Skocz do zawartości

PC za 4200, proszę o opinie

Recommended Posts

Składam sobie komputer do pracy i zabawy w 1920x1080 (telewizor) oraz 1920x1200 (monitor).

1. Zasilacz XFX Core 550W 120mm 80+ (P1-550S-XXB9)

2. Dysk Seagate Barracuda, 3.5'', 1TB, SATA/600, 7200RPM, 64MB cache (ST1000DM003) OEM

3. Pamięć Kingston HyperX 2x4GB 1600MHz DDR3 Non-ECC CL9 Intel XMP X2 Grey Series (KHX1600C9D3X2K2/8GX)

4. Płyta główna Gigabyte GA-Z77X-UD5H Intel Z77 LGA 1155 (3xPCX/VGA/DZW/2xGLAN/SATA3/USB3/RAID/DDR3/SLI/CROSSFIRE)

5. Procesor Intel Core i5-3570K, 3.4GHz, 6MB, LGA1155, 22mm, 77W, BOX (BX80637I53570K)

6. Karta graficzna Asus GeForce GTX670 2048MB DDR5/256bit DVI/HDMI/DP PCI-E (980/6008) (wentylator DirectCU II) (GTX670-DC2-2GD5) + Assassins Creed III PC

7. Obudowa SilentiumPC Gladius M40 Pure Black ATX/USB3.0/SSD ready/3x120mm bez zasilacza (SPC077)

A zagwozdki mam takie:

Jak oceniacie potencjał żywotności takiego zestawu przedłożony za jakiś czas przez OC?

Czy w cenie Gigabyte GA-Z77X-UD5H można kupić lepszą płytę główna?

Czy pamięci nie są za wolne?

Wyszło ~4200 i nie chciałbym popełnić jakiegoś głupiego zakupu.

Możesz zaoszczędzić i kupić np msi z77a-gd55-200zł w kieszeni.

Zmien plyte na tansza, wez msi z77a gd55 i bedziesz mial na ssd, a roznicy nie odczujesz.

Mam złe wspomnienia po wszelkich sprzętach MSI które widziałem w firmach. Pracowałem przez parę lat jako technik service desk i nawalczyłem się z tanim crapem od MSI. Na płycie nie chcę oszczędzać. Może to irracjonalne ale źle się będę czuł mając w komputerze coś od MSI albo AsRock.

Od 3 lat używałem laptopa DELL STUDIO 1555, który swoją drogą okazał się bardzo fajną konstrukcją i wypadłem z obiegu informacji o sprzęcie. Wczoraj na wspomnianym laptopie sprawdzałem Max Payne 3. 800x600, wszystko na minimum, wynik to 5-15 klatek.

Zastanowiło mnie tylko stwierdzenie "A jesteś pewny, że potrzebujesz tak mocną płyte?". Za powiedzmy 2/3 lata kiedy komp zacznie łapać zadyszki pobawię się w OC i własnie na ten moment chciałbym mieć mocną płytę.

Edytowane przez grasnal

asrock to w tej chwili ścisła czołówka jeśli chodzi o płyty główne gigabyta bym do tej czołówki nie zaliczał

Przewidujesz jakieś problemy z moim modelem albo są jakieś ogólnie znane bolączki na które cierpią Gigabajty?

Ja osobiscie jestem od niedawna w branzy IT, ale z tego co wiem wlasnie z msi problemy byly, ale teraz nic im nie mozna zarzucic, same pozytywne opinie itp.

Może ci się to przyda: polecam od początku iść w programowanie, a jeśli zastanawiasz się w jakie to wybierz coś z: C/C++ / Java / C# / PHP :). Warto odsiedzieć parę miesięcy w książkach.

Zmień lepiej płytę na gigabyte Z77X-D3H pod i5-3570k.W przypadku Ivy Bridge nie potrzebna jest mocna sekcja zasilania Link(poczytaj podsumowanie)http://www.purepc.pl...ridge?page=0,18Tą płyta co wybrałeś i tak nie wykorzystarz,więc strata piniędzy. Sam myślałem najpierw czy nie wybrać GA-Z77X-UD5H,ale zrezygnowałem.Wczoraj zamontowałem GA-Z77X-D3H.Nie wczym nie ustępuje starszej siostsze.Pozdrawiam! :)

Edytowane przez eVerest