Skocz do zawartości

Temat ogólny o prockach AMD

Recommended Posts

Witajcie. Mam głupi problem przez swoją nieuwagę. Wczoraj zamierzałem zmienić pastę na A8-6600 lecz chlodzenie "przyssalo się" do cpu, za mocno pociągnąłem i wyszedł z socketu bez tego odblokowania, czego skutkiem są 4 wykrzywione piny i jeden wyrwany... Jest szansa to odratować? Zadziała bez 1 pinu jesli byl Malo ważny?

Te wykrzywione bez problemu naprostujesz, jak bedziesz delikatny. A ten urwany... zalezy za co odpowiadal. Moze dzialac, moze nie. Najlepiej jak bys pokazal ktory to pin i moze ktos bedzie wiedzial od czego on jest. Cooler sie zdejmuje poprzez delikatne, okrezne ruchy, tak by sie odkleil...

I na przyszłość jakby ktoś kupował Grandisa na FM2 - lepiej sobie przygotować jakieś małe metalowe podkładki (sztuk 4) bo po zamocowaniu tych metalowych blaszek do płyty coolera nie da się przykręcić, bo jest jakies 3-4 mm wolnego miejsca miedzy ta blaszką przymocowaną do Grandisa, a tymi na płycie

Napisałem do jednego ze sklepów w tej sprawie, na odpowiedź czekałem do dziś:
"
Niestety nie mamy możliwości sprawdzenia wersji BIOSu, na magazynie może leżeć kilka pomieszanych rewizji, z pozycji handlowej nie jestem w stanie zagwarantować, która zostanie wysłana. Aktualizacje BIOSu na serwisie wykonujemy jeżeli klient zakupi usługę aktualizacji."
Troszkę szkoda, bo aktualizacja kosztuje 40zł, a dokładając je do tych 230zł, to pewnie można by mieć już lepszą płytę. Podejrzewam jednak, że w niej również wymagana byłaby aktualizacja BIOSu.

Mieli spore problemy z tym Llano. Podobno te procki miały trafić do MacBooków, ale AMD nie dało rady dostarczyć wymaganych ilości. Teraz już po ptakach, bo Intel nadgonił z iGPU.

Suma sumarum jak kiedyś chwalili się statystykami to sprzedali więcej Llano niż wszystkich FXów. Ciekawe o ile większa byłaby ta liczba, gdyby lepiej ogarnęli sprzedaż.