kombajn 354 Napisano 22 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 Witam mam taką oto sytacje - mój dostawca internetu(rtk w Nowym Sączu) jest cwany i blokuje dostep dla kolejnych komputerów i innego sprzętu na podstawie adresu karty sieciowej (można dołączyc kolejny sprzęt za dośc wysoką opłatą, lub przejśc na model bez ograniczeń podłączanych klientów ale z żałosnym transferem). Z tego co wiem zakup rutera i klonowanie mac również nie działa. Ale mam pytanie czy jeżeli kupie do komputera na którym mam już internet karte wifi i udostępnie połączenie dla smartfonów w domu to czy operator będzie w stanie to wykryć. Innymi słowy czy taka konfiguracja ma szanse zadziałać nie wykryta: modem --(kabel)-- komputer+karta wifi --(wifi)-- smartfon(y) Bo głupio było by kupować karte wifi(nawet najtanszą) jakby potem miała leżeć na pułce i sie kużyć nieużywana. Cytuj Link to post Share on other sites
aleksander12 65 Napisano 22 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 Ja to bym takiemu frajerowi grosza nie dał 1 Cytuj Link to post Share on other sites
kombajn 354 Napisano 22 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 (edytowane) Bardzo użyteczna odpowiedz , ale i tak dzięki za zainteresowanie. Edytowane 22 Listopada 2012 przez kombajn Cytuj Link to post Share on other sites
jodla94 18 Napisano 22 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 Kiedyś u znajomego robiłem coś podobnego też nie mógł podłączyć nic innego jak jego własny laptop ponieważ operator miał jego adres mac zadziałało właśnie zakup routera i klonowanie mac Cytuj Link to post Share on other sites
kombajn 354 Napisano 22 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 Na jednym z forów czytałem że ruter + klonowanie mac nie działa w tej mojej genialnej sieci. Swoją drogą juz dawno zmienił bym operatora gdyby nie jedna zasadnicza cecha tej firmy - oni rególarnie zwiększają prędkość łączy bez podnoszenia opłat. Jak zakłądałem ten internet bodajże w 99r to było 0,5MB albo 1 MB a teraz mam 16 na średniej opcji cenowej(za 60zł) a najlebszy jest 22MB za 82zł. Chociaż jak patrze właśnie na cennik w neti to sie zaczynam zastanawiać czy nie warto się przenieśc bo z tego co widze to net+telefon+TV daja za 90zł miesięcznie (teraz płace 110zł za całość). Tylko czy tu aby nie ma jakiś ukrytych opłat? Wie ktoś może poza tym jak wygląda sprawa TV bo z tego co czytam to jest to IPTV to jak to wpływa na samego neta? Idzie np zasysać z neta i oglądać TV ? Cytuj Link to post Share on other sites
mszark 36 Napisano 22 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 Wykombinuj drugi komp/laptop, przypisz mu swój mac i zobacz czy zadziała. Jak zadziała to stawiasz router i po problemie. Cytuj Link to post Share on other sites
kombajn 354 Napisano 22 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 (edytowane) mszark a dało by rade tak jak napisałem: do kompa dać karte wifi i udostępnić, czyli komputer by robił za serwer. Komputer mi i tak chodzi cały dzien, a neta chce mieć w smartfonach. modem --(kabel)--> komputer+karta wifi --(wifi)--> smartfon(y) ? Edytowane 22 Listopada 2012 przez kombajn Cytuj Link to post Share on other sites
jodla94 18 Napisano 22 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 da się istnieje program którym stworzysz siec z komputera ( udostępnianie internetu przez karte wifi) Cytuj Link to post Share on other sites
kombajn 354 Napisano 22 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 (edytowane) jodla94 chyba nie zrozumiałes mojego pytania (jest w pierwszym poście) a brzmi ono w sumie tak : czy jak podłącze karte wifi do komputera i udostepnie przez nią internet to czy mój dostawca internetu będzie wiedział że to zrobiłem. Innymi słowy czy do modemu pójdą adresy mac z wszystkich kart sieciowych czy tylko z karty sieciowej ethernet na której mam podpięty net (z modemu) i tylko ten adres mac jest dozwolony. Jak pójdą dodatkowe adresy mac do modemu to mi neta odłącza, i żada wyboru która karta sieciowa(który mac) ma byc dopuszczony. //Ortografia. //Igorrodz Edytowane 25 Listopada 2012 przez Igorrodz Cytuj Link to post Share on other sites
jodla94 18 Napisano 22 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 Raczej nie powinno wysyłać innych adresów mac niż adres PC ale jutro sprawdzę u siebie i dam ci znać no chyba że dziś późnym wieczorkiem uda mi się zrobić taki test. Cytuj Link to post Share on other sites
