4096e05d.jpg.html średnie: http://naforum.zapodaj.net/d42dee8b9ee5.jpg.html wysokie: http://naforum.zapodaj.net/63b66f9cd067.jpg.html ultra: http://naforum.zapodaj.net/d1dbd11cba3c.jpg.html Test robiony tylko w tym samym miejscu w innych ilość fps może się różnić albo mniej albo więcej. Co nie zmienia faktu ze na tej słabej konfiguracji gra działa zadowalająco oczywiście na DX 9 bo 11 stary GTX nie obsługuje. Edytowane 2 Grudnia 2012 przez arunia19 Link to post Share on other sites
PI3RDZONCY 0 Napisano 2 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 Czemu nie mogę wyłaczyć opcji Alfa do Pokrycia i ssao nie da się nawet ruszyć tego Link to post Share on other sites
wookie13 0 Napisano 2 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 Siema, mam dziwny problem. Zacząłem grac w FC3 i po jakiś czasie wyłączył się komputer, całkowicie. I przez kilka minut nie można go ponownie uruchomić. Włączyłem ponownie grę, ale zaczęła się ciąć, i teraz gram na wszystkich ustawieniach na low i niska rozdzielczość a i tak czasami tnie. A i czasami znowu wyłącza się komputer, jak poprzednio. Poradzicie coś? Bo nie bardzo wiem co mam robić. Inne nowe gry chodzą całkiem ładnie - od Battlefielda3 przez Maxa Payne3 i najnowszy Hitman - Wszystko śmiga na wysokich ustawieniach. Mój komp : i7 860, 4GB ram, Radeon HD 5870 1GB ram. POMOCY !!! Link to post Share on other sites
natsu 1871 Napisano 2 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 Chciałbym pomóc,ale nie umiem. Ilość żali na temat tragicznej optymalizacji jest przytłaczająca. Crashe, bugi, glitche, MSAA zdzierające 50% klatek (tak w ogóle to u mnie właśnie powoduje te dziwne artefakty na ekranie) to hasła przewodnie Far Cry 3. Nawet wymuszanie AA w sterowniku nie daje żadnego efektu. SLI też oficjalnie nie działa i trzeba sobie radzić używając NVInspectora. Kilka patchy + porządne sterowniki i pewnie gra stanie się w pełni grywalna 1 Link to post Share on other sites
aleksander12 65 Napisano 2 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 Czekać na kolejny patch bo to jest jakiś paździez Link to post Share on other sites
rolandwally83 347 Napisano 2 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 60 fps z włączonym v sync ustawienia ultra bez msaa proc 4 ghz grafiki 810-1250 eyefinity 3840x1024 Link to post Share on other sites
AMD Radeon Team 94 Napisano 2 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2012 wooki sprawdź temperatury sprzętu bo takie wyłączanie się nie jest dobrym znakiem na początek AMD OverDrive/ lub jeżeli masz intela to OCCT przez chociaż 30 min po tym MSI Kombustor stress teścik, a na koniec PSU Stress test może wyjdzie w praniu co się dzieje Link to post Share on other sites
popo601 6 Napisano 3 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 Ktoś wie może o co ka man ? Bo już mnie zaczyna ta gra w****iać Link to post Share on other sites
kbrbabzbtb 1123 Napisano 3 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 GTX570, i3 530@4,0, 4gb, 3xWD640-RAID0. Wszystko na max, dx9 bo różnic do dx11 nie widzę poza zwisami w tym drugim. AA off, Vsync off w panelu Nvidia i grze, 1920x1080. Jest od wystarczająco płynnie do bardzo płynnie. Zrobię kilka pomiarów frapsem później. Link to post Share on other sites
mistrz 336 Napisano 3 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 Ktoś wie może o co ka man ? Bo już mnie zaczyna ta gra w****iać http://youtu.be/_XVuP8dBlvE Optymalizacja pod dx11 jest do bani,nawet nie wiem po co jest dx11 jak różnic nie widzę a zrobiłem u siebie sporo scrn by porównać. Co prawda u mnie nie ma tak drastycznych spadków jak u ciebie ale spróbuj wł tryb letterbox jak nie pomoże to graj w dx9 jest o niebo lepiej bo z tym dx11 tu to jakaś ściema. aa na temat procesorów mam nadzieje czytałeś. Link to post Share on other sites
