oxiDKixo 0 Napisano 25 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 Cześć. Mam problem ze swoim głupim kompem. Dzisiaj wychodząc rano do sklepu zostawiłem pc włączony (nic nie robił, nie pracował). Po powrocie (jakieś 30-40 min) zawitałem czarny ekran (coś ala wyłączanie monitora po 20 min). Ruszam myszką a tu nic. Wiatrak od karty pracował trochę szybciej, głośniej. Naciskam przycisk reset... NIC, 0 reakcji. Naciskam przycisk power... NIC, dopiero po przytrzymaniu go jakiś 5 sek pc się wyłączył. Włączyłem ponownie pc i płyta wykonała standardową procedurę przywracania ostawień biosu (2 resty). Gdy wszedłem do biosa taktowanie procesora było przywrócone do standardowych, więc podkręciłem z powrotem CPU. PC działa normalnie. A i mam jeszcze problemy z wydajnością w grach. Np. w settlers 6 gra podczas przesuwania kamery się tnie, czy to na maxymalnych czy też minimalnych ustawieniach. W Titan Quescie gra ma 15fps od momentu zginięcia po odrodzenie, gdy gram normalnie wszystko jest ok. WoW też co jakiś czas ścina. Simsy 2 icon_razz.gif też się tną podczas przyspieszania czasu x3 i przesuwania/obracania kamery (mój brat w to gra, ale mnie te ścinki irytują). Nie wiem teraz czy to procek się wali (PDC E5200 @2,9GHz), czy też GPU (Gainward HD4850). Płyta to GigaByte GA-P31-DS3L Ram Patriot 2x1GB Pentagram 430W (Na Chiftecu 500W ww problemy cały czas występowały) Cytuj Link to post Share on other sites
aleks128 4 Napisano 25 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 Mozliwe że to może być twoja karta albo procesor.Ale jesli nie mogles zrestartować kompa to znaczy że cos moze byc z prockiem.Sprawdź temperatury karty graficznej i procesora.Jesli procesor będzie wynosił 50-70stopni w spoczynku to znaczy że na procku jest albo źle zamontowane chłodzenie albo co gorsza zepsute.Najlepiej sprawdzić dotykając lekko rafiatora.Jesli jest ciepły to nie wina chlodzenia ale jeśli jest gorący to czym prędzej zmień chlodzenie.tak samo sprawdź na karcie graficznej. Pozdrawiam Cytuj Link to post Share on other sites
oxiDKixo 0 Napisano 25 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 W spoczynku procek ma ok 36*C więc w stresie nie będzie miał wiele więcej (wiatrak sam dobiera obroty do obciążenia). A karta to standard na referencie ok 80*C w stresie max 96*C pod obciążeniem. I dodam jeszcze ze na standardowych taktowaniach w settlersach cały czas były ściny. Na innych grach nie sprawdzałem (bo chyba nie było po co). Cytuj Link to post Share on other sites
Arcziy 4 Napisano 26 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Wow to stawiam że karta, ja mam gtx 280 podkręconego i w stresie mi nie przebija 72C^^ standardowe chłodzenie! Zobacz co z chłodzeniem na karcie bo jednak prawie 100*C to za dużo na takiego radeona. Cytuj Link to post Share on other sites
oxiDKixo 0 Napisano 26 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Właśnie te karty NIBY mają takie tempy. Dzisiaj robiłem tes orthosem i wywalił błąd po 1 godzinie, o to ten błąd: 2:Test 1, 5300 Lucas-Lehmer iterations of M14942209 using 768K FFT length. 1:FATAL ERROR: Rounding was 0.5, expected less than 0.4 1:Hardware failure detected, consult stress.txt file. 1:Torture Test ran 1 hours, 2 minutes 23 seconds - 1 errors, 0 warnings. 1:Execution halted. Cytuj Link to post Share on other sites
19arek93 0 Napisano 26 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Z tym błędem to faktycznie nie za fajnie wygląda, ale to Orthos . Sorki nie doczytałem jakie masz ustawione taktowanie. Jeśli troche mu podbiłeś ustaw standardowe. Pozatym w jakim trybie był uruchomiony Orthos? Może pamiątki nie wyrabiają, lub coś z kontrolerem na płycie? Odpisz to będziemy kombinować dalej Cytuj Link to post Share on other sites
oxiDKixo 0 Napisano 26 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 @2,9GHz standardowe to 2,5GHz. A tryb to stress CPU and RAM na priority 10 Cytuj Link to post Share on other sites
procek 2 Napisano 26 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Jak błędy wyskakują w Orthosie, to nie jest raczej wina karty graficznej. Stawiałbym na źle ustawione taktowanie / timingi / napięcie RAMu, lub też uszkodzone kości. Cytuj Link to post Share on other sites
oxiDKixo 0 Napisano 26 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Jeśli chodzi o taktowania i napięcia to przywróciłem wszystko do standardowych ustawień biosu. Pamięci działają na fabrycznych ustawieniach, z wydajnością dalej to samo. Postaram się sprawdzić na innych pamięciach. Cytuj Link to post Share on other sites
gormar 0 Napisano 26 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 To że ustawiłeś fabryczne parametry dla kości pamięci nie ma znaczenia. Najważniejsze, żeby działały one bezbłędnie. Podaj jakie sterowniki do karty graficznej masz zainstalowane. Kiedyś (stery 7.12 i wcześniejsze) na niektórych konfiguracjach komputerów tzw. micro-stuttering nie był niczym niezwykłym Cytuj Link to post Share on other sites
oxiDKixo 0 Napisano 26 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Wersje mam 8.12, na 8.07, 8.09, 8.11 miałem to samo. Cytuj Link to post Share on other sites
oxiDKixo 0 Napisano 26 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Na innych pamiątkach mam to samo. A tak poza tematem. Czemu nie mogę edytować wcześniejszego posta?? Cytuj Link to post Share on other sites
procek 2 Napisano 26 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Jak nie możesz jak możesz? Na dole wypowiedzi po prawej stronie jest przycisk "Zmień" Cytuj Link to post Share on other sites
oxiDKixo 0 Napisano 26 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Wiem. Ale u mnie nic nie było . Dobra wracając do tematu, wie ktoś co może być nie tak?? Cytuj Link to post Share on other sites
teneo 0 Napisano 26 Stycznia 2009 Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Sprawdź jeszcze temperaturę płyty głównej np. przez everest ultimate edition. Miałem podobne problemy i to był pocżątek końca płyty głównej. Zaczęło się od restrtów peceta np. przy oglądaniu filmu, przycinek w grach. Przeinstalowałem windę , założyłem nowy cooler na procka, zmieniłem zasilacz ( w takiej kolejności otrzymywałem rady) a płyta padła po ok. miesiącu. Tego co pamiętam to temperatura płyty dochodziła do 50 stopni w stresie. Cytuj Link to post Share on other sites
oxiDKixo 0 Napisano 26 Stycznia 2009 Autor Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 Sprawdzałem temp. chipsetu. Odpaliłem Orthosa i monitorowałem temperaturę, wahała się w granicach 42*C-43*C. Pożyczyłem też od kolegi Assasina w którego grałem od razu po złożeniu pc. Chodzi tak samo jak wcześniej . Czyli co jakiś czas ścina i ledwo ma te 3X fps. Kompa mam od 28 sierpnia 2008 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts