Skocz do zawartości

Temat o kartach Radeon serii 7xxx oraz Rx 2xx

Recommended Posts

Dzieki, coś tam znalazłem, ale chyba lepszym wyborem będzie sam geforce , bo to jednak jedna karta i mniej ciepła i mniej pradu.

Bardzo sie zdziwiłem, że borderlands 2 na radku 6870 z physx wysokim działa dobrze:

http://www.techspot.com/review/577-borderlands-2-performance/page5.html

Jest to możliwe ?

Edit

Doczytałem do końca forum i jednak nie, może test jakiś zły.

Edytowane przez BuryZenek

Nie za bardzo. Miałem 6870 i Borderlands 1 wymagało zejścia z detali, aby zachować płynność, o fizyce nie wspominając. W dwójkę grałem na 7970. Z włączoną fizyką grać się nie dało.

czemu r9 290x jest cenowo jak gtx 780 ?

Patrząc po prod. , to jednak jakąś stówke taniej wyjdzie 290X ~1600/1700zł:

Gigabyte Radeon R9 290X WF3 4GB DDR5 512bit (1000/5000)

MSI Radeon R9 290X Gaming 4GB DDR5 512bit (1040/5000) + 3 GRY GRATIS

Asus ATI Radeon R9 290X DirectCU II OC 4GB DDR5/512bit DVI/HDMI/DP + 3 gry GRATIS!!!

oczywiście zawsze można podejśc do sprawy tak , że w tym pułapie cenowym te 100zł , nie czyni różnicy

Natomiast cena/wydajność jeżeli chodzi o karty z wyższego pułapu ,  najlepszym wyborem jest zwykła 290 ~1300/1400zł:

Asus ATI Radeon R9 290 4GB DDR5/512bit DVI/HDMI/DP + 3 gry GRATIS!!!

MSI Radeon R9 290 Gaming 4GB DDR5 512bit + 3 GRY GRATIS

Asus ATI Radeon R9 290 4GB DDR5/512bit DVI/HDMI/DP + 3 gry GRATIS!!!

W przypadku 290 i 290X, bardziej niż w innych kartach, liczy się to, na jaką sztukę się trafi. Jak długo żyję nie słyszałem jeszcze o takich rozbieżnościach, jakie widzi się w testach tych kart.

W kolko to samo bez argumentacji . O jakiej rozierznosci piszesz ? . Temperatury niereferencyjnych R9 290/290x nie roznia sie znaczaco od GTX 780/780ti. 

Jest roznica w przypadku kilku firm min. badziewnego Gigabyte lub Asus w porownaniu do innych gdzie wlasnie przekladaja swoje chlodzenia prosto z GTX-a na R9 290/290x i stad te rozbieznosci. Chlodzenia oparte na "heat pipach" w podstawie nie pasuja na radeony. Zwykle dwa zewnetrzne "heat pipe-y"  nie maja kontaktu z gpu bo jest mniejsze niz te w GTX-ach. Wystarczy poczytac na ten temat. 

Mialem dwie MSI R9 290TF , kurde ale musialo mi sie trafic bo trzymaly pojedynczo takie same temperatury. 

Ponieważ latem ludzie nie muszą dogrzewać domów

Glupi komentarz , zwykle sam takie wykreslasz. 

Tu masz o czym pisze i wez skoncz glupia kampanie wrzucania na karty AMD. Widac ze te chlodzenie nie odbieraja 100% ciepla ktore moglyby gdyby pokrywaly cale gpu lub mialy "lita" podstawe. 

http://www.tomshardware.com/reviews/radeon-r9-290-and-290x,3728-6.html

http://elchapuzasinformatico.com/2013/12/gigabyte-radeon-r9-290x-oc-windforce-disponible-por-516-euros/

Masz swoje rozbieznosci , Asus i Gigabyte wyzsze temperatury. 

"Asus' R9 290X DirectCU II OC has a bit of a problem; its cooler was actually designed for the larger GK110 GPU on its GeForce GTX 780 Ti board. You can see this in the image below, where two of the heat pipes don't tough Hawaii at all, and two others make partial contact."

Edytowane przez keczu
  • Popieram 2

O jakiej rozierznosci piszesz ?

Karty tego samego producenta, w testach różnych redakcji, mają temperatury różniące się czasem od siebie o 10 stopni i nie mam na myśli guru3D, gdzie testują sprzęt bez obudowy.

nie mam na myśli guru3D, gdzie testują sprzęt bez obudowy.

Nie podalem linka z tej strony wiec po co ten komentarz? W linku ktory podalem sa wartosci obok siebie w obudowie i bez. 

w testach różnych redakcji,

To podaj przyklady , ja z pewnoscia znajde podobna zaleznosc w przypadku GTX 780 . Rozne redakcje , rozne testy, rozne warunki. 