Lordonos 72 Napisano 3 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 (edytowane) Uwaga pływająca myszka atakuje port z konsolki dopiero od od 70-100 fps jak się wacha mysz przestaje pływać do tego trzeba wyłączyć acceleracje myszki i v-syncha. Ale to typowe w portach z konsoli w Call of Fiuty Black Ops 2 i Menel of Honor było to samo poniżej 70 fps stutter i spowolnienia. Tak że się tak nie cieszcie z tych 40-50 fpsów Zrób chetnie sie dowiem ile masz klatek w grze podaj minimalny i maxymalny fps. Edytowane 3 Grudnia 2012 przez Lordonos Link to post Share on other sites
popo601 6 Napisano 3 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 Fakt jest taki że ten DX 11 w Far Cry 3 to o kant du*y bo ja go nie widzę nigdzie, a gra mi chodzi normalnie jak walne ALT+ENTER czyli zrobię w oknie i potem pełny ekran to już nie ma takich dropów do 15 FPS i to robi V-sync bo w momencie tych dropów wszedłem w menu i zrobiłem v-sync off i już klatki tak nie leciały, nie wiem od czego to się tak zrobiło ale przed rozpoczęciem gry zawsze robię ją w oknie i potem pełny ekran i już jest ok co nie zmienia faktu że optymalizacja jest do bani a czy zrobię DX9 czy DX11 gra chodzi tak samo i fps też tyle samo więc ktoś tu chyba sobie z nas zażartował (Ubisoft) myślą że jak dają DX 11 to nas nabiorą hehe. Link to post Share on other sites
AMD Radeon Team 94 Napisano 3 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 gra się bardzo fajnie są dropy do 50 FPS co widać gołym okiem ale nie przeszkadza to aż tak mam nadzieję że nowe stery od AMD i nowy patch do FC3 rozwieje moje problemy Link to post Share on other sites
Lordonos 72 Napisano 3 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 U mnie spada do 70 i gołym okiem tego nie zobaczysz tylko ja gram z programem który mi pokazuje fps a nie wymyślam ile mam jak wiekszośc ludzi na forum. 50 fps w far cry 3 to już jest stuttering a w opcjach sterownia nie ma smooth mouse. Jest ten śmieszny mouse accelerate ale to +50 fps to już jest tragedia a dodać do tego v-synch to tylko buźka Fakt jest taki że ten DX 11 w Far Cry 3 to o kant du*y bo ja go nie widzę nigdzie, a gra mi chodzi normalnie jak walne ALT+ENTER czyli zrobię w oknie i potem pełny ekran to już nie ma takich dropów do 15 FPS i to robi V-sync bo w momencie tych dropów wszedłem w menu i zrobiłem v-sync off i już klatki tak nie leciały, nie wiem od czego to się tak zrobiło ale przed rozpoczęciem gry zawsze robię ją w oknie i potem pełny ekran i już jest ok co nie zmienia faktu że optymalizacja jest do bani a czy zrobię DX9 czy DX11 gra chodzi tak samo i fps też tyle samo więc ktoś tu chyba sobie z nas zażartował (Ubisoft) myślą że jak dają DX 11 to nas nabiorą hehe. A ja wiem czemu po wyłączeniu v-syncha gra zaczęła lepiej chodzić. U mnie od razu miałem z automatu to wyłaczone. Bo v-synch limituje liczbę klatek do odświerzania i w miejscu gdzie zwalnia o 50% na v-synchu jak masz 75hz to spada do 30 fps A bez v-syncha spada ze 100 na 70 ale trzeba mieć szybki komputerek. Link to post Share on other sites
lukill 3 Napisano 3 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 (edytowane) Nic juz nie obczajam co Wy tu wypisujecie majac monitor 60hz i gram na 1920x1080 przy 50fps odczuwam stuttering na gtx 660 OC. czyli wylaczajac v-sync bedize lepiej? plynniej? najlepsze ze gra tuz po wlaczeniu dzialajac z 5min dziala plynniutko, dopiero po jakims czasie zaczyna lekko skakac nawet przy 50fps Edytowane 3 Grudnia 2012 przez lukill Link to post Share on other sites
natsu 1871 Napisano 3 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 Wyłącz v-sync i kombinuj a GPU frame buffer. Możesz ustawić adaptive v-sync jeśli masz karte NV Link to post Share on other sites
Ladros 70 Napisano 3 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 AMD athlon 64 x2 4200+ 2.21ghz 2gb 667mhz ddr2 gt240 512mb (ddr5) full hd na najniższych. fps nie sprawdzałem, bo gram dopiero od godziny ;d ale jest grywalnie i spokojnie sobie gram. Link to post Share on other sites
