Beatrix Kiddo 103 Napisano 17 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2012 (edytowane) Pojawił się problem z PC. Podczas grania w grę, korzystania z internetu, pdf testy online komputer wiesza się. podczas grania jest tak że wiesza się nagle, obraz przybiera jakiś kolor np. niebieski, szary, w prążki , dźwięk jednostajny :pierdzące buczenie , na nic nie odpowiada komp, tylko restart. tak jest w grze bądź w programie. 4 razy w ciągu 2 dni. Jak to zdiagnozować co szwankuje ? Podejrzewam że nie zasilacz bo tak by po prostu się restartował a nie wieszał. Co to może być? wina systemu XP, ramu , karty grafiki (temp. karty w normie, raczej nie przekracza 55 stopni), dysku ? Edytowane 17 Listopada 2012 przez Hearthland93 Cytuj Link to post Share on other sites
Gość rezerwuar Napisano 17 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2012 Memtest 86 Cytuj Link to post Share on other sites
AMD Radeon Team 94 Napisano 17 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2012 grafa, procek, mobo, lub ram Cytuj Link to post Share on other sites
xensis 6 Napisano 17 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2012 podczas grania jest tak że wiesza się nagle, obraz przybiera jakiś kolor np. niebieski, szary, w prążki , dźwięk jednostajny :pierdzące buczenie , na nic nie odpowiada komp, tylko restart. tak jest w grze bądź w programie. Troche to wygląda na problem z kartą jakby sie rdzeń przegrzewał albo karta już traciła swój żywot np. przez zimne luty. sproboj na innej karcie jak masz możliwość. Cytuj Link to post Share on other sites
zico77 2 Napisano 17 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2012 (edytowane) Nie powiem Ci na 100%, ale ja tak kiedyś miałem i była to wina karty! Objawy były takie same jak u Ciebie( no może bez tego "pierdzenia"). Edytowane 17 Listopada 2012 przez zico77 Cytuj Link to post Share on other sites
Beatrix Kiddo 103 Napisano 17 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 17 Listopada 2012 (edytowane) Nie powiem Ci na 100%, ale ja tak kiedyś miałem i była to wina karty! Objawy były takie same jak u Ciebie( no może bez tego "pierdzenia"). nie mam jak sprawdzić na innej karcie graficznej, to może ją wygrzeje testem, tylko że to nie wina temperatury bo w pdfie nie ma ożliwości żeby się tak zrobiło czy w internecie jak jest w spoczynku praktycznie(a dzisiaj była zawiecha). Myślę że nie złapie błędów podczas testu. karta jest jeszcze na 2 miesięcznej gwarancji. Edytowane 17 Listopada 2012 przez Hearthland93 Cytuj Link to post Share on other sites
zico77 2 Napisano 17 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 17 Listopada 2012 Przetestuj. W końcu raczej nie zaszkodzi. Mi łapało zawias w różnych momentach. Najmniej gdy była obciążona...Jak jest na gwarancji, to ustal szybko, czy to karta. Cytuj Link to post Share on other sites
Beatrix Kiddo 103 Napisano 17 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 17 Listopada 2012 (edytowane) Przetestuj. W końcu raczej nie zaszkodzi. Mi łapało zawias w różnych momentach. Najmniej gdy była obciążona...Jak jest na gwarancji, to ustal szybko, czy to karta. zrobiłem test stabilności furmark, poleciał na 23 minuty, temperatura 73 stopnie, nic się nie wywaliło. memtest tak po 5-10 minut, tylko mam problem bo wpisuje 1024 ale mam 2 takie kości, niby 0 błedów. Edytowane 17 Listopada 2012 przez Hearthland93 Cytuj Link to post Share on other sites
Gość usunięty Napisano 18 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2012 A jaki masz zasilacz? Cytuj Link to post Share on other sites
Beatrix Kiddo 103 Napisano 18 Listopada 2012 Autor Udostępnij Napisano 18 Listopada 2012 tacens 430 w, Cytuj Link to post Share on other sites
Gość usunięty Napisano 18 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 18 Listopada 2012 Zasilacz wygląda w porządku ale może przydałoby się zmieryć napięcia miernikiem? Zrób test OCCT który sprawdza i procesor i pamięci - tak z 1h minimum. Poza tym zrób test Memtest86+ / Goldmemory ale każdą kość oddzielnie, pojedynczo. Sprawdź też status s.m.a.r.t. dysku twardego: programy MHDD / CrystalDiskInfo / HDTune. Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts