Skocz do zawartości

Problem z wyborem zasilacza!!!

Recommended Posts

Witam wszystkich! :]

Mam problem z wyborem zasilacza do nowego zestawu który będę składał, a mianowicie:

- płyta: Asus P5Q PRO

- procek Intel Core 2 Duo E8400 (kręcony na jakieś 4) + SCYTHE Infinity Mugen

- grafika GAINWARD RADEON HD4850 512MB DDR3

- pamięć Matravers LTD. OCZ 2x2GB 1066MHz PLATINUM

- karta-tuner TV sat SKYSTAR2 (pobór mocy ok 20Wat)

- itd

Sprawdzałem na stronie extreme.outervision.com kalkulatoremi wyszło mi ok 420 WAT w stresie, ale wydaje mi się że to trochę za mało.

Przy okazji

Czy taka konfiguracja będzie odpowiednia, czy karta nie będzie ograniczać procka, a jeżeli tak to może wybrać jakiś słabszy (tańszy :D ), a może zrezygnować z Radka na rzecz jakiegoś GF w tej cenie (tylko jakiego???).

Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi

mój budżet to ok 2,5k +/- 5%, zastanawiałem się nad HD4870, ale chyba nie dam rady, poza tym może w przyszłości dokupię drugą HD4850 i zrobię crossfire (taki mam plan ewentualnej rozbudowy w przyszłości), więc potrzebuję zasilacza z zapasem mocy na przyszłość

Do tego zestawu przy mocnym OC dobry będzie corsair 520W.

taka mała uwaga, nie patrzcie tylko na to ile zasilacz ma wat, patrzcie ile on wytrzyma na linii 12v, bo pozostałe linie (tj. 5v i 3,3v) są mało istotne.

Tak więc najważniejsza jest obciążalność na linii 12v.

Zasilacz o mocy 400W będzie lepszy od tego który ma 500W, jeśli ten pierwszy będzie miał większą obciążalność na linii 12.

@ nick: nie jestem góralem, tak się wygłupiam ino. A co do głośnej pracy zasiłki Pentagrama to jest to moja subiektywna opinia, mam taki zasilacz i przy obrotach powyżej 1100 już jest najgłośniejszym elementem mojego kompa a jego maks to chyba 1600.