Lordonos 72 Napisano 3 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 Adaptive v-synch to jeszcze gorsze gó**o od v-syncha najlepiej grać bez tego i bez acceleracji myszki. AMD athlon 64 x2 4200+ 2.21ghz 2gb 667mhz ddr2 gt240 512mb (ddr5) full hd na najniższych. fps nie sprawdzałem, bo gram dopiero od godziny ;d ale jest grywalnie i spokojnie sobie gram. Bo nigdy nie grałes w 100 fpsach żeby miec porównanie Nic juz nie obczajam co Wy tu wypisujecie majac monitor 60hz i gram na 1920x1080 przy 50fps odczuwam stuttering na gtx 660 OC. czyli wylaczajac v-sync bedize lepiej? plynniej? najlepsze ze gra tuz po wlaczeniu dzialajac z 5min dziala plynniutko, dopiero po jakims czasie zaczyna lekko skakac nawet przy 50fps Wyłącz ja to zawsze wyłączam w grach. do tego obniż detale i bedziesz miał płynnie. Link to post Share on other sites
lukill 3 Napisano 3 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 Adaptive v-synch to jeszcze gorsze gó**o od v-syncha najlepiej grać bez tego i bez acceleracji myszki. Bo nigdy nie grałes w 100 fpsach żeby miec porównanie Wyłącz ja to zawsze wyłączam w grach. do tego obniż detale i bedziesz miał płynnie. własnie nie bede mial plynnie bo gra po parunastu minutach grania i tak lubie sobie pozwalniac, poskakac i poszarpac obojetnie czy zmniejsze detale czy nie Link to post Share on other sites
Lordonos 72 Napisano 3 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2012 Wyłącz v-synch i zmniejsz detale nie rozumiesz czy co?? Mam ci napisac które detale jak masz ustawić żeby gra była płynna?? Link to post Share on other sites
mistrz 336 Napisano 4 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 Fakt jest taki że ten DX 11 w Far Cry 3 to o kant du*y bo ja go nie widzę nigdzie, a gra mi chodzi normalnie jak walne ALT+ENTER czyli zrobię w oknie i potem pełny ekran to już nie ma takich dropów do 15 FPS i to robi V-sync bo w momencie tych dropów wszedłem w menu i zrobiłem v-sync off i już klatki tak nie leciały, nie wiem od czego to się tak zrobiło ale przed rozpoczęciem gry zawsze robię ją w oknie i potem pełny ekran i już jest ok co nie zmienia faktu że optymalizacja jest do bani a czy zrobię DX9 czy DX11 gra chodzi tak samo i fps też tyle samo więc ktoś tu chyba sobie z nas zażartował (Ubisoft) myślą że jak dają DX 11 to nas nabiorą hehe. Raczej to ściema dx11. Gdy by w tej grze i tak obszernym świecie w którym poruszasz się gdzie chcesz był dx11 to każdy z nas odpalił by pokaz sliding.Czemu jest wszystko edytory map jak w far cry2 a nie dali benchmarka by można było sobie sprawdzić ? Link to post Share on other sites
Biafra 16739 Napisano 4 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 A ja wiem czemu po wyłączeniu v-syncha gra zaczęła lepiej chodzić. U mnie od razu miałem z automatu to wyłaczone. Bo v-synch limituje liczbę klatek do odświerzania i w miejscu gdzie zwalnia o 50% na v-synchu jak masz 75hz to spada do 30 fps A bez v-syncha spada ze 100 na 70 ale trzeba mieć szybki komputerek. To jedna z najgłupszych rzeczy jakie ostatnimi czasy przeczytałem. Gratulacje. Link to post Share on other sites
LeBsteR 12 Napisano 4 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 A ja nie rozumiem tych którzy mają spadki do 50fps i sie im źle gra... Przecież to jakaś paranoja. Procek mi trochę chyba ogranicza kartę bo mimo zmian ustawień ciągle mam 30fps i całą główna fabułe przeszedłem na 30fps i uważam że grało się świetnie i płynnie. Oczywiście wiem jaka jest różnica między 60fps a 30fps w grze i że komfort grania jest większy ale jednak muszę stwierdzić że mi to wystarczyło. Link to post Share on other sites
kot-kreskowy 0 Napisano 4 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2012 Uwaga NOWY PATCH się zasysa ale dzisiaj sobie potestuję jak to wyglada z wyłączonym dx 11 Link to post Share on other sites
Recommended Posts