AMD wypuscilo goraca karte ,ale to referencyjne chlodzenie jest problemem , jesli masz dobrego niereferenta to nie ma problemu z temperaturami. Daj juz spokoj z tym pisaniem nieprawdy. Pewnie zaraz zaczniesz polecac GTX 780 i to jeszcze od Gigabyte bo sam masz takiego gdzie na 90% bedziesz mial piszczase cewki i ponad przecietnie glosne chlodzenie i chyba najgorszy serwis jaki mozna sobie wyobrazic. Pozdr.  

Witam mam podobny problem w wyborze karty jak kolega wyżej tylko z racji tego że karty r9 290 firmy asus na techplanecie mają bardzo ciekawe ceny zastanawiam sie tylko nad nimi.

http://techplanet.pl/produkty/karty-graficzne/asus-ati-radeon-r9-290-4gb-ddr5512bit-dvihdmidp-3-gry-gratis,49626.html

http://techplanet.pl/produkty/karty-graficzne/asus-ati-radeon-r9-290-4gb-ddr5512bit-dvihdmidp-3-gry-gratis,49623.html

Rozważam właśnie te karty Oby dwie bez fabrycznego OC ale tak druga z wtższym taktowaniem? Jak lepiej doplacić te 40zł, czy bedzie to dużo wyższa wiekszą wydajność?

Oraz może mi ktoś wytłumaczyć niezywkłośc tej karty http://techplanet.pl/produkty/karty-graficzne/asus-ati-radeon-r9-290-4gb-ddr5512bit-dvihdmidp,46104.html Jesto ona taktowana tak samo jak ta pierwsza a droższa od niej o 200zł oraz o 20zł od wersji z fabrycznym OC.

Edytowane przez Zdichck

Panowie mam do was pytanko. Planuje złożyć PC w najbliższym czasie, już mniej więcej wszystkie podzespoły dobrane tylko jest teraz problem z kartą graficzną. Początkowo byłem zdecydowany na GTX-a 770, ale okazuje się, że 2GB VRAM nie jest przyszłościowe, bo taki WD wymaga już 3GB przy teksturach ultra. Teraz zdarzyła się okazja, że za 1200 zł mogę zakupić R9 290 - wersja Gigabyte lub MSI (która lepsza?) i mam pewien dylemat. Jak to wygląda ostatnimi czasy ze sterownikami u AMD, bo z tego co pamiętam to zawsze były jakieś problemy. Czy wiele stracę, jeśli moim głównym celem jest Wiedźmin 3, który jest wspierany technologią Nvidii ?

Gość Niuniek7

Jak to wygląda ostatnimi czasy ze sterownikami u AMD, bo z tego co pamiętam to zawsze były jakieś problemy.

Mam Radeona od 2007 roku i ani razu nie miałem problemu ze sterami .Widocznie ATI a pożniej AMD robiło  limitowaną edycja specjalnie dla mnie :P

• Popieram 1

Jak uważacie - za jakiś miesiąc, dwa - zmienić 7970 na R9 290? Bo moją może za jakieś 900 zł sprzedam, to dołożę te 300/400 i kupiłbym coś nowszego i lepszego.

I jaka zasiłka do tego? Bo mam BQ L8 530W i nie wiem czy to wystarczy...

Bo moją może za jakieś 900 zł sprzedam

7970 za 900 zł ? Niektórzy owszem, w takich cenach wystawiają, ale nikt nie kupuje. Realna cena za 7970 to 700-750zł, w zależności od modelu i długości gwary. 

Dlatego teraz chyba lepiej dokupić jeszcze jedną 7970 niż ją sprzedawać za 1/3 ceny tego co zapłaciłem. Za rok ta sama sytuacja może być z R9 290 że sprzedamy ją za 800 zł bo już teraz można kupić za 1100zł

W takiej konfiguracji wydajność wyższa niż w pojedynczej R9 290.

No nie wiem czy tak dobrze, wydam te 750zł na 7970, a potem będę miał dwie nic nie warte karty. Poza tym ten CF to nie wiem czy jest taki godny polecenia.

Poza tym mam 3. slotowego Asusa, dołoże jeszcze jedną i chyba będę musiał budę zmienić, więc CF odpada

Edytowane przez Johny3

7970 to bardzo dobra karta sam ja w koncu mam mimo iz kupywalem ja za 1400-1500 jesli dobrze pamietam ja chyba predzej wolabym CF doklepac niz sprzedawac i kupywac jedna lepsza

Panowie używał z was ktoś sterowników TweakForce(Xtreme G)? może ktoś ma na ten temat jakieś opinie.

Ogólnie twórca odpowiedział mi takie coś "The drivers are generally tweaked to improve image quality while performance may increase or decrease slightly depending on your system specs."

Edytowane przez Balrogos

Jeżeli miałbym wybrać grafikę do 1300zł to co brać ?

Kilka dni temu założyłeś temat o GPU - problem został rozwiązany. Znowu wracasz, pytając o to samo...