Skocz do zawartości

Temat o kartach Radeon serii 7xxx oraz Rx 2xx

Recommended Posts

ale znalazłem jeszcze dość tania wersje SAPPHIRE   http://www.morele.ne...-01-20g-611373/

Co więcej ta wersja z kodem 20G na końcu ma problem z głośnym chłodzeniem dlatego cena niższa, ja np. mam wersję z 25G i nie mam z tym problemu, tyle że ta wersja jest już droższa. Zwróć uwagę że wersja na morele.net z kodem 10G, też jest już droższa o 50 zł - bo to też wersja poprawiona. 

OC zależy od egzemplarza, a nie od producenta karty. 

Dokładnie, a jak odblokujesz napięcie w SapphireTrixx to ten potencjał wcale nie jest taki słaby

Edytowane przez Warren1987

Wiecie jak tam wam mecze głowę bo się nie znam. Jak cośto przepraszam. Ale jak widze ze moge wydać te 50 zł wiecej to juz wezme lepsza wersje. I idąc tym tropem na morele jest SAPPHIRE R9 270x za 701zł a drugi taki sam za 751zł. I wiec dlaczego ten drugi jest trosze sroższy jak niby to samo.

To chyba mnie przekonaliście kupie wersje R9 270 ale teraz tylko albo asus albo msi. Powiem szczerze że oby dwa ładnie się prezentują :)

Osobiście brałbym msi, asus słynie (słyną?) z bajecznie tragicznego suportu, wiesz krążą legendy o wymianach gwarancyjnych na których oddawano sprzęty w jeszcze gorszym stanie niż tam przyszły (połamane płyty główne etc.).

Możliwości OC zależą tylko od konkretnego egzemplarzu, na jednym dasz +100mhz i będzie miał dość na drugim odlecisz w kosmos.

Wiecie jak tam wam mecze głowę bo się nie znam. Jak cośto przepraszam. Ale jak widze ze moge wydać te 50 zł wiecej to juz wezme lepsza wersje. I idąc tym tropem na morele jest SAPPHIRE R9 270x za 701zł a drugi taki sam za 751zł. I wiec dlaczego ten drugi jest trosze sroższy jak niby to samo.

Czytaj wyżej mój post - dwie takie same ale jedna ma "wadę" chłodzenia a druga już nie - dlatego ta różnica. Nie kupuj 20G tylko 10G lub 25G jak znajdziesz (patrz w opisie karty na morele na kod karty - jego końcówkę). 

proszę Państwa pytanie dla wtajemiczonych co będzie szybsze i w jakich aspektach

Gigabite GV-R7265WF2OC-2GD
R7 265 GPUBASE:1008MHz / BOOST:1036 MHz
cena około
czy: 575zł
vs
Asus R9270-DC2OC-2GD5
R9 270 GPU Boost Clock : 975 MHz / GPU Base Clock : 950 MHz
cena 594zł

jaki wpływ na wydajnośc mają dodatkowe jednostki obliczeniowe a jaki taktowanie.
Ceny kart są zbliżone. Nie zamierzam dodatkowo kręcić kart.

karta ma biegać na procesorze i7-3770

tańsza alternatywa którą rozważam to Palit NE5X75TT1341F (najmocniejszy dostępny GTX750Ti) za 526zł

Prawie na 100% jest z koparki, ale skoro jest na jeszcze długiej gwarancji to w sumie nic nie ryzykujesz. Jak się spali to wymienią.

Chociaż z opisu wynika, że autro coś ukrywa "Stan karty oraz to co znajduje sie w zestawie przedstawiają zdjęcia także prosze dobrze sie przyglądać zeby nie było nieporozumień. Jako iż karta nie jest moja nie przyjmuje zwrotów ani negatywa."

Skoro nie jest jego to co? kradziona?, a w środku pusta?

Edytowane przez RaV1298

Mam zamiar dzisiaj zamówić jakiegoś R9 280x. Szukam wersji do 1100 zł z przesyłką i od początku miałem na oku wersję XFX która teraz na morele jest za 1065 zł i MSI, która jest za 1099.. Wizualnie bardziej mi się podoba XFX, ale MSI ma taką przewagę, że ma 3 lata gwarancji a nie 2. Co mówicie? Może jakiś inny sklep niż morele?

No to może Asus?

http://www.morele.net/karta-graficzna-asus-radeon-r9-280x-top-dc2-3gb-gddr5-384bit-2dvi-hdmi-dp-pcie3-0-r9280x-dc2t-3gd5-610689/

Bardzo fajnie wypadająca w testach karta. Na plus wypada kultura pracy i taktowania.

MSI jest troszkę droższe, a XFX jest różnie oceniany pod względem kultury pracy tzn. boryka się z podobnymi problemami co WF3X - zbyt mocno podkręcone RPM wentylatorów.

Witam jeszcze takie szybkie pytanko. Czym się różnią te 2 wersje ??

http://www.morele.net/karta-graficzna-msi-r9-270x-gaming-2gb-ddr5-pci-e-256bit-2dvi-hdmi-dp-box-r9-270x-gaming-2g-612659/

http://www.morele.net/karta-graficzna-msi-radeon-r9-270x-gaming-2gb-ddr5-v303-002r-614287/

Pytam bo nie jestem znawca tak jak wy. A to jest ważne ponieważ postanowiłem kupić MSI :)