davidoff 153 Napisano 7 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2015 (edytowane) Do i5 masz mobo za 200zl do fxa za 400 min. za 200 do intela to biedą płyte kupisz i myślisz że ta do FXa za 400zł będzie taka sama ? będzie lepiej wyposarzona a pozatym za 300zł kupisz z chłodzoną sekcją i podkrecisz FXa a taka za 400zł to będzie SUPER w porównaniu z tą do Intela za 200zł..... bez przesady proszę z tymi cenami płyt do AMD Edytowane 7 Sierpnia 2015 przez davidoff Cytuj Link to post Share on other sites
PLSBX 319 Napisano 7 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2015 Może i tak, ale ceny płyt dla AMD są bardziej widoczne ze względu na to jakie są wymagania. Cytuj Link to post Share on other sites
wujashek 1204 Napisano 7 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2015 Macie może pod ręką jakieś testy jak się zmienił narzut sterowników AMD? Na prockach intela i amd testy byłoby dobrze poczytać. Cytuj Link to post Share on other sites
ShFil 13 Napisano 7 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2015 Tylko to znalazłem: https://www.youtube.com/watch?v=VV1aOUhSQKM# Przy okazji jak szukałem: Batman ma już dx 12? Przepraszam za OT. Cytuj Link to post Share on other sites
MasterBarti 945 Napisano 7 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2015 Nie, a jak ktoś nie zna tak podstawowej rzeczy, to może być ciężko z żetelnym testem. Cytuj Link to post Share on other sites
RobsonFX 0 Napisano 9 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2015 (edytowane) Potrzebuje złożyć kompa biurowo-domowego z uwzględnieniem "cihości" działania i małego poboru prądu, gdyż będzie on pracował od 6 - 22. Zastanawiam się nad AMD Athlon 5350 na AM1 + 8GB RAM + 512 GB HDD.Proszę o poradę w odniesieniu do wymagań: praca w Excel/Statistica, Word, PowerPoint, FireFox/Chrome/Thunderbird, program fakturujący, odtwarzanie AVI/MKV, Youtube/IPLA.Czy ten procek sprosta tym aplikacjom???Ewentualnie, czy na czasie nie pojawią się nowsze CPU energooszczędne i może lepiej poczekać???Z góry dzięki za podpowiedzi, pozdrawiam. Edytowane 9 Sierpnia 2015 przez RobsonFX Cytuj Link to post Share on other sites
wujashek 1204 Napisano 9 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2015 Tak, da radę. Cytuj Link to post Share on other sites
mbe13 444 Napisano 10 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 Potrzebuje złożyć kompa biurowo-domowego z uwzględnieniem "cihości" działania i małego poboru prądu, gdyż będzie on pracował od 6 - 22. Zastanawiam się nad AMD Athlon 5350 na AM1 + 8GB RAM + 512 GB HDD. Proszę o poradę w odniesieniu do wymagań: praca w Excel/Statistica, Word, PowerPoint, FireFox/Chrome/Thunderbird, program fakturujący, odtwarzanie AVI/MKV, Youtube/IPLA. Czy ten procek sprosta tym aplikacjom??? Ewentualnie, czy na czasie nie pojawią się nowsze CPU energooszczędne i może lepiej poczekać??? Z góry dzięki za podpowiedzi, pozdrawiam. Da radę ale ja proponowałbym zainwestować w A8-7600 i najtańszą płytę do tego. Cytuj Link to post Share on other sites
RobsonFX 0 Napisano 10 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 Da radę ale ja proponowałbym zainwestować w A8-7600 i najtańszą płytę do tego. Dzięki, ale chyba pozostanę przy A 5350 bo priorytetem jest głośność ( chcę zamontować większy pasywny cooler ) i pobór energii TDP 25W vs.65W. Tak, da radę. Poskładam i dam znać jak chodzi. Pozdrawiam. Cytuj Link to post Share on other sites
mbe13 444 Napisano 10 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 Jak sam zrobisz taki cooler to spoko. Na rynku praktycznie nie ma coolerów na AM1. W A8-7600 możesz ustawić TDP na 45W zaś samo APU jest dużo wydajniejsze. Cytuj Link to post Share on other sites
Scofield1982 0 Napisano 10 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2015 Powiem wam tak, właśnie odczułem mniejszy narzut na mój procesor AMD-Fx 8320 w Windowsi-e 10 Pro bo taki system posiadam po przesiadce z Windy 8.1 Proffesional. a grafę mam Asus GeForce GTX 970 Oc Strix, taką kupiłem grafikę bo miałem wybór między AMD Radeon 390 8 Gb od Asusa a pomiędzy Asusem Geforce 970 Strix oc, a mogłem wziąć Radeona bo ciut trochę wyżej stoi, ale jest to odgrzany kotlet, ale podobno niezłe karty te Radeony 390 8 Gb, chyba wymienie na Radeon-a 390.Dopiero poczułem szybkośc dzialania w Windowsi-e 10 Pro, Nie wiem jal u was z resztą. Na razie to wszystkie programy które działały mi pod kontrolą Windows-a 8.1 działają mi na Windzie 10 Pro bio zrobiłem czystą instalację, jeszcze gier nie instalowałem, ale z tego co widzę na youtubie to dzialają na Windzie 10 a w szczególności Project Cars dostał kopa na tym systemie. Cytuj Link to post Share on other sites
Bratis 0 Napisano 31 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2015 Witam mam dosc slaby na te czasy komputer bo dual core E 5200 i do tego karte GTX 970. W lutym zrbilem pierwsze zakupy - dysk SSD 100 GB i GTX 970 , liczylem ze bedzie duzo lepiej ale komputer wcale nie odczul tego.No na pewno szybko stawia system. Chcialbym wymienic plyte glowna i procesor.I tu pojawil sie maly problem , chcialem kupic jakis Intelowski I5 taki 500-600 zl ale w rozmowie z znajomym okazalo sie ze procesory AMD nie sa wcale gorsze i na dodatek dobrze wspolpracuja z kartami GTX Nvidii. Slyszalem jakies teorie ze intele elpiej z radeonem wspolpracuaj a athlony z z Nvidia. NIe mam zielonego pojecia ile w tym prawdy . Na pewno nie potrafie zalozyc zadnego extra chlodzenia , martwi mnie tez duzy pobor pradu bo ma chiefteca 420 W.Gram w gry typu elder scrolls online i world of tanks.Potrzebujecos w miare silnego i stabilnego , cichego . Mam win 7. Prosilbym o porade. Cytuj Link to post Share on other sites
wujashek 1204 Napisano 31 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2015 Używany i5 Sandy Bridge kup. Zalezy od funduszy, ale co najmniej i5 2400, a najlepiej 2500k. Zasilacz pewnie dosc stary juz masz? Cytuj Link to post Share on other sites
Bratis 0 Napisano 31 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2015 Używany i5 Sandy Bridge kup. Zalezy od funduszy, ale co najmniej i5 2400, a najlepiej 2500k. Zasilacz pewnie dosc stary juz masz? w lutym kupilem dysk ssd , karte i zasilacz.Wybralem maksymalinie dobry .Chiefteca 420 Cytuj Link to post Share on other sites
PLSBX 319 Napisano 31 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2015 (edytowane) Niestety nie znamy dokładnego modelu.Co do samej zmiany, jedyne procesory AMD które obsłużą tego GTXa to FX83xxx i FX9xxx, ale przez to że wciągają one masakrycznie duże ilości energii to lepiej jest kupić i5 które jest na równym poziomie w grach wielowątkowych i na wyższym poziomie w grach jednowątkowych.Jeżeli chcesz się pchać w AMD to ew. FX63xx.A co do teorii Intel-Radeon AMD-GeForce.. prawdy w tym jest, ale jak ktoś nie używa win 10 na którym poprawili sterowniki tzn. AMD. A i Intel też przyjmuje każdą kartę graficzną i nią wykorzysta. Edytowane 31 Sierpnia 2015 przez pl_sbx Cytuj Link to post Share on other sites
Bratis 0 Napisano 31 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2015 czyli miedzy bajki mozna wlozyc ze amd - eki zrownaly sie z intelem? Cytuj Link to post Share on other sites
wujashek 1204 Napisano 1 Września 2015 Udostępnij Napisano 1 Września 2015 Tak. http://allegro.pl/procesor-intel-core-i5-2500-3-3ghz-lga1155-sprawny-i5627223481.html http://allegro.pl/procesor-intel-i5-2400-lga1155-z-chlodzeniem-box-i5629974014.html Albo na aukcji poluj na 2500K i zrobisz OC. W tych powyzej tylko o 400 MHz podkrecisz mnoznikiem turbo. I taka płyta: http://allegro.pl/msi-z77a-s01-ddr3-sata6gb-usb3-oc-fv-crossfirex-i4905990882.html lub http://allegro.pl/msi-z77ma-s01-ddr3-sata6gb-usb3-oc-fv-crossfirex-i4906014190.html Co prawda nie o prockach, ale dość ciekawe: http://www.purepc.pl/karty_graficzne/karty_graficzne_amd_lepsze_od_nvidia_w_directx_12_dlaczego Cytuj Link to post Share on other sites
szatkus 282 Napisano 1 Września 2015 Udostępnij Napisano 1 Września 2015 (edytowane) Co prawda nie o prockach, ale dość ciekawe: http://www.purepc.pl/karty_graficzne/karty_graficzne_amd_lepsze_od_nvidia_w_directx_12_dlaczego Autor całkiem dobrze kombinuje, ale to wszystko da się prosto wytłumaczyć. Mantle to nie było coś, co powstało z dnia na dzień. Cała architektura GCN była tworzona z myślą o nowym API (i raczej nie doszukiwałbym się pojedyńczego elementu, który jest odpowiedzialny za wysokie wyniki AMD). Kiedy przyszło do tworzenia DX12 AMD miało mocną pozycję. Mieli gotowe API i implementację. Z tego co słyszałem DX12 to po prostu Mantle z innymi nazwami funkcji i paroma udoskonaleniami i dodatkowymi ficzerami (dlatego „There is no such thing as full support for DX12 today”, nawet GCN nie jest w stanie łyknąć wszystkiego sprzętowo). Kiedy wyszedł Maxwell (w postaci GTX 750Ti i 750) Mantle dopiero się pojawiło, DX12 dopiero powstawał i na pewno nie zdążyli wprowadzić zbyt wielu modyfikacji potrzebnych, żeby gładko ogarnąć nowe API. Nowa architektura graficzna powstaje latami, rok przed premierą nowych produktów to właściwie tylko łatanie błędów i przygotowywanie masowej produkcji. Odchodząc od technicznych aspektów to dla zwykłego człowieka to raczej ma niewielkie znaczenie, bo gier z DX12 po prostu nie ma. Pewnie adopcja będzie szybsza niż DX10 i DX11 (gamedevi są bardzo podjarani nowym API), ale w przeciągu następnych kilku lat raczej to nie będzie zbyt ważny aspekt dla rozsądnego konsumenta. BTW Ashes of Singularity to RTS. Jeden z twórców kiedyś pisał nawet czemu ta gra będzie tak dobrze wykorzystywać nowe API Edytowane 1 Września 2015 przez szatkus Cytuj Link to post Share on other sites
wujashek 1204 Napisano 2 Września 2015 Udostępnij Napisano 2 Września 2015 GCN jest też w xboxie, więc MS robi dx12 też pod siebie. Cytuj Link to post Share on other sites
PLSBX 319 Napisano 2 Września 2015 Udostępnij Napisano 2 Września 2015 Dobre spostrzeżenie, ciekawe czy AMD odzyska trochę rynku na tym. Cytuj Link to post Share on other sites
johnnyjonjc 0 Napisano 2 Września 2015 Udostępnij Napisano 2 Września 2015 (edytowane) Oby. Nie jestem jakimś mega fanem amd, ale kibicuję im, żeby zrobili zdrową konkurencję nvidii/intelowi, żeby skorzystaliśmy na tym my, konsumenci. Aktualnie mam fx 8320@4.2ghz + msi r9 290 i czekam na premierę nowych procków i kolejnej generacji kart graficznych od amd. O ile jestem pewien, że kupię ich kartę, to z prockiem może być różnie, a mianowicie jeśli intel będzie nadal bezkonkuręcyjny to właśnie go kupię w 2016-17. Edytowane 2 Września 2015 przez johnnyjonjc Cytuj Link to post Share on other sites
Scofield1982 0 Napisano 19 Września 2015 Udostępnij Napisano 19 Września 2015 Powiem wam że posiadam procesor AMD FX 8320 4.0 GHz oc i kartę od zielonych Nvidia GeForce GTX 970 Asus Strix Oc, i nie narzekam na wydajność tej karty i procesora, po prostu jak ktoś używa windows-a 7 to pod DirectX 11 lepiej chodzą karty od zielonych, ale to na razie teoria że pod Windows-a 10 lepiej chodzą karty od czerwonych ale zobaczymy poczekamy bo jedna gra niczego nie uświadamia na razie, chyba że sterowniki Nvidii wyjdą nowe jeszcze pod Windows-a 10, to zobaczymy w testach może coś zmienią. Cytuj Link to post Share on other sites
Blashix 137 Napisano 24 Września 2015 Udostępnij Napisano 24 Września 2015 http://wccftech.com/amd-contracts-tsmc-produce-zen-16nm-woes-14nm-process-troubles-globalfoundries/ Cytuj Link to post Share on other sites
szatkus 282 Napisano 24 Września 2015 Udostępnij Napisano 24 Września 2015 AMD liczy raczej na rynek serwerowy, a tam proces od TSMC (który jest zoptymalizowany głównie pod mobilki i przez to GPU na tym jest jeszcze ok, ale wydajne CPU raczej nie) by się nadawał (dużo rdzeni, niskie zegary bazowe 2-3GHz). Jeśli to prawda to w ich pozycji to dobra decyzja. Gorzej z desktopowymi prockami. Cytuj Link to post Share on other sites
Blashix 137 Napisano 29 Września 2015 Udostępnij Napisano 29 Września 2015 Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts