Skocz do zawartości

Monitor 24" do filmow/gier/internet

Recommended Posts

Witam serdecznie

Posiadam obecnie monitor Lite-ON 17" CRT. Ostatnio oglądam dość dużo filmow. Ponieważ 17" to dość mały monitor (mimo małego pokoju) do oglądania filmów ze znajomymi, postanowiłem zmienić monitor na większy. Wydaje mi się że najlepszą dla mnie opcją będzie monitor 24 cale. I tego się trzymajmy. Kilka dni przeglądając różne oferty i specyfikacje monitorów (dodam że monitor nie może przekraczać 1000zł) zastanawiam się nad takimi modelami:

1. Benq BL2400PT

http://www.benchmark.pl/testy_i_recenzje/Testy_monitorow_LCD_BenQ_VW2420H_i_BL2400PT-3519/strona/12569.html

2. Dell U2312M (lub U2412M)

http://www.benchmark.pl/aktualnosci/Dell_UltraSharp_monitor_z_24_matryca_IPS_i_pivotem-36169.html

Konkretnie: Jak do filmów, myslę że 16:9 (ten Dell U2412M to chyba nie za bardzo, bo ma 16:10), w gry gram raz na jakiś czas, ale martwi mnie smużenie w ulubionych FPS. Ogólnie przeglądanie internetu i raz na jakiś czas Gimp.

I dlatego pytanie do Was, jeśli coś z tych 3 monitorów które podałem, to który? Lub jakaś inna propozycja?

Każda podpowiedź będzie dla mnie na wagę złota :)

Z góry dziękuje i pozdrawiam.

Tak, przeglądałem już ten temat, własnie z tego wątku który podałeś dowiedzialem się o Dell U2312HM.

A co powiecie o tym Benq? Ludzie dość dobrze sie o nim wypowiadają, ma 24". Ale dość częstym przykładem wady jest "ghosting" w filmach i grach. Jakieś sugestie?

Biorę pod uwagę jak najbardziej U2312HM ale wolał bym 24"

Oj czytałem o nim dużo dobrych opinii - jednak wykracza po za moje bariery finansowe...

Dziś byłem w sklepie i zobaczylem na własne oczy monitory 23". Według mnie to max rozmiar do codziennej pracy z monitorem. Raz na jakiś czas oglądnąć film - wystarczy. 24 cale do pracy na codzień to chyba już zdecydowanie dużo.

A co do funkcji "Overdrive" (w Dell jest to w menu fabrycznym nazwane podobno "OD") lepiej jest ją włączyć czy wyłączyć? I co ona daje? Jakie są + i - ?

24 cale do pracy na codzień to chyba już zdecydowanie dużo.

przesiadłem się z 19 na 24" pierwszy tydzień - przytłoczony, drugi tydzień - przyzwyczajony, po 2 miesiącach - kurcze przydałoby się więcej przestrzeni roboczej

to tylko takie wrażenie

A co do funkcji "Overdrive" (w Dell jest to w menu fabrycznym nazwane podobno "OD") lepiej jest ją włączyć czy wyłączyć? I co ona daje? Jakie są + i - ?

poprawia czas wznoszenia się pixela przy czym nie ma wpływu na czas opadania - plusy? niższy czas reakcji podczas przechodzenia z tonacji ciemniejszy w jaśniejsze, minusy - tzw overdrive tailing powszechnie mylony z ghostingiem

A no tak... w takim razie zostaję przy 24' bo zdecydowanie bliżej będę siedział. Mam do Ciebie kolejne pytanie. A więc byłem już niemal zdecydowany na Benq GW2450HM jednak jak zobaczyłem go w sklepie to stwierdziłem, że jest niestety ale paskudny i zupełnie nieergonomiczny. Nie ma żadnych regulacji stopki jedynie delikatnie do przodu i do tyłu. Czy to aż taki duży koszt żeby wykonać monitor nieco lepiej? No nic... niech producent się martwi. Więc szukałem dalej i przyznam, że mało jest ciekawych monitorów w rozsądnej cenie. Jedyny który spełnia moje wymagania to chyba Dell U2412M na matrycy IPS. Podpowiedz mi proszę czy format 16:10 to wada czy zaleta w grach. Czy ten panel będzie smużył w grach i generalnie czy warto go nabyć?

