Niaghaman 0 Napisano 13 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 Witam. Szukam lustrzanki z dolnej granicy cenowej. Obecnie jestem w stanie wyłożyć na używane: Nikon D3000, Olympus 520 bądź Olympus E-450. Każda mniej więcej używana wychodzi 800-900zł. Mam złotówek w granicach 800 do maksymalnie 1000. Jestem zielony i byłby to mój pierwszy kontakt z lustrzanką. Wiem natomiast, że chcę spróbować, bo inaczej się nie dowiem. ;-) Bardzo byłbym wdzięczny za konkretne rady poparte jakimiś argumentami, bo w gruncie rzeczy każda z nich ma jakąś cechę szczególną, ale ja nie potrafię wyłapać ze specyfikacji która z nich będzie bardziej przydatna. Cytuj Link to post Share on other sites
tbuncol 0 Napisano 13 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2012 wlasnie napisalem odpowiedz I nie wyswietlilo Co Ci moge doradzic to tylko zebys kupil aparat z jak najwiekrza liczba pikseli. Ja mam Sony a77 24MP wybralem go idac do sklepu Best Buy w Chicago I majac karte SD zrobilem mase zdjec Canonem d60 I 7d Nikonem d7000 I d700 I Sony a65. Jakbym wymieszal te zdjecia to zaden fachowiec ,profesionalista by nie powiedzial ktory z jakiej firmy jest zrobiony, bo kolory I szumy byly do siebie podobne. Jedynie sie roznily pikselami poprostu zdjecia z wiekrza iloscia pikseli mialy bardziej dokladne detale I twarze. Jesli wybierzesz juz kilka modeli w cenie ktora ci odpowiada to wtedy wybierz ten ktory ma wiecej pikseli. A co do lupy to 18-55mm 18-75mm moze miec niezbyt duzy zoom jak na oczekiwania i moze ci sie nie podobac bo taki zoom maja zwykle aparaty. Wiec polecam 18-105mm 18-135mm ja mam 18-250mm bo robie duzo zdjec z brzegu jak na jetski jezdzimy i na desce wodnej. A I do zimowych sportow tez mi sie przydaje taki. Mimo ze mowia ze takie duze ogniskowe sa nie dobre, ale majac kilka lup mozna zabrudzic aparat w srodku bo co zmiane lupy szczegolnie na zewnatrz nie uniknie sie zabrudzen. Cytuj Link to post Share on other sites
breen 10 Napisano 14 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2012 Jak pisałem wcześniej, kupno Olympusa to bardzo dobry wybór, jeśli chcesz mieć od razu przyzwoity obiektyw w zestawie. E450 będzie mniejszy on E520, jakość zdjęć podobna natomiast E520 ma wydajniejszą baterię. D3000 nie jest też złym wyborem aczkolwiek kitowy obiektyw nie dorównuje temu z Olympusa. Cytuj Link to post Share on other sites
Fugazus 13 Napisano 15 Listopada 2012 Udostępnij Napisano 15 Listopada 2012 Jeśli masz możliwość wziąć oba do ręki to zrób prosty test; ustaw oba aparaty na ten sam obiekt w sklepie i sprawdz któy szybciej złapie ostrość, który lplepiej ci się trzyma w ręku - jak są rozłożone przyciski, ogólnie spisz na kartce + i - obu i wybierz ten który ci bardziej odpowiada - to są podbnej klasy aparaty i oba wybory są dobre. Miłego pstrykania Cytuj Link to post Share on other sites
Recommended Posts