Skocz do zawartości

Ostatnie pytanie przed zakupem

Recommended Posts

Do gier - to znaczy, że nigdy nie użyje choćby rozpakowywania WinRAR'a?! Przecież nie trzeba tutaj nawrzucać masy testów i wykresików, żeby zrozumieć, że i5 oraz i7 bardzo podobnie wypadają w grach (minimalna przewaga dla i5), ale już wszelkie inne działania to i7.

Przestańcie propronować także już tego P67 Pro. Płyta była swego czasu niezła, ale to już raczej przeżytek, nie sądzicie?! Chłopak ma sporą kasę do wydania, to dlaczego nie może złożyć czegoś przyszłościowego, zamiast standardowego zestwiku proponowanego zawsze?

I tak za 2 lata oba zestawy będą do du*y, bo wyjdą nowe procki, karty... Nie będzie miało znaczenia czy chipset to P67 czy Z77 - LGA 1155 będzie martwe.

Po cholere kupować części, których się nie wykorzysta? Koleś zaoszczędzi 2 tyś na późniejsze modernizacje, czy co tam będzie chciał.

Black_ 00 Po to tam było słowo: "choćby".

ak za 2 lata oba zestawy będą do du*y, bo wyjdą nowe procki, karty...

No! Dokładnie! Niech sobie najlepiej jakiegoś ch*jowego netbook'a kupi, który na trzeciej zakładce firefox'a się wiesza. Bo przecież po co pakować kasę w dobry sprzęt jak wyjdzie nowy? Edytowane przez bonuz

do du*y czy nie ? mi wydawał się spoko ;[

Takie jest myślenie tutejszych forumowiczów. Wyjdzie coś nowego, trochę lepszego, to to, co polecali wszystkim miesiąc temu już będzie 'be'. Przykład? GTX 560 Ti, którego wciskano do prawie każdego zestawu. Wyszedł HD 7850 i od razu GTX poszedł w odstawkę, chociaż był tylko 15% słabszy.

Edytowane przez Eklerek

no to teraz mam totalny mętlik w głowie 0_o.

do du*y czy nie ? mi wydawał się spoko ;[

Jak chcesz mieć pewność, że za rok nie będziesz musiał zmieniać karty, a teraz możesz sobie pozwolić to bierz 680-kę i koniec dyskusji. Płytę z chipsetem Z77 bierz, nic innego. Procek sobie zdecyduj i5-3570K czy i-3770K. Z mojej strony tyle, nie będę dłużej dyskutował.
  • Popieram 1

Ja uważam że kupno i7 do gier mija się z celem , i5 w połączeniu z dobrą kartą zapewni płynną rozgrywkę w każdej grze i pewnie jeszcze długo tak będzie. Ale jeśli autor koniecznie chce pozbyć się pieniędzy i kupić i7 to nic nie stoi na przeszkodzie , w końcu to jego (może ciężko) zarobione pieniądze.

Jak chcesz mieć pewność, że za rok nie będziesz musiał zmieniać karty, a teraz możesz sobie pozwolić to bierz 680-kę i koniec dyskusji.

Bo 5-10% to tak wiele...

Płytę z chipsetem Z77 bierz, nic innego.

Ponieważ?

nie będę dłużej dyskutował.

A dlaczego? Tak na dobrą sprawę, to dyskusja się jeszcze nie zaczęła.

Bo przecież po co pakować kasę w dobry sprzęt jak wyjdzie nowy?

Tak więc Twoim zdaniem i5 2500k i GTX 670 są słabe? Tak! Jak masz kasę to wpakuj ją w i7 3960X, 32GB RAM, GTXa 690 i graj sobie w CODa czy Battlefielda. Naprawdę świetne rozwiązanie.

Spokojnie starczy Ci i5 3570k

.SSD: Vertex 4 albo Samsung 830

Ramy: low profile 1600, np. Kingston, Corsair

Grafika: Tutaj możesz się pokusić o GTX 680 albo tańszego HD 7970 GHZ, wydajność ta sama.

Buda: kwestia gustu, za 400zł mogę Ci polecić mojego Coolermastera 690 Advenved

Mobo: lepiej brać na Z77: Asrock Z77 Extreme 4, MSI GD-65 - te płyty znam i mogę polecić.

Takie pieprzenie po co kupować coś na Z77 skoro starsze rozwiązania są lepsze bo też się zestarzeją wsadźcie sobie między bajki ;)Czekanie na nowe CPU i nowe podstawki to rozwiązanie bardzo przyszłościowe, można tak czekać i nic nie poskładać a przecież:

za jakieś 3 dni zamawiam

Edytowane przez lor3ddr8d

Sprzęt z półki high-end traci szybciej na wartości, niż z tańszych segmentów... jeśli masz monitor FHD 120Hz, albo 3x LCD FHD to celuj w GTX680, albo równie szybkiego i tańszego HD7970, jeśli nie... to 660ti wystarczy.

Cep... i5 3570k + z77.

To będzie optymalna opcja, a zaoszczędzone pieniądze możesz wydać za rok na nowe GPU albo nową i5 intela.

No nareszcie ktoś z głową na karku zawitał...

Bo mają takie podejście jak Ty? Bo każdy, kto ma inne/własne zdanie jest debilem?

HD 7970 też jest dobrą opcją, ale GTX 680 już nie - po co dopłacać 400-500 zł, skoro różnica(a raczej jej brak) nie będzie odczuwalna.

Co do płyty na Z77 to jeszcze można się zgodzić, ale nie ma sensu płacić za nią 600-700 zł.

Jeśli już upierać się przy Ivy to też można rozważyć Xeona E3 1230V2 + MSI Z77A-G43 + jakieś tańsze chłodzenie.

Zestaw:

http://techplanet.pl/przechowalnia/zapisana/?s=72628&s=70966&s=70209&s=66063&s=72907&s=24112&s=61513&s=73104&s=71137&s=70408&s=62717

Zasilacz dałem dość mocny, ramu możesz dołożyć albo zamienić na 2x8GB.

Obudowa bardzo dobra i elegancka, kwestia gustu.

HDD też możesz dać większe.

Zestaw jest tańszy od tego który podałeś a na pewno wydajniejszy, jeżeli zależy Ci na i7 również możesz go wsadzić zamiast i5.