Skocz do zawartości

i5-3570 a i5-3570k - jakie różnice?

Recommended Posts

Jak w temacie.

Czym różni się procesor i5-3570 od i5-3570k poza ceną?

Próbowałem porównać oba CPU ale nie znalazłem między nimi absolutnie żadnej różnicy.

Czy ktoś może mi wyjaśnić na czym ona polega?

Będę wdzięczny.

I5 3570 mozna tylko lekko podkręcić, natomiast z literką K ma odblokowane wszystko co potrzeba do OC. Jeśli nie jesteś jakimś entuzjastą gier który korzysta z roździałki większej niż full HD lub planujesz zakup jakiejś ekxtremalnej karty to bierz pod OC procka tylko pamiętaj o odpowiedniej płycie i chłodzeniu i zasilaczu.

płyta którą mam to MSI Z77A-G43 (podobno dość dobra do OC) a karta jaką chcę kupić to Sapphire Radeon HD7850 2GB OC.

Zasilacz to OCZ ZT 550W

zresztą sprzęt jaki planuję mam rozpisany w sygnaturze ;)

Jak rozumiem w moim przypadku lepiej brać wersję K? :>

Upsss moja wina nie poczytałem podpisu w stopce :) proszę o wybaczenie. Ogólnie do tej karty nie odczujesz różnicy przed/po OC procka, ale w przyszłości może wymienisz kartę i wtedy już OC będzie miało znaczenie. Jak patrze na kartę w twoim podpisie, to weź sobie kartę od Saphira z OC ale 1MB, 2MB - są wykorzystane powyżej roździałki fullHD - więc nie będzie różnicy w wydajności. Pamietaj też od razu o porządnym chłodzeniu jeśli będziesz go kręcił.

No ale patrzę już przyszłościowo dlatego kupuję porządną (tak mi się przynajmniej wydaje) kartę. Zwłaszcza, że różnica w cenie między 1GB a 2GB jest znikoma. Jeśli by do grudnia ceny sprzętu spadły to może pokuszę się nawet o 7870. Ale to czas pokaże. Na razie do odpalenia kompa potrzebuję jeszcze procka, RAM i HDD bo resztę mam (a płyta obsługuje zintegrowaną grafę która na chwilę mi wystarczy - przede wszystkim chcę odpalić Lineage a jak zmienię kartę to zainteresuję się innymi tytułami :) )

czyli HD7850 DDR5 2GB mogę brać bez obaw? Jeszcze wersja OC

takie jeszcze pytanko dotyczące montażu procesora. na płycie głównej dookoła procesora są 4 równomiernie rozstawione otwory. Jak mniemam to tam montuje się radiator z wentylatorem na CPU. Czy jest to przykręcane/mocowane od spodu płyty głównej czy można to zrobić już na płycie zmontowanej w obudowie? Bo nie wiem czy mam już przykręcać płytę do obudowy czy czekać na proca.

Ja instalowałem swój procek i chłodzenie boxowe zanim ją włożyłem i przykręciłem. Czytałem, że podczas montażu jak się przykręci płytę to może dojść do naprężenia i coś można uszkodzić na płycie (nie znam się i nie wiem czy to prawda ale po co ryzykować). Miałem problem z jedą "nóżka" od radiatora bo nie wskoczyła jak powinna i nieźle się spociłem żeby ją prawidłowo wsadzić (składałem tego PC po raz pierwszy samodzielnie) może coś robiłem źle.

Upsss moja wina nie poczytałem podpisu w stopce :) proszę o wybaczenie. Ogólnie do tej karty nie odczujesz różnicy przed/po OC procka, ale w przyszłości może wymienisz kartę i wtedy już OC będzie miało znaczenie. Jak patrze na kartę w twoim podpisie, to weź sobie kartę od Saphira z OC ale 1MB, 2MB - są wykorzystane powyżej roździałki fullHD - więc nie będzie różnicy w wydajności. Pamietaj też od razu o porządnym chłodzeniu jeśli będziesz go kręcił.

W życiu nie słyszałem większej głupoty, już teraz Battlefield 3 zabiera ok.1750MB a ty mówisz, że 1GB mu wystarczy?!?

płyta którą mam to MSI Z77A-G43 (podobno dość dobra do OC) a karta jaką chcę kupić to Sapphire Radeon HD7850 2GB OC.

Zasilacz to OCZ ZT 550W

zresztą sprzęt jaki planuję mam rozpisany w sygnaturze ;)

Jak rozumiem w moim przypadku lepiej brać wersję K? :>

Dobra jest, 4.5ghz wyzej nie radze.

Jesli bedziesz robil oc, to wiadomo ze warto brac cpu z odblokwanym mnoznikiem.

Co do karty-7850 bierz od Sapphire, wydajne chlodzonko, dobre oc i cicha.

Zasilacz masz OK.

Co do gb w GPU, zalezy na jakiej rozdzialce grasz.....Ale bierz 2gb na zas.

Ja instalowałem swój procek i chłodzenie boxowe zanim ją włożyłem i przykręciłem. Czytałem, że podczas montażu jak się przykręci płytę to może dojść do naprężenia i coś można uszkodzić na płycie (nie znam się i nie wiem czy to prawda ale po co ryzykować). Miałem problem z jedą "nóżka" od radiatora bo nie wskoczyła jak powinna i nieźle się spociłem żeby ją prawidłowo wsadzić (składałem tego PC po raz pierwszy samodzielnie) może coś robiłem źle.

Bys sprobowal zamontowac Ninje2 z push pinnami na LGA775 przy oradiatorowaniu mobo dookola ;)

Niemniej jednak montowanie mobo z zamontowanym chlodzeniem nie jest utrudnieniem, a montowanie chlodzenia na juz przykreconym mobo utrudnieniem jest.