Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam mam taką oto sytacje - mój dostawca internetu(rtk w Nowym Sączu) jest cwany i blokuje dostep dla kolejnych komputerów i innego sprzętu na podstawie adresu karty sieciowej (można dołączyc kolejny sprzęt za dośc wysoką opłatą, lub przejśc na model bez ograniczeń podłączanych klientów ale z żałosnym transferem). Z tego co wiem zakup rutera i klonowanie mac również nie działa. Ale mam pytanie czy jeżeli kupie do komputera na którym mam już internet karte wifi i udostępnie połączenie dla smartfonów w domu to czy operator będzie w stanie to wykryć. Innymi słowy czy taka konfiguracja ma szanse zadziałać nie wykryta:

modem --(kabel)-- komputer+karta wifi --(wifi)-- smartfon(y)

Bo głupio było by kupować karte wifi(nawet najtanszą) jakby potem miała leżeć na pułce i sie kużyć nieużywana.

Na jednym z forów czytałem że ruter + klonowanie mac nie działa w tej mojej genialnej sieci. Swoją drogą juz dawno zmienił bym operatora gdyby nie jedna zasadnicza cecha tej firmy - oni rególarnie zwiększają prędkość łączy bez podnoszenia opłat. Jak zakłądałem ten internet bodajże w 99r to było 0,5MB albo 1 MB a teraz mam 16 na średniej opcji cenowej(za 60zł) a najlebszy jest 22MB za 82zł. Chociaż jak patrze właśnie na cennik w neti to sie zaczynam zastanawiać czy nie warto się przenieśc bo z tego co widze to net+telefon+TV daja za 90zł miesięcznie (teraz płace 110zł za całość). Tylko czy tu aby nie ma jakiś ukrytych opłat? Wie ktoś może poza tym jak wygląda sprawa TV bo z tego co czytam to jest to IPTV to jak to wpływa na samego neta? Idzie np zasysać z neta i oglądać TV ?

mszark a dało by rade tak jak napisałem:

do kompa dać karte wifi i udostępnić, czyli komputer by robił za serwer. Komputer mi i tak chodzi cały dzien, a neta chce mieć w smartfonach.

modem --(kabel)--> komputer+karta wifi --(wifi)--> smartfon(y) ?

Edytowane przez kombajn

jodla94 chyba nie zrozumiałes mojego pytania (jest w pierwszym poście) a brzmi ono w sumie tak : czy jak podłącze karte wifi do komputera i udostepnie przez nią internet to czy mój dostawca internetu będzie wiedział że to zrobiłem. Innymi słowy czy do modemu pójdą adresy mac z wszystkich kart sieciowych czy tylko z karty sieciowej ethernet na której mam podpięty net (z modemu) i tylko ten adres mac jest dozwolony. Jak pójdą dodatkowe adresy mac do modemu to mi neta odłącza, i żada wyboru która karta sieciowa(który mac) ma byc dopuszczony.

//Ortografia. //Igorrodz

Edytowane przez Igorrodz

O byłbym bardzo wdzięczny. Dokładnie o taką konfiguracje mi chodzi:

modem<- ->kabel ethernet<-->karta sieciowa<-->komputer<-->karta wifi<-->smartfon(albo cokolwiek)

Jeżeli w takiej konfiguracji modem będzie czytał tylko adres mac karty sieciowej a nie widział karty wifi i dalej to jestem w domu.

Witam udało ci się może znaleść chwilke czasu żeby sprawdzic dla mnie jak to jest z tymi adresami mac?

Edytowane przez kombajn

Ja tylko napisałem ze czytałem na innym forum że ruter+klonowanie mac nie działa (w poście była mowa o tym że facet właśnie zakładał tak ruter w jeden z sieci w Krakowie i działoło, natomiast w sądeckiej RTK już nie). Administratorzy w mojej sieci mają na tym puncie hopla, bo wymagają płacenia dodatkowo 11zł za każdy dołączony komputer, a jak juz ktos bardzo musi mieć ruter+ brak limitu komputerów, to w prezencie dostaje spadek prędkości łącza z 22 MB na 5 :roll:

P.S. Przepraszam za ortografie ale mam dysgrafie. Staram się wyłapywać błedy ale cóż...

//Ortografia. Czy Twoja przeglądarka nie podkreśla ich na czerwono? Bo chyba nie masz daltonizmu, nieprawdaż?

//Igorrodz

Edytowane przez Igorrodz

ponieważ operator widzi tylko mac routera

Widzi tez tzw. TTL

Moze po tym blokowac, natomiast w wiekszosci routerow mamy opcje zanizania TTL o wlasnie jedynke co nam pozwala uniknac wykrycia podlaczenia routera.

A tak w ogóle czytałeś regulamin dostawcy internetu?? Nie ma jakieś wzmianki na temat kary przy nielegalnym dzieleniu łącza???

Z tego co zdążyłem wyczytać to przez podbicie TTL jesteśmy wstanie podłączyć więcej komputerów, ale niestety nadal jest to do wykrycia przez operatora.

A jeśli chcemy podbić TTL to potrzebny router z obsługą tomato.

p.s.

znalazłem fajny link z porównaniem routerów właśnie z obsługą tomato wiedz mogę ci podesłać na pw, ponieważ nie wiem jak jest z linkami z innych for.