W tym teście http://laptopy.gadzetomania.pl/2012/07/19/dell-u2412m-test-monitora-1610-e-ips-za-1100-zl/ergonomia-i-osd-jakosc-obrazu-e-ips-w-praktyce-podsumowanie-i-ocena/top piszą, że widać rozmycia i opóźnienia.

A czy ktoś orientuje się co to za nowość http://www.agito.pl/monitor-benq-24-led-gw2460hm-2492-664203.html?attr=963-110029 ?

Czy to następca GW2450HM?

Edytowane przez jaceksz82

Podpowiedz mi proszę czy format 16:10 to wada czy zaleta w grach.

większość gier obsługuje 16:10 także nie jest to problem, a poza tym ten format ma same zalety w porównaniu do 16:9, filmów już nie liczę, bo na 16:9 też masz pasy od kiedy "wytfurnie" lecą sobie w gumki i BD są 21:9

Czy ten panel będzie smużył w grach i generalnie czy warto go nabyć?

jest ok, tzn nie dla hardcoreowego gracza, ale dla ludzi całkiem w porządku

W tym teście http://laptopy.gadze...nie-i-ocena/top piszą, że widać rozmycia i opóźnienia.

poczytaj ten

http://www.tftcentral.co.uk/reviews/dell_u2412m.htm

i ten

http://www.flatpanelshd.com/review.php?subaction=showfull&id=1312883832

• Popieram 1

większość gier obsługuje 16:10 także nie jest to problem, a poza tym ten format ma same zalety w porównaniu do 16:9, filmów już nie liczę, bo na 16:9 też masz pasy od kiedy "wytfurnie" lecą sobie w gumki i BD są 21:9

jest ok, tzn nie dla hardcoreowego gracza, ale dla ludzi całkiem w porządku

Świetnie się składa że pracujesz na tym monitorku. Zapewne służy Ci on do grafiki i CAD'a? Jak myślisz, u2312 będzie lepszy do filmów i ogólnych multimediów? Czy polecił byś mimo wszystko u2410?

(boje sie że w filmach 16:9 będą dodatkowe pasy po bokach)

po za tym u2412 ma więcej kolorow i 6ms (u2312hm ma 8ms)

Edytowane przez rafi_br

Jak myślisz, u2312 będzie lepszy do filmów i ogólnych multimediów? Czy polecił byś mimo wszystko u2410?

do multimediów lepiej sprawdzi się U2312HM

a co do pasów w 16:10 to są na górze i dole po ~1cm praktycznie niezauważalne, natomiast przy nowych filmach to i tak nie ma znaczenia czy 16:9 czy 16:10, bo BD mają 21:9 i pasy są tak czy owak za to spore

po za tym u2412 ma więcej kolorow i 6ms (u2312hm ma 8ms)

oba mają tak samo 6bit + AFRC, a czasem reakcji się nie przejmuj

• Popieram 1
  • 6 miesięcy temu...

Witam

Z góry przepraszam że odkopuje wątek - ale wydaje mi sie że zakładanie nowego nie ma sensu. Przynajmniej piszę w jednym temacie.

Zdecydowałem sie na kupno Dell'a u2312HM. Dziś po zainstalowaniu go w pokoju, po podłączeniu kablem DVI zauwazyłem na ekranie w prawym górnym rogu okrągłą poświatę (widocznie w jednym punkcie monitor świci jasniej). Czy to jest wada? widać ją tylko na czarnym tle i w ciemnym pomieszczeniu. Przy innych kolorach nie widać tego rozjasnionego miejsca...

a jak masz ustawiony monitor? bawiłeś się już OSD? Jeśli nie, to pobaw się trochę z pomocą poniższego poradnika

http://www.lagom.nl/lcd-test/

co to nierównomiernego podświetlenia to tak, z jednej strony jest to wada z drugiej jak nie rzuca się w oczy i nie przeszkadza, lepiej olać, bo z producentem nie łatwo dojść do ładu w tym przypadku, gdyż nie ma nigdzie specyzowanego określonia co to znaczy, że róg jest prześwietlony itp itd

• Popieram 1

a jak masz ustawiony monitor? bawiłeś się już OSD? Jeśli nie, to pobaw się trochę z pomocą poniższego poradnika

http://www.lagom.nl/lcd-test/

co to nierównomiernego podświetlenia to tak, z jednej strony jest to wada z drugiej jak nie rzuca się w oczy i nie przeszkadza, lepiej olać, bo z producentem nie łatwo dojść do ładu w tym przypadku, gdyż nie ma nigdzie specyzowanego określonia co to znaczy, że róg jest prześwietlony itp itd

własnie odpuszczam sobie zwracanie monitora do Dell'a bo wiem że jest zamieszanie z tymi zwrotami. Co do kalibracji - ja nie chce "polepszać" sobie tego co mam :) bo jeszcze sobie poprawie - kolokwialnie mówiąc - bo sie na tym kompletnie nie znam.

Teraz mam dylemat jeszcze z jedną rzeczą. Monitor nie ma wejścia HDMI, ma za to DVI, d-sub, Displayport.

Mam odtwarzacz BluRay z wejściem HDMI, chciałem go podpiąć do monitora. Kupiłem Kabel Displayport - HDMI. Niestety monitor nie widzi sygnału wogóle.

Czyli logicznie, potrzebuje kabla HDMI - Displayport? Problem w tym że nawet na popularnym serwisie aukcyjnym jest mało takich kabli, albo nie jasno są opisane w aukcji (np: tytuł hdmi -> DisplayPort, a w aukcji że kabel jest do podłączenia urządzeń z DisplayPort z monitorami/TV z HDMI)

Możecie mi coś doradzic jeszcze w tej sprawie?

Z góry dziękuje.

Co do kalibracji - ja nie chce "polepszać" sobie tego co mam bo jeszcze sobie poprawie - kolokwialnie mówiąc - bo sie na tym kompletnie nie znam

to nie jest żadna kalibracja, tylko podstawowa konfiguracja za pomocą OSD, a jak nie będziesz zadowolony z tego co naklikasz, zawsze możesz wybrać 'restore defaults' i zacząć od nowa

Teraz mam dylemat jeszcze z jedną rzeczą. Monitor nie ma wejścia HDMI, ma za to DVI, d-sub, Displayport. Mam odtwarzacz BluRay z wejściem HDMI, chciałem go podpiąć do monitora. Kupiłem Kabel Displayport - HDMI. Niestety monitor nie widzi sygnału wogóle

nic dziwnego, kup hdmi na DVI, ten model ma HDCP tylko po DVI

druga rzecz DP nie jest normalnie kompatybilny z HDMI/DVI, dopiero ++DP jest

• Popieram 1

nic dziwnego, kup hdmi na DVI, ten model ma HDCP tylko po DVI druga rzecz DP nie jest normalnie kompatybilny z HDMI/DVI, dopiero ++DP jest

A o tym nie wiedziałem...

A więc zaopatrzę się w kabelek "Kabel HDMI - DVI 2m złocony (2504)"

oraz w "Rozgałęźnik wt. DVI / 2xgn. DVI (24+1) (1438)" - wydaje mi się że muszę go również kupić, ponieważ sygnał z karty graficznej komputera idzie mi właśnie po kablu DVI - do monitora. Najwyżej jak będę chciał skorzystać z komputera to odłączę tylko BluRay - a jak z BluRay to wyłączę komputer - wydaje mi się że to dobre rozwiązanie bo jak bym chciał non stop podłączać wtyczki i je dokręcać to masakra... :)

co o tym myślisz, @drachenfeles?

podłącz kompa po DP, a odtwarzacz po hdmi-dvi i z głowy

Kompa mogę jedynie po d-sub lub DVI - niestety nie mam na karcie graficznej wejścia na DisplayPort...

no chyba że kabel DVI <=> Displayport działa w obie strony, nie jak kabel DisplayPort -> HDMI i źródło to DP.

Edytowane przez rafi_br