kombajn 354 Napisano 25 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 (edytowane) O byłbym bardzo wdzięczny. Dokładnie o taką konfiguracje mi chodzi: modem<- ->kabel ethernet<-->karta sieciowa<-->komputer<-->karta wifi<-->smartfon(albo cokolwiek) Jeżeli w takiej konfiguracji modem będzie czytał tylko adres mac karty sieciowej a nie widział karty wifi i dalej to jestem w domu. Witam udało ci się może znaleść chwilke czasu żeby sprawdzic dla mnie jak to jest z tymi adresami mac? Edytowane 25 Listopada 2012 przez kombajn Cytuj Link to post Share on other sites
jodla94 18 Napisano 25 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 Witam, Znalazłem właśni chwilkę i testuję ale narazie niestety zero rezultatów (problem z łączeniem z wirtualną podsiecią) Cytuj Link to post Share on other sites
kombajn 354 Napisano 25 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 Nie wiem czy mam racje ale chyba trzeba by włączyć mostkowanie kart sieciowych żeby uzyskać internet przez wifi. Ale moge się mylić bo nigdy czegoś takiego nie robiłem bo nie było potrzeby. Cytuj Link to post Share on other sites
jodla94 18 Napisano 25 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 narazie nie ma mnie w domu ale spróbuje pamiętam że kiedyś używałem do tego jakiegoś innego programu niż windowsowskiego ale nie pamiętam jak się nazywał Cytuj Link to post Share on other sites
kombajn 354 Napisano 25 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 może Connectify często sie przewija w tematach o software Access Point http://www.connectify.me/ Cytuj Link to post Share on other sites
jodla94 18 Napisano 25 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 (edytowane) O! właśnie ten a więc wieczorkiem testy //Ortografia. //Igorrodz Edytowane 25 Listopada 2012 przez Igorrodz Cytuj Link to post Share on other sites
kombajn 354 Napisano 25 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 oki, no to czekam do wieczora, i zgóry dziękuje za zaangarzowanie. Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3629 Napisano 25 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 Autorze, popracuj nad ortografia. A co do tematu, nie prosciej router zakupic? Cytuj Link to post Share on other sites
jodla94 18 Napisano 25 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 Autor mówił, że router nawet po sklonowaniu mac, komputery nie działają ( w co wątpię) ponieważ operator widzi tylko mac routera a dalej to już jest wewnętrzna podsieć Cytuj Link to post Share on other sites
kombajn 354 Napisano 25 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 (edytowane) Ja tylko napisałem ze czytałem na innym forum że ruter+klonowanie mac nie działa (w poście była mowa o tym że facet właśnie zakładał tak ruter w jeden z sieci w Krakowie i działoło, natomiast w sądeckiej RTK już nie). Administratorzy w mojej sieci mają na tym puncie hopla, bo wymagają płacenia dodatkowo 11zł za każdy dołączony komputer, a jak juz ktos bardzo musi mieć ruter+ brak limitu komputerów, to w prezencie dostaje spadek prędkości łącza z 22 MB na 5 P.S. Przepraszam za ortografie ale mam dysgrafie. Staram się wyłapywać błedy ale cóż... //Ortografia. Czy Twoja przeglądarka nie podkreśla ich na czerwono? Bo chyba nie masz daltonizmu, nieprawdaż? //Igorrodz Edytowane 25 Listopada 2012 przez Igorrodz Cytuj Link to post Share on other sites
jodla94 18 Napisano 25 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 a nikt ze znajomych nie ma routera pożyczyć byś mógł przetestować?? Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3629 Napisano 25 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 ponieważ operator widzi tylko mac routera Widzi tez tzw. TTL Moze po tym blokowac, natomiast w wiekszosci routerow mamy opcje zanizania TTL o wlasnie jedynke co nam pozwala uniknac wykrycia podlaczenia routera. Cytuj Link to post Share on other sites
jodla94 18 Napisano 25 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 A tak w ogóle czytałeś regulamin dostawcy internetu?? Nie ma jakieś wzmianki na temat kary przy nielegalnym dzieleniu łącza??? Z tego co zdążyłem wyczytać to przez podbicie TTL jesteśmy wstanie podłączyć więcej komputerów, ale niestety nadal jest to do wykrycia przez operatora. A jeśli chcemy podbić TTL to potrzebny router z obsługą tomato. p.s. znalazłem fajny link z porównaniem routerów właśnie z obsługą tomato wiedz mogę ci podesłać na pw, ponieważ nie wiem jak jest z linkami z innych for. Cytuj Link to post Share on other sites
GreQonE 3629 Napisano 25 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 Linki do innych for nie sa zabronione Cytuj Link to post Share on other sites
jodla94 18 Napisano 25 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 OK wolałem się upewnić a więc i link http://www.openlinksys.info/forum/viewthread.php?thread_id=12779 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts