Skocz do zawartości

Temat ogólny o prockach AMD

Recommended Posts

Do i5 masz mobo za 200zl do fxa za 400 min.

za 200 do intela to biedą płyte kupisz i myślisz że ta do FXa za 400zł będzie taka sama ? będzie lepiej wyposarzona a pozatym za 300zł kupisz z chłodzoną sekcją i podkrecisz FXa a taka za 400zł to będzie SUPER w porównaniu z tą do Intela za 200zł..... bez przesady proszę z tymi cenami płyt do AMD

Edytowane przez davidoff

Potrzebuje złożyć kompa biurowo-domowego z uwzględnieniem "cihości" działania i małego poboru prądu, gdyż będzie on pracował od 6 - 22. Zastanawiam się nad AMD Athlon 5350 na AM1 + 8GB RAM + 512 GB HDD.

Proszę o poradę w odniesieniu do wymagań: praca w Excel/Statistica, Word, PowerPoint, FireFox/Chrome/Thunderbird, program fakturujący, odtwarzanie AVI/MKV, Youtube/IPLA.
Czy ten procek sprosta tym aplikacjom???
Ewentualnie, czy na czasie nie pojawią się nowsze CPU energooszczędne i może lepiej poczekać???

Z góry dzięki za podpowiedzi, pozdrawiam.

Edytowane przez RobsonFX
Potrzebuje złożyć kompa biurowo-domowego z uwzględnieniem "cihości" działania i małego poboru prądu, gdyż będzie on pracował od 6 - 22. Zastanawiam się nad AMD Athlon 5350 na AM1 + 8GB RAM + 512 GB HDD.

Proszę o poradę w odniesieniu do wymagań: praca w Excel/Statistica, Word, PowerPoint, FireFox/Chrome/Thunderbird, program fakturujący, odtwarzanie AVI/MKV, Youtube/IPLA.

Czy ten procek sprosta tym aplikacjom???

Ewentualnie, czy na czasie nie pojawią się nowsze CPU energooszczędne i może lepiej poczekać???

Z góry dzięki za podpowiedzi, pozdrawiam.

Da radę ale ja proponowałbym zainwestować w A8-7600 i najtańszą płytę do tego.

Da radę ale ja proponowałbym zainwestować w A8-7600 i najtańszą płytę do tego.

Dzięki, ale chyba pozostanę przy A 5350 bo priorytetem jest głośność ( chcę zamontować większy pasywny cooler ) i pobór energii TDP 25W vs.65W.

Tak, da radę.

Poskładam i dam znać jak chodzi.

Pozdrawiam.

Powiem wam tak, właśnie odczułem mniejszy narzut na mój procesor AMD-Fx 8320 w Windowsi-e 10 Pro bo taki system posiadam po przesiadce z Windy 8.1 Proffesional. a grafę mam Asus GeForce GTX 970 Oc Strix, taką kupiłem grafikę bo miałem wybór między AMD Radeon 390 8 Gb od Asusa a pomiędzy Asusem Geforce 970 Strix oc, a mogłem wziąć Radeona bo ciut trochę wyżej stoi, ale jest to odgrzany kotlet, ale podobno niezłe karty te Radeony 390 8 Gb, chyba wymienie na Radeon-a 390.Dopiero poczułem szybkośc dzialania w Windowsi-e 10 Pro, Nie wiem jal u was z resztą. Na razie to wszystkie programy które działały mi pod kontrolą Windows-a 8.1 działają mi na Windzie 10 Pro bio zrobiłem czystą instalację, jeszcze gier nie instalowałem, ale z tego co widzę na youtubie to dzialają na Windzie 10 a w szczególności Project Cars dostał kopa na tym systemie.

• 3 tygodnie później...

Witam

mam dosc slaby na te czasy komputer bo dual core E 5200 i do tego karte GTX 970.

W lutym zrbilem pierwsze zakupy - dysk SSD 100 GB i GTX 970 , liczylem ze bedzie duzo lepiej ale komputer wcale nie odczul tego.No na pewno szybko stawia system.

Chcialbym wymienic plyte glowna i procesor.I tu pojawil sie maly problem , chcialem kupic jakis Intelowski I5 taki 500-600 zl ale w rozmowie z znajomym okazalo sie ze procesory AMD nie sa wcale gorsze i na dodatek dobrze wspolpracuja z kartami GTX Nvidii.

Slyszalem jakies teorie ze intele elpiej z radeonem wspolpracuaj a athlony z z Nvidia.

NIe mam zielonego pojecia ile w tym prawdy .

Na pewno nie potrafie zalozyc zadnego extra chlodzenia , martwi mnie tez duzy pobor pradu bo ma chiefteca 420 W.Gram w gry typu elder scrolls online i world of tanks.Potrzebujecos w miare silnego i stabilnego , cichego .

Mam win 7.

Prosilbym o porade.

Niestety nie znamy dokładnego modelu.
Co do samej zmiany, jedyne procesory AMD które obsłużą tego GTXa to FX83xxx i FX9xxx, ale przez to że wciągają one masakrycznie duże ilości energii to lepiej jest kupić i5 które jest na równym poziomie w grach wielowątkowych i na wyższym poziomie w grach jednowątkowych.

Jeżeli chcesz się pchać w AMD to ew. FX63xx.
A co do teorii Intel-Radeon AMD-GeForce.. prawdy w tym jest, ale jak ktoś nie używa win 10 na którym poprawili sterowniki tzn. AMD. A i Intel też przyjmuje każdą kartę graficzną i nią wykorzysta.

Edytowane przez pl_sbx

Autor całkiem dobrze kombinuje, ale to wszystko da się prosto wytłumaczyć.

Mantle to nie było coś, co powstało z dnia na dzień. Cała architektura GCN była tworzona z myślą o nowym API (i raczej nie doszukiwałbym się pojedyńczego elementu, który jest odpowiedzialny za wysokie wyniki AMD). Kiedy przyszło do tworzenia DX12 AMD miało mocną pozycję. Mieli gotowe API i implementację. Z tego co słyszałem DX12 to po prostu Mantle z innymi nazwami funkcji i paroma udoskonaleniami i dodatkowymi ficzerami (dlatego „There is no such thing as full support for DX12 today”, nawet GCN nie jest w stanie łyknąć wszystkiego sprzętowo). Kiedy wyszedł Maxwell (w postaci GTX 750Ti i 750) Mantle dopiero się pojawiło, DX12 dopiero powstawał i na pewno nie zdążyli wprowadzić zbyt wielu modyfikacji potrzebnych, żeby gładko ogarnąć nowe API. Nowa architektura graficzna powstaje latami, rok przed premierą nowych produktów to właściwie tylko łatanie błędów i przygotowywanie masowej produkcji.

Odchodząc od technicznych aspektów to dla zwykłego człowieka to raczej ma niewielkie znaczenie, bo gier z DX12 po prostu nie ma. Pewnie adopcja będzie szybsza niż DX10 i DX11 (gamedevi są bardzo podjarani nowym API), ale w przeciągu następnych kilku lat raczej to nie będzie zbyt ważny aspekt dla rozsądnego konsumenta.

BTW Ashes of Singularity to RTS. Jeden z twórców kiedyś pisał nawet czemu ta gra będzie tak dobrze wykorzystywać nowe API :)

Edytowane przez szatkus

Oby. Nie jestem jakimś mega fanem amd, ale kibicuję im, żeby zrobili zdrową konkurencję nvidii/intelowi, żeby skorzystaliśmy na tym my, konsumenci. Aktualnie mam fx 8320@4.2ghz + msi r9 290 i czekam na premierę nowych procków i kolejnej generacji kart graficznych od amd. O ile jestem pewien, że kupię ich kartę, to z prockiem może być różnie, a mianowicie jeśli intel będzie nadal bezkonkuręcyjny to właśnie go kupię w 2016-17.

Edytowane przez johnnyjonjc
  • 3 tygodnie później...

Powiem wam że posiadam procesor AMD FX 8320 4.0 GHz oc i kartę od zielonych Nvidia GeForce GTX 970 Asus Strix Oc, i nie narzekam na wydajność tej karty i procesora, po prostu jak ktoś używa windows-a 7 to pod DirectX 11 lepiej chodzą karty od zielonych, ale to na razie teoria że pod Windows-a 10 lepiej chodzą karty od czerwonych ale zobaczymy poczekamy bo jedna gra niczego nie uświadamia na razie, chyba że sterowniki Nvidii wyjdą nowe jeszcze pod Windows-a 10, to zobaczymy w testach może coś zmienią.

AMD liczy raczej na rynek serwerowy, a tam proces od TSMC (który jest zoptymalizowany głównie pod mobilki i przez to GPU na tym jest jeszcze ok, ale wydajne CPU raczej nie) by się nadawał (dużo rdzeni, niskie zegary bazowe 2-3GHz). Jeśli to prawda to w ich pozycji to dobra decyzja.

Gorzej z desktopowymi prockami.