Skocz do zawartości

Mój nowy komputer - Co o nim sądzicie? (1800zł)

Recommended Posts

Witam, otóż po świętach mam zamiar kupować nowy komputer. Do dyspozycji będę miał 1800zł, a na chwilę obecną złożyłem takie coś:

Obudowa: SilentiumPC Gladius M40 - 200 zł

Procesor: AMD Phenom II X4 Quad Core 965 Black Edition 3.4GHz (HDZ965FBGMBOX) BOX - 359 zł

Karta Graficzna: XFX Radeon HD6870 1GB DDR5 256BIT 2xDVI+HDMI+2xDisplayPort BOX (HD-687A-ZHFC) - 623 zł

RAM: Kingston HyperX 2x4GB 1600MHz DDR3 Non-ECC CL9 DIMM XMP (KHX1600C9D3K2/8GX) - 158 zł

MOBO: Gigabyte GA-970A-UD3,DualDDR3-1866, SATA3, RAID, GBLAN, ATX (GA-970A-UD3) - 319 zł

Zasilacz: pewnie około 200zł... (nie wiem jaki) Tutaj proszę o propozycje.

Napęd: Asus DRW-24B5ST SATA CZARNY (DRW-24B5ST/BLK/G/AS) - 75 zł

------------------------------------------

Cena tego zestawu to niestety około 1934 PLN, zależy mi jednak aby cena nie przekraczała 1800zł. Proszę o pomoc, co ewentualnie zmienić... Ogólnie komputer ma być przeznaczony do gier i częściowo do grafiki komputerowej. Chciałbym aby, był to już komputer na przyszłość, z możliwością modernizacji.

Pozdrawiam.

Dzięki za pomoc, zmieniłem tylko pamięci RAM na takie: http://www.morele.net/pamiec-corsair-cmx4gx3m2a1600c8-279715/

Cena całości - około 1900 zł, razem z tym zasilaczem http://www.morele.net/zasilacz-silentiumpc-deus-500w-psu-80plus-bronze-4xpeg-spc082-527959/ - Dzięki Jaazik.

Może jeszcze poszukam tańszej 6870.

Właśnie wczoraj tak jeszcze przeglądałem sklepy w poszukiwaniu karty do około 600 zł, i akurat znalazłem 7850 1GB. Czytałem też, że dużą wydajność ma już trochę starsza karta - GTX 480, co prawda musiałbym kupić używaną, ale jak się ją podkręci to jest bliska wydajności GTX'a 580. Ponoć ma trochę duże temperatury, i w przyszłości kupiłbym do niej jakieś wydajniejsze chłodzenie.

Co o tym sądzicie?

EDIT/

Mam jeszcze jedno pytanie, co by było bardziej przyszłościowe? kupienie procesora : AMD Phenom II X4 Quad Core 965 Black Edition 3.4GHz, czy Intel Core i3-2120 3.3GHz. Przy intelu musiałbym kupić tę płytę - ASRock P67 PRO3 (B3) Intel P67 LGA 1155 <-- ponoć dobra ;).

Tak sobie myślę, że jakbym kupił i3, to w przyszłości mógłbym wymienić na coś o wiele lepszego (i5 lub i7). Przy AMD chyba nie byłoby takich możliwości, bo te 6-ścioredzeniowe nie są ponoć dobre do gier...

Napiszcie co tym sądzicie, z góry dzięki :).

Edytowane przez PatriX
  • 1 miesiąc temu...

Witam ponownie. Troszkę zmniejszył mi się budżet, (do 1600 zł) i byłem zmuszony trochę zmienić dane podzespoły. Oto one:

Zasilacz OCZ StealthXStream 2 500W P SU 80Plus (OCZ500SXS2-EU)

Procesor AMD Phenom II X4 Quad Core 965 Black Edition 3.4GHz (HDZ965FBGMBOX) BOX

Płyta główna ASRock 970 PRO3 AMD 970 Socket AM3+ (2xPCX/DZW/GLAN/SATA3/USB3/RAID/DDR3/CROSSFIRE)

Obudowa Zalman Z11 PLUS

Asus DRW-24B5ST SATA CZARNY

Karta graficzna Asus Radeon HD7770 1024MB DDR5/128bit DVI/HDMI/DP PCI-E (1020/4600) (wentylator DirectCU) (HD7770-DC-1GD5V2)

-------------------------

I tutaj mam pytanie, czy wszystko będzie dobrze ze sobą pasowało/współpracowało i czy moje 2 dyski twarde (SATA 2) ze starego kompa będą pasowały do tej płyty głównej.
Może byście coś zmienili?, dodali, aby wyszło jeszcze taniej... Proszę o Wasze rady.

Chciałbym aby komputer był bardziej przyszłościowy, abym mógł go w przyszłości ulepszyć.(dlatego wybrałem też taką obudowę.

PS. Komputer będę zamawiał na Morele.net

Ok, dzięki JackHammer, zmieniłem tak jak radziłeś. Teraz mam dylemat nad wyborem procesora. Zauważyłem iż i3 - http://www.morele.net/procesor-intel-core-i3-2120-3-3ghz-bx80623i32120-box-375927/ troszkę staniał, a w testach widziałem że i3 jest lepsza niż ten amd powyżej. Gdybym wybrał i3, jakie MOBO polecalibyście? trochę poprzeglądałem na morele.net i myślę nad wybraniem tego - http://www.morele.net/plyta-glowna-asus-p8b75-v-s1155-b75-px-4ddr3-usb3-glan-atx-p8b75-v-463866/

Napiszcie proszę swoje opinie.

Pozdrawiam.

Gość JackHammer

Do i3 MSI B75-G43 albo AsRock B75 PRO3.

Choć wg. mnie jak się pchać to najbidniej w i5 nawet bez K. Gierki pokazują coraz częściej że x4 lepiej się sprawuje niź x2, nawet te średnie x4 są lepsze.

Podsumowujac: Zostałbym przy Phenomie.

• Popieram 1

Co do płyty głównej, to chyba zdecyduję się na AsRock B75 PRO3. Natomiast co do procka, wybrałbym i3, ponieważ komputer ma być dobry na późniejszą modernizację, dlatego wolę i3, by móc w przyszłości zmienić na coś lepszego (i5